2009-05-11

‘Mostar, taşıdığı yükün farkında’

Medeniyet eksenli yayınıyla dikkat çeken Mostar dergisi 51. sayısında yola M. Fuat Er'le devam ediyor. Tasarımını ve içeriğini yenileyen dergi, sahaf, kültür, kitap, sinema gibi kendine has parçaları da sayfaları arasında bir araya getiriyor.

Aylık tarih ve kültür dergisi Mostar, 51. sayısında yenilenmiş olarak okur karşısına çıktı. Kültür ve aktüalite ağırlıklı yayın yapacak olan Mostar, yeni yüzüyle okur karşısına çıkarken, yenilenmiş kadrosuyla da medya mensuplarıyla bir araya geldi. Semerkand Grubu Basın koordinatörü Saadettin Acar, yeni dönemin ipuçlarını katılımcılarla paylaştı. Mostar dergisinin yola çıkış sürecini ve devamındaki gelişmeleri ise Mostar dergisi genel koordinatörü Sabahattin Aydın açıkladı.

Aylık Kültür ve Aktüalite Dergisi Mostar'ın ilk sayısında önündeki yolu çizerken çok zorlanmadığını dile getiren Aydın, bunun sebebini ise şöyle açıkladı: "Çünkü kendine seçtiği isim birçok şeyi veciz bir şekilde ifade ediyordu: Mostar. Mostar'ın kendisi bir yana, onun köprü vasfı simgesel bir ağırlık taşıyor. Michael Ignatieff, Mostar köprüsüne dair ilk izlenimlerini anlatırken köprünün "bir adamın veya atın ağırlığını kaldıramayacak kadar narin" olduğunu belirtir. Ama köprü sadece fiziksel anlamda değil, simgesel anlamda da her türlü yükü kaldıracak kadar güçlüydü: 1890'larda Osmanlılar'ın Bosna'dan çekilmesini, I. Dünya Savaşı'nı, Sırbistan ile Avusturya-Macaristan arasındaki çatışmaları, II. Dünya Savaşı'nda partizanların verdiği savaşları... Ta ki 1993'te bir Hırvat topçu birliğinin köprüyü havaya uçurmasına kadar."

Eski ve asıl Mostar köprüsü; geçmişle gelecek, Hırvatlarla Müslümanlar, Müslüman dünya ile Avrupa arasındaki köprü artık yok diyen Aydın, yeni yapının etkisizliğini ise şu cümlelerle dile getirdi: "Köprünün yeniden inşasına ise aynı gruplar arasında tesis edilmeye çalışılan bir "barış gösterisi" anlamı yüklendi. Tuhaf olan, köprünün yeniden imarı için seçilen "mühendis"in ne Hırvat, ne Müslüman olmasıydı. Üstelik köprüyü hayatında hiç görmemişti. Yeni Mostar köprüsü, hiçbir şey yaşanmamış gibi çarçabuk inşa ediliverdi. Oysa eskinin yeniden, yeni bir gözle inşası zaman, emek, özveri, her şeyden önemlisi bir bakış ve anlayış ister. Mimar Sinan'ın öğrencilerinden Hayreddin'in hangi ruh, hangi zihin, hangi kavrayışla köprüyü tasarladığı üzerine düşünmeyi gerektirir. Bu yüzden, her ne kadar Mostar ismi derginin vizyonunu anlatmakta bize bir kolaylık sağlasa da, taşıdığı simgesel yük sebebiyle büyük bir zoru da bünyesinde barındırıyor."

Mostar dergisinin önümüzdeki aylarda farklılıklarını daha da zenginleştireceğini kaydeden Aydın, üniversite gençliğiyle bütünleşen çizgisiyle Mostar'ın taşıdığı yükün farkında bir dergi olduğunun da altını çizdi ve ekledi: "Mostar, bu yükün farkında. Dolayısıyla, bu zor meselenin, köprü imgesinin otoritesi olma iddiasını taşımaktan kaçınıyor. Ama Doğu ve Batı arasındaki, Müslüman dünya ile Batı arasındaki köprünün inşası için atılan adımlardan biri olduğunu da inkar etmiyor."

Mostar kendini yeniledi

Mostar'ın yeni yayın döneminde tek kişi üzerinden değil de ekip ruhuyla öne çıkacağını kaydeden Yayın Yönetmeni M. Fuat Er, şu açıklamayı yaptı: "Mostar, 50. sayıyla birlikte editoryal bir değişiklik yaptı. Bu değişikliğin somut bir göstergesi olarak derginin 51. sayısı yeni bir tasarım, güncellenmiş bir içerikle yayımlandı. Yeni mizanpajın temel niteliği Mostar'ın mevcut sade ve soğukkanlı imajını koruyarak dergiye farklı bir dinamizm getirmiş olması. Yeni tasarımla sadece dinamizm sağlanmadı, derginin söz konusu sadeliğine de yeni bir soluk, farklı bir güç getirdi.

Tasarımla paralel olarak içerikte de yeniliklere gidildi. Mostar, yeni sayısıyla birlikte ilk kez Sahaf, Kültür Sanat, Kitap, Sinema gibi kendine has parçalı bölümlere sahip oldu. Bu bölümlerde de derginin temel kaygılarını göz önüne alan bir içerik seçkisine özen gösterildi. Haberden ziyade eleştirel bir bakışla kaleme alınan özgün metinler ön planda tutulmaya çalışıldı."

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi'nde gerçekleştirilen basın kahvaltısına çok sayıda yayın kuruluşunun temsilcileri katıldı.

1 yorum:

eminemüjdeci dedi ki...

tşkler. herkesin yakından takip etmesi gereken bir dergi...

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com