2010-11-09

'Yedi İklim' dergisinde bu ay

YEDİ İKLİM, KASIM 2010, SAYI: 248

Yedi İklim dergisi edebî yolculuğunu Kasım–2010 tarihli 248. sayısıyla sürdürüyor.

Dergi, kapağına beş yazın adamının fotoğrafını taşımış: Aldous Huxley, Cemal Şakar, Edip Cansever, e.e.cummings ve Arif Damar.

Öz ve Biçim başlıklı başyazıyla sayfalarını açıyor okuyucuya Yedi İklim. “Özünde hakikati barındırmayan biçimlerse, bir süre insanları oyalasalar bile, bu sadece bir yanılsamadır. Yunus Emre, meramımızı ne güzel anlatmış: Her dem yeniden doğarız bizden kim usanası” ifadeleriyle sona eriyor yazı.

Derginin bu sayısında yer alan şairler: Kâmil Eşfak Berki, Osman Serhat, Nurettin Durman, Aykut Nasip Kelebek, Ahmet Tokiş, Ali Karan, Hüseyin Karacalar, Ümit Zeynep Kayabaş, Mustafa Burak Sezer, Süleyman Unutmaz, Ahmet Cora, Leyla Marankoz, Duygu Küçüker, Onur Bayrak ve Silvan Alpoğuz.

Ali Haydar Haksal öykü dünyasını ele verecek ipuçları bulabileceğiniz bir öyküyle çıkıyor okuyucunun karşısına: Rüyam ve Öyküm. Kadir Tanır, Zencilerin Evcilleştirilmesinin Öyküsü’nün ikinci, Hüseyin Arslan ise Hikâyeler Çölü üst başlıklı Beyaz Ay öyküsünün dördüncü bölümüyle dergide yer alıyor. Karatepe, uzun zaman sonra yeniden bir öykü yayınlıyor Yedi İklim’de. Mükerrem Mete’nin ise bu ikinci öyküsü, devamını bekliyoruz. İngilizceden yaptığı öykü çevirilerinden tanıdığımız Ebru Ak’tan da bir öykü var bu sayıda. Banu Kaba’nın nehir öyküsünün ilk bölümünü yayınlıyoruz. Arapçadan yaptığı çeviriler ve şiirleriyle tanıdığımız Ali Sözer de bir öyküyle katılıyor bu sayıya. Bu sayının diğer öykücüleri ise, Mustafa Oral, Emine Batar, Veysel Altuntaş ve Emine Dündar.

Osman Bayraktar, bu yılın Nisan ayında gerçekleştirdiği umre ziyaretinden devşirdiği duygu, düşünce ve izlenimlerini Yaşantılar başlığı altında yazıya dökmeye devam ediyor. Bu ay, Ravza-ı Mutahhara’yı ve Mescid-i Nebi’yi yazdı.

İki de söyleşi yer alıyor bu sayıda. Eylül ayından devam eden Zafer Acar söyleşisi bu ay sona eriyor. Yedi İklim, Eylül ayında Zafer Acar’a bir dosya ayırmış, dosya içinde Aykut Nasip Kelebek de Acar’la söyleşmişti. İşte o uzun söyleşinin üçüncü ve son bölümü yer alıyor bu sayıda. İkinci söyleşiyi Asım Öz, Cemal Şakar’la yaptı. Şakar bu yıla iki kitap sığdırdı. Biri inceleme, diğeri Hikayat başlıklı hikâyeler. Öz, Şakar’la Yazının Gizledikleri bağlamında sanat ve edebiyat dünyasını çerçeveleyen bir söyleşi gerçekleştirdi. İki söyleşinin de dikkatle okunacağını ve üzerinde durulacağını belirtelim.

Her ay olduğu gibi bu ay da çeviriye sayfa ayırıyor Yedi İklim. Bu ay iki çeviri var, ikisi de şiir. Çevirilerden ilki, Habil Tecimen’in Türkçesiyle Petrus Borel’den, ikincisi ise e.e. cummunigs’den Mustafa Burak Sezer Türkçesiyle.

Ali Haydar Haksal son kitabı “Doğu Büyüsü: Ah Kudüs” kitabında yer alan makalelere eklenebilecek, aynı bağlamda değerlendirilebilecek bir yazı kaleme aldı. Haksal bu sefer Aldous Huxley’in Ada romanını inceledi. Mustafa Uçurum, Edip Cansever’in Mendilimde Kan Sesleri şiirini konu edindi yazısında.

Mete Çamdereli’nin Eski Yazı Okumaları, Mustafa Cemil Efe’nin hat çalışmaları, hat-hattatlar üzerine yazdığı yazılar ve Hasan Aycın’ın İslam tarihinin altın sayfalarını tahkiye yoluyla aktarması Yedi İklim’in medeniyet vurgusunu dillendiriyor. Eski Yazı Okumaları’nın konusu Vezaifu’l-İnas devam ediyor. Hasan Aycın bu sayıya da bir çizgi ve bir hikâye ile katılıyor. Mustafa Cemil Efe ise “Efe” imzasını attığı hat örnekleri ile süslediği yazısında hat sanatı ile ilgili bir yazı kaleme aldı.

Değiniler-Yeni Okumalar bölümü yine dopdolu. Cihangir Berk geçtiğimiz ay ölen Arif Damar’ı anarken, Habil Tecimen Edebiyat Gidiyor diyor; Süleyman Unutmaz kendindeki Gogol’u anlatırken, Burcu akkanlı ise Osmanlı Gazelinde Duygunun Sesi’ni yazıyor.

Önümüzdeki kutlu günlerin bereketinden istifade edebilmemiz dileğiyle, kurban bayramınız mübarek olsun.

Hayırlı okumalar…


İrtibat:
0 216 399 19 14
0 216 352 49 77
yediiklim@yahoo.com
yediiklimeditor@yahoo.com

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com