2009-05-13

"Haksöz" dergisi

Mayıs 2009 itibariyle 218. sayısı çıkan Haksöz Dergisi, bu sayıda Müslümanların Ergenekon davasını nasıl yorumlanması gerektiğine ilişkin bir soruşturma hazırladı. Derginin öne çıkan diğer gündemleri Özgür-Der davası ile İlker Başbuğ’un konuşması...


"Özgür-Der Susturulamaz!" manşetiyle çıkan Haksöz Dergisi, 218. sayısında Özgür-Der'e açılan kapatma davasını gündeme taşıdı. "Tabela değil, kimlik ve ilkeler savunusu" anlayışı ile hazırlanan Özgür-Der Savunması'na da yer verilen dergi, Ergenekon Soruşturması ile de Müslüman camianın Ergenekon olayına yaklaşımını masaya yatırıyor. Soruşturmada Ergenekon'un yapısal-örgütsel ve zihinsel açıdan arka-planından Ergenekon olayının nasıl yorumlanması gerektiğine, dava içerisindeki çelişki ve zaaflardan İslami camianın tutumuna yönelik sorulara Av. Cüneyt Toraman, ASDER Genel Başkanı Adnan Tanrıverdi, Yeni Asya Gazetesi yazarı Kazım Güleçyüz, Saadet Partisi'nden Mehmet Bekaroğlu, Mazlumder Genel Bşk. Yrd. Emrullah Beytar, araştırmacı-yazar Hüseyin Alan, araştırmacı-yazar Zeki Savaş, Özgün İrade editörü Ümit Aktaş, Doğru Haber Gazetesi'nden Fikret Gültekin ve Özgür-Der Diyarbakır Şube Bşk. Serdar B. Yılmaz cevap veriyor. Soruşturma haricinde Ahmet Örs ise Erbakan ve Milli Görüş çizgisinin Ergenekon olayına yaklaşımını değerlendiriyor.


Dergide Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ'un 14 Nisan'da yaptığı konuşmayı Rıdvan Kaya militer açılım ve özgürlüklerin sınırı bağlamında değerlendirirken; Hamza Türkmen de "Sisteme 21. Yüzyıl Ayarı" başlığıyla Başbuğ'un konuşmasının arka-planını yorumluyor. İki yazıda da Başbuğ'un konuşmasındaki vurgular üzerinden ordu-sistem ve askeri vesayet tahlilleri yapılıyor.

"Üniforma, panzer ve dipçik siyaseti ile nereye?" diye soran Kenan Alpay, DTP'ye yönelik operasyonlar ve Hakkari'de yaşanan dipçik olayı üzerinden Kürt sorununa değinirken yerel seçimlerin bölgedeki sonuçlarına da atıfta bulunuyor. Derginin güncel içeriğinde Obama ve ABD'nin yeni imajı ile ilgili bir de çeviriye yer veriliyor.

Yeni çıkan kitaplarıyla birlikte Mehmed Said Hatiboğlu ile uzunca bir söyleşinin yapıldığı dergide, Asım Öz de geçtiğimiz günlerde Hakk'ın rahmetine kavuşan Aliya İzzetbegoviç'in en yakın dava arkadaşı Ömer Behmen'i ve Bosna cihadının en önemli teşkilatı Mladi Muslimani'yi anlatıyor. Murat Kayacan, Mehmet Paçacı'nın tarihselcilikten gelenekselciliğe evrilen serüvenini, Paçacı'nın son kitabı üzerinden yorumluyor. Zehra Çomaklı Türkmen, Türkiye'de Müslüman kadının gelişen rolünü, yaşanan örneklerle birlikte ele alıyor.

Bu sayıda Ali Değirmenci, İslam tarihinde iz bırakmış şahsiyetlerden Süleyman bin Surad'ı dergi sayfalarına konuk ederken; M. Ali Aslan geçtiğimiz günlerde yapılan Aksa Sempozyumu etkinliğini değerlendiriyor. Ahmet Örs ise Tuzla'da yaşanan "iş kazaları"na bir hikaye ile tekrardan dikkatlerimizi çekiyor.

Derginin arka kapağında ise Mescid-i Aksa ile ilgili bir kompozisyona yer veriliyor: "Aksa Tehlikede: (D)Uyuyor musun?"

İrtibat:
haksozdergisi@gmail.com
www.haksozhaber.net

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com