2012-05-15

'Berceste' dergisinde 'Türk Edebiyatında Poetika'

Mayıs 2012, Sayı:119

Berceste aylık kültür sanat edebiyat dergisinin “Türk Edebiyatında Poetika” konulu 119. özel sayısı çıktı. Yayın hayatının 10. yılında edebiyat dergilerinde işlenmemiş bir konuyu işlemesi sebebiyle bir ilke imza atan Berceste dergisinin bu özel sayısı 100 sayfa hacmiyle okuyucuya sunuldu.

Adem Çalışkan’ın “Türk Edebiyatında Poetika” başlıklı 2 bölümlük uzun soluklu yazısı ile önemli bir kaynak niteliğini taşıyor.

Vefa Taşdelen “Nesne Şiir Dolayımında Birkaç Değini” ile konuyu felsefi bakış açısıyla ele alıyor.

Prof. Dr. M. Fatih Köksal “Divan Şiiri ve Poetikaya Dair Bazı Düşünceler” ile Divan şiiri ve poetika kavramı ilişkisi üzerine bugüne değin birbirinden oldukça farklı görüşlere açıklık getiriyor.

Prof. Dr. Mahmut Kaplan “Şairlere Göre Gazel” ile Divan edebiyatında yazılan gazelleri çeşitli şairlerden örnekler göstererek açıklıyor.

A. Vahap Akbaş “Mehmed Akif’in Şiiri: Çağa Tutulmuş Ayna” ile Mehmet Akif’in şiir dünyasını okuyucuya açıyor.

Bekir Oğuzbaşaran “Necip Fazıl’ın Poetikası” ile üstadının sanatı, görüş ve düşüncelerini anlatıyor. İdeolocya Örgüsü’nün Şiir ve Sanat Bölümü” saydığı 14 bölümlük poetikasının edebiyatımızda bu isimle ilk örneği olduğunu vurguluyor.

Muhsin İlyas Subaşı “Poetikasız Şair Hedefsiz Koşuda mıdır?” sorusunun irdeliyor.

Hatice Eğilmez Kaya “Bir Garip'in Poetikası Üzerine Söylenceler” ile Orhan Veli’nin sanat dünyasında gördüğü incelikleri okuyucuya sunuyor.

İsa Yar “Bireyin Poetikası Türk Edebiyatında Yeni Dönem” ile Türk edebiyatı, sahip olduğu büyük birikimin ve yüksek edebî anlayışın imkânını kullanmaya devam ettiğinden dem vuruyor.

Prof. Dr. Selma Baş “Ayhan Kırdar’ın Poetikasına Bir Bakış: “Şiir Nedir?-Şair Kimdir?” ile Kırdar’ın hayatı, eserleri, sanat anlayışı ve ideal şiiri arama çalışmalarını örneklerle vurguluyor.

Filiz Kalyon “Türk Edebiyatında Poetika Şiirin Sırrı, Sırrın Şiiri” ile okuyucuyu Yunus Emre’den Yavuz Bülent Bakiler’e; Necip Fazıl’dan Erdem Beyazıt’a uzanan gizemli bir yolculuğa çıkarıyor.

Cansaran Kızıltaş “Poetika” ile poetikanın tarihsel gelişimi Türk Edebiyatındaki yeri ve temsilcilerini irdeliyor.

Ahmet Şahin “Türk Edebiyatında Edebî Tefekkür Anlayışı” ile İslâm öncesi ilk devir şiirlerinden günümüze kadar geniş bir yelpaze ile edebi düşünürleri ele alıyor.
Bir yazardan iki değerlendirme bölümünde Bekir Oğuzbaşaran’ın Poetika Rubâîleri ve İsa Yar’ın Hüzün Ve Sağanak isimli şiir kitaplarına yazdığım değerlendirme yazılarımı bulabilirsiniz.

Ayşe Parlakkılıç “Bir Şâirlik Macerası Özeti: “Fuzûlî’nin Poetikası” ile Klâsik Türk Edebiyatının zirve şahsiyetlerinden biri olan Fuzûlî’nin şâirlik macerasının özetliyor.

Vedat Ali Tok’un “Poetikoturum” yazısı oldukça ilginç bir yazı. Yazıda Vedat Ali Tok başkanlığında yapılan bir oturum kaleme alınmış. Konuşmacılar: Ahmet Sıvacı, Bekir Oğuzbaşaran, Muhsin İlyas Subaşı. Tebessümle okuyacağınızdan hiç şüphem yok.

Berceste Aylık Kültür Sanat Edebiyat Dergisi’nin “Türk Edebiyatında Poetika” konulu 119. özel sayısının şair ve şiirleri şöyle: “Şair Nedir” ile Selim Tunçbilek, “Şiir” ile İsmail Âdil Şahin , “Şiirin Hası” ile Musa Tektaş, “Poetika Şiirleri” ile Bekir Oğuzbaşaran, Kurutulmuş Sevda Bahçeleri ile Ayhan Kırdar.

Sergül Vural




İletişim:
0352 332 2728
bercestedergisi@gmail.com
www.bercestedergisi.com

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com