2009-05-30

"Gerçek Hayat" Yassıada'da...

Hesap Yassıada’da Görülsün/Ümmühan Atak

Türk siyasi ve hukuk tarihinde acı hatıralarıyla yer eden Yassıada, geçtiğimiz hafta sonu yüzlerce misafir ağırladı. Aralarında, burada ‘usulsüzce’ yargılanan o dönemin siyasetçilerinin, o döneme tanıklık eden çocukları, kötü bir masal dinler gibi olup bitenleri öğrenen torunları, torunlarının torunları vardı. Genç Siviller’in, Yassıada’nın demokrasi adası olması için organize ettiği bu ‘acı’ buluşmadaydık…

“Liderler kendilerini vazgeçilmez sanıyor”/Eren Özdemir

Bugün otuzlu yaşlarını sürenler ve onlardan önceki nesiller üç, dört siyasetçinin varlık gösterdiği bir Türk siyasetine tanıklık etti. Fikret Kızılok’un ‘Süleyman hep başbakan, hep başbakan hep Süleyman’ şarkılarıyla güldük ağlanacak halimize epey zaman. Bu anlamda Türk siyasetinde yakın zamana kadar varlık gösteren kimi isimlerin yarım asır ve daha fazla süreler boyunca siyasi erk peşinde koşmaları bu ülkeye kimi zaman çok ciddi zararlar verdi. Her partinin adeta bir liderle özdeşleştiği yıllar ise nihayet gerilerde kaldı. Peki ama bir lider neden son nefesine kadar iktidarda kalmak ister? Sorduk, soruşturduk… Pek hayra alamet değil dediler.

Türküm, doğruyum, çalışkanım!/Bekir Fuat

“Türküm, doğruyum, çalışkanım. İlkem; küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.” Bu laflarla başlayan ‘Andımız’ı söylemeyenimiz yoktur. Bu ant kim için ne ifade ediyor bilinmez ama, yeni milli eğitim bakanımız Nimet Çubukçu ile birlikte başlayan tartışma, andımızın kim için ne ifade ettiğine dair önemli ipuçları veriyor. Biz de 76 yıllık ant meselesini Özgür Eğitim-Sen Genel Başkanı Yusuf Tanrıverdi ile konuştuk.

Sincan hakiminin “usulsüz” kararı/Reşat Petek

Ergenekon soruşturmasında yargıyı siyasallaşmakla suçlayanlar, “devlete üst düzeyde önemli hizmetler vermiş saygın kişilerin” yargılanmasından duydukları rahatsızlığı her ortamda dillendirenler, milletin birliğini temsil eden ve devletin başı ve en yüksek makama, engelleri aşıp seçim yoluyla gelen Sayın Abdullah Gül olunca ağız değiştirmeye başladılar.

Deniz Türkali: Demokrasi antifaşist olmakla başlar/Gülcan Tezcan

Türkiye gibi hak ihlallerinin, ‘demokratik’ sorunların had safhaya vardığı, sistemin onay verdikleri dışında herkesin ‘öteki’ sayıldığı bir ülkede sanatçıların ‘Cumhuriyet’in kazanımları elden gidiyor’ kaygısıyla yollara düşmesi, ‘laik duyarlılıklarının’ altını çizmesi ‘Peki ya bunca hak ihlali olurken neredeydiniz?’ dedirtiyor insana. Ancak demokrasiyi ve laikliği doğru okuyan ve kendi katılmasa da diğerlerinin fikirlerini özgürce ifade etmesi için mücadele eden sanatçılar da var. Bunlardan biri de “Demokrasi antifaşist olmakla başlar” diyen tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Deniz Türkali. Taksim’e yürüyen sanatçı dostları için “Hükümete muhalefet yaparken “Devlet”e sahip çıkmalarını yanlış buluyorum.” diyen Türkali’yle sanatçı siyaset ilişkisini konuştuk

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com