2009-05-02

Fayrap 15

"Fayrap" Aylık Edebiyat Dergisi
Sayı: 15, Mayıs 2009


Fayrap’ın mayıs sayısı; 1 mayıs şiirleri, Ahmet Güntan’a doğum günü armağanı gibi özellikli konularla aylık yayımın fırsatlarını iyi değerlendiren bir dergi olduğunu gösteriyor.

Populizmin Amentüsü | 1 Mayıs Şiirleri
Son zamanlarda Fayrap’taki başyazılar ve konuşmalarıyla populizme özgün bakış açıları kazandırarak, alan açan Hakan Arslanbenzer, bu sayıda Populizmin Amentüsü’nü yazmış. Şiirin varlık amacı, şairin halk karşısındaki konumu, popülerlik-populizm ayrımı ve şiirde populizmin nasıl mümkün olabileceği gibi konularla desteklenen, 12 maddeden oluşan bildirinin imzaya açık olduğu, önümüzdeki sayılardan itibaren çeşitli yazılar, toplantılar, kamuya açık konuşmalarla destekleneceği ve bu meyanda her tür destek, katkı-katılım ve tartışmaya açık durumda olunduğu söyleniyor.
Bu sayının şiir ve hikayeleri, derginin 1 Mayıs’a karşı tavrını belirler nitelikte. 1 Mayıs için yayımlanan dört şiirin şairleri; Murat Sözer, Melek Arslanbenzer, Müberra Güney ve Murat Küçükçifci. Hikayeciler ise Donald Barthelme ve Katherine Anne Porter.

Ahmet Güntan’a Doğum Günü Armağanı
Son yıllarda yayımladığı Parçalı Ham Manifestolarıyla hakkında sıkça konuşulan, yazılan şair Ahmet Güntan’a armağan edilmiş bu sayı. Armağan bölümü Fazıl Baş’ın Güntan’la yaptığı söyleşiyle açılıyor. Murat Sözer’in Ahmet Güntan şiiri üzerine yazdığı yazısında, Güntan’ın şiir serüvenini izlek ve dönemler üzerinden inceleyerek, şiiri ve hayatıyla yöneldiği yerin ortaya bir bütünlük çıkardığını vurguluyor Sözer. Ahmet Güntan’ın biyografisini yazan Ali Akyurt, şairin hayatını Türk şiiriyle olan ilişkisi üzerinden inceliyor. Akyurt’un “Allah’ı Olan Bir Modern: Ahmet Güntan” yazısı ise şairin: “benim Allahım var” konumlandırması üzerinden bu yargının modernlikle ilişkisini sorguluyor.

Ayşe Eşittir Vatan
Meşrutiyet devri yazıları mayıs sayısında Halide Edip Adıvar ve Orhan Seyfi Orhon hakkında yazılar ile devam ediyor.
Halide Edip’in romancılık yeteneğini milli romanlarda bulduğunu ifade eden Ömer Yalçınova, yazarın milli mücadele dönemini konu alan romanlarında karakterlerin, Namık Kemal’in vatan ve hürriyet fikriyle donandığını bulguluyor.
Orhan Seyfi’nin mutlak bir çizgide edebi dilini oluşturmadığını söyleyen Sadık Koç, şairi Uyan şiiriyle birlikte değerlendirirken aruz ile hece, lirik ile epik arasında, arafta kaldığı sonucuna götürüyor bizi.

Fayrapkitap’ın bu bölümünde Esma Güneş Laurent Mignon’un Ana Metne Taşınan Dipnotlar kitabı hakkında yazmış. Yazıda, edebiyat üzerinden azınlık siyaseti yapılmasının hümanizme yol açacağı özellikle dikkat çekiyor. Bölümün bir diğer yazısında ise Mesut Bostan Patricia Highsmith’in romanlarını kötülük ve şizofreni üzerinden inceliyor. Fazıl Baş’ın Türk Sosyolojisi 2009 yazısı, Türk düşüncesini siyaset ve batılaşma tesiri üzerinden değerlendirmek için faydalı gördüğü iki yayın olan Literatür dergisi ve Sosyoloji Yıllığı hakkında incelemelerini içeriyor. Derginin son yazısı olarak 1964 tarihli Türk sinemasının ilk işçi filmlerinden Karanlıkta Uyananlar hakkında Orkun Elmacıgil’in denemesi var. Bu arada geçen sayıyla birlikte başlayan dergiler hakkında yapılan mini-değerlendirmeler, küpe olarak yayımlanmaya devam ediyor.

İÇİNDEKİLER:

1 popülizmin amentüsü
>şiirhikaye
4 işçiler için (şiir) | murat sözer
5 1 mayıs diye bir şey yok (şiir) | melek arslanbenzer
6 bir mayıs (şiir) | müberra güney
7 iş başı (şiir) | murat küçükçifci
8 kapitalizmin yükselişi (hikaye; çev. sümeyye doğan) | donald barthelme
10 hırsızlık (hikaye; çev. müberra güney) | katherine anne porter
> ahmet güntan’a doğum günü armağanı
14 ahmet güntan: “mahfil, korsan miting gibi oldu; geldik,
heyecan yarattık, dağıldık” | söyleşen: fazıl baş
18 ahmed’in eldivenleri: ahmet güntan şiiri üzerine | murat sözer
24 ahmet güntan biyografisi | ali akyurt
27 allah’ı olan bir modern: ahmet güntan | ali akyurt
> meşrutiyet devri edebiyatı 4
30 ayşe eşittir vatan: halide edip adıvar | ömer yalçınova
35 kendi halinde bir meşrutiyet şairi: orhan seyfi orhon | sadık koç
> fayrapkitap
38 eleştirmen kanonun neresinde? (laurent mignon üzerine) | esma güneş
40 patricia highsmith romanlarında kötülük ve şizofreni | mesut bostan
43 türk sosyolojisi 2009 | fazıl baş
46 karanlıkta uyananlar | orkun elmacıgil
[ a. k. ] tamirci çırağı | cem karaca söylüyor

İyi okumalar.

Fayrap

İrtibat:
Mehmet Fatih Çelikkaya
0505 290 5867
0534 960 16 95
mehmetfatihcelikkaya@hotmail.com
http://fayrap.blogspot.com/

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com