2009-05-14

Gerçek Hayat'ta Kapitalizmin "Tohum" Problemi


SİLAHSIZ İŞGAL

Uzmanlar Tohumculuk Yasasının ülkemizi silahsız işgal etmek anlamına geleceğini söylüyor. Biyoteknoloji ve kapitalizm Türkiye’yi tohumla vuruyor. Uzmanlara göre biyoteknoloji ile kapitalizmin el ele tutarak bize dayattığı bu yeni üretim tarzı “sağlık” açısından taşıdığı kimi risklerin yanı sıra sebep olduğu “mülkiyet” problemiyle de azınlığın daha zengin, çoğunluğun daha fakir olmasına sebep olabilecek bir “potansiyel” taşıyor.

SUAVİ KEMAL

Ayetullah Cevad el Halisi’den çarpıcı açıklamalar…
“Irak Müslümanlara ders olsun”
Birinci Cihan Harbi sırasında Osmanlı Hilafeti’ni korumak için İngilizlere karşı cihad fetvası yayınlayan Şeyh Mehdi el Halisi’nin torunu olan Cevad el Halisi Irak’ın ileri gelen Şii din adamlarından. Saddam döneminde idama mahkum edildiği için ülkesine giremeyen ve 23 sene boyunca İran, Suriye ve Lübnan’da yaşamak zorunda kalan El Halisi; alim, mütefekkir ve siyasetçi kimliğiyle bilindiği gibi, Irak’taki ABD işgaline karşı verdiği mücadeleyle de tanınıyor. El Halisi ile başta Irak’ta yaşanan gelişmeleri Ortadoğu muhabirimiz Adem Özköse konuştu.

ÇILDIRIYOR OLABİLİR MİYİZ?

İstatistikler acımasızdır. Bir çırpıda, dünyada her 40 saniyede 1 kişinin intihar ettiğini söyleyiverir. Acımasızdır ve işlenen cinayetlerin en büyük sebebinin ‘sevgi’ olduğunu yüzümüze çarpar. Korku ve saygıyla bu bilgilere inanırız. İstatistikler, intihar ve cinayetlerin önüne geçmek için ‘eğitim şart’ der, bin dereden su getiririz.
Sevdiklerimizi öldürüyoruz; iki bıçak darbesiyle, fare zehiriyle, kurşunla… Komşularımızın canını almaktan çekinmiyoruz. Anne babamızın malına mülküne konabilmek için cinayet işleyebiliyoruz. Hamile kadınlara kurşun yağdırabiliyoruz… “Bıktım bu hayattan” deyip intihar ediyor ve ardımızda yüzlerce soru işareti bırakıyoruz… N’apıyoruz biz?

ÜMMÜHAN ATAK

Özürlülerle ilgili 79 ili kapsayan büyük araştırmanın çarpıcı sonucu:
Toplum Özürlüyü Uzaktan Seviyor
Özürlülerin önündeki engellerin kalkmasında kamu kurumları, özel kuruluşlar daha çok çaba sarfetmeli, devlet üstüne düşen görevi yapmalı ancak toplum da özürlünün farkına varmalı ve gelişmiş bir duyarlılık örneği sergilemeli. Bu duyarlılıkla özürlüler için yolların daha kısa, merdivenlerin daha az olacağını söylemeyeceğim. Ancak, gidilecek yerler daha ulaşılabilir olacak, böylelikle en az meşakkatle en kısa sürede ulaşacağımız bir şehir, bir bürokrasi, bir devlet mercii olacak.

BEKİR FUAT

TÖREYİ KURBAN VERMEK!...

Kutsal bildiği değerleri hayatının merkezine koymuş ve hayatını bu manada dizayn etmiş kimselerin mezkûr değerlerine saldırı amaçlıdır ‘töre’ iddiaları… Kimisi bunu bile isteye yapar, kimisi de, kime ve ne için yaranma ihtiyacı duyduğunun farkında bile olmadan bu rezil değirmene su taşır… ‘Çağdaşlık’ ve ‘Uygarlık’ değerlerinin içten içe eritip yok ettiği bir ‘insaniyet’ sorunuyla karşı karşıya olduğumuzu, bu tefessüh etmiş zihniyetin anlamasına imkan ve ihtimal yok!...

NİHAT NASIR

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com