2009-05-01

"Temrin" edebiyat dergisi


"Temrin" edebiyat dergisi, Mayıs 2009

Aylık düşünce ve edebiyat dergisi Temrin, birinci yılını idrak ediyor. Nisan ayında 12. Sayısını yayımlayan dergi, Mayıs sayısıyla bir yıldan gün almaya başladı. Yayın hayatına atıldığı günden bu yana geçen bir yıllık zaman içinde aylık düzenli olarak çıkan dergi, ustaların yanında sayfalarını genç yeteneklere açmasıyla da dikkat çekiyor. Bu zamana kadar her sayısında ustaların yanında yeni kalemlere temrin yaptıran dergi, bir yıl gibi bir sürede onun üzerinde yeni kalemi edebiyatımıza kazandırdı.

Mayıs sayısının “editörden” yazısı, bir bakıma bir yılın özeti gibi… Söz konusu yazıda derginin bir yıl içinde imza attığı ilkler ve başarılar ele alınıyor. Temrin bir yıllık süre içinde Tataristan basınında Tatar milli şairi Abdullah Tokay dosyası ile gündem oluşturdu. Osmanlı aydınlarının Abdullah Tokay’ın vefatına gönderdikleri taziyenin Osmanlıcasına ulaştı, Bektaşi şairi Hilmi Dede’nin mersiyesine dikkat çekti, Yahya Kemal ve Kaşgarlı Mahmut özel sayıları yaptı. Bir yılın sonunda Mayıs sayısıyla iki köklü değişikliğe imza attı. Birincisi, ebat değişikliği, ikincisi sayfa sayısının artması… Temrin Mayıs sayısıyla daha modern bir ebada geçti. Ayrıca 48 sayfa olan hacmini, 60 sayfaya çıkardı, fiyatını da sabit tutarak büyük bir cesaret örneği sergiledi. Bu kriz ortamında köklü denilebilecek bu değişiklikler, okura güven vermesi ve edebiyat dünyasında sağlam bir yer edinmesi bakımından önem taşıyor.

Temrin’in Mayıs sayısı yine dopdolu… Selim İleri ile yapılan geniş ve doyurucu röportaj dikkat çekiyor. Türk romanından edebi şahsiyetlere kadar birçok konunun konuşulduğu röportaj, edebiyatseverler ve araştırmacılar için önem taşıyor. Bir başka röportaj da kanun virtüözü Göksel Baktagir’le yapılmış. Müziğe dair önemli tespitlerin ve itirafların yer aldığı bu röportaj hem müziği önemseyenler açısından hem de tarihe not düşmek bakımından önem taşıyor. Dergide Berat Demirci, Yusuf Özkan Özburun, Şeref Yılmaz, Tahsin Yıldırım gibi usta kalemler de dikkat çekiyor. Berat Demirci’nin “Telgrafın Telleri Telefonun Halleri” isimli denemesi hem tebessüm ettiriyor hem de düşündürüyor. Şeref Yılmaz “Çelebi Böyle Olur Bizde Trafik Dediğin” isimli denemesiyle, İstanbul’un trafik gib müzmin bir sorununa dikkat çekiyor. Tahsin Yıldırım, Sait Faik’in kitaplarına girmeyen bir öyküsünün perde arkasını gösteriyor. Yusuf Özkan Özburun başka bir yerde yayımlanmayan “Sefer Tası” isimli şiiriyle okuru selamlıyor. Birbirinden seviyeli ve kaliteli yazılarıyla yeni kalemlerin yer aldığı Mayıs sayısı bir ay boyunca okuru sözün estetik dünyasında ve edebiyatın mavi sularında gezdirecek.


İrtibat:
www.temrindergisi.com
bilgi@temrindergisi.com
(0216) 550 81 51

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com