2009-05-03

"Semerkand" dergisi

Bugünün cihadı

“Müslümanlar fethettikleri memleketlerde yaşayanlara kesinlikle “bize benzeyeceksiniz” gibi bir dayatmada bulunmamış, tam aksine her toplumun kendi dini ve kültürel değerlerini, hatta kılık-kıyafetini muhafaza ederek yaşamasını esas kabul etmiştir.”

Aylık tasavvufî dergi Semerkand, Mayıs ayında ahlak ve fazilet mücadelesi çerçevesinde Müslümanlara düşen görevleri konu edinen bir dosya ile okurun karşısına çıkıyor. ‘Bugünün Cihadı’ başlıklı dosyada cihat algısı ve günümüzün gerektirdiği şartlar üzerinde duruluyor. Ebubekir Sifil’in hazırladığı dosyada, cihad kelimesinin ilk bakışta savaşmayı çağrıştırmasının yanında, aslında bununla sınırlı olmadığı ve günümüzdeki cihadın anlam genişliğinin fark edilmesinin gerekliliği vurgulanıyor. Sifil, cihadın anlamından türlerine ve aşamalarına kadar anlattığı yazısında şöyle diyor: “Vârisi bulunduğumuz medeniyetin özellikleri, insanlığa neler kazandırdığı ve ortadan kalkmasıyla insanlığın neler kaybettiği, bırakalım yabancıları, bizim insanımız tarafından dahi yeterince idrak edilebilmiş değildir. Dolayısıyla elimizdeki her türlü imkânı seferber ederek öncelikle kendi insanımıza ve toplumumuza, ardından da insanlığa İslam’ın diriltici soluğunu ulaştırmak için eğitimli insan yetiştirmenin üzerimize farz olduğunu unutmamalı”

Semerkand Dergisi bu ay Ayşe İzci’nin kaleme aldığı önemli bir yazıya da yer veriyor. “Biraz Hipnotik Telkin Alır mıydınız?” başlıklı yazıda, İzci, özellikle çeşitli yöntemlerle insanın bilinç kontrolünün yok edilmesine değiniyor. Bunu da özellikle televizyon, bilgisayar ve sinema üzerinden ele alıyor. “Bilgisayar oyunlarında saatlerce oyun oynayıp sayısız adam katleden, kazanan kaybeden bir neslin günün birinde bir gazete haberinde çok sevdiği insanları ‘tavuk kesme’ rahatlığıyla nasıl kıydığını okuyunca şoke oluyoruz” diyor.

Dergide Ali Demirtopuz’un Avrupa’nın Osmanlı Köyleri ve Hasan Akçay’ın Bahar Türküsünü Kimlere Söyler yazıları dikkat çeken diğer yazılar. Dergide yer alan birçok nitelikli yazının yanı sıra, özenle hazırlanan Semerkand Çocuk eki yine Semerkand’la birlikte hediye ediliyor.

Önümüzdeki sayılarda buluşmak üzere…

Saadettin Acar

1 yorum:

Adsız dedi ki...

BU YAYINA ÜYE OLMAK İSTİYORUM... AD:MERVE SOYAD:KALAYLI ŞEHİR:MALATYA İLÇE:HEKİMHAN

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com