2012-05-07

Mardin Artuklu Üniversitesinde 'Mavera' dergisi konuşulacak

Mardin Artuklu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı bölümü tarafından organize edilen “Türk Edebiyatında Mavera Hareketi” başlıklı program, 12 Mayıs 2012 tarihinde, saat 10.00’da gerçekleşecek.

"Mavera" dergisi hakkında konuşacak isimler: Rasim Özdenören, Ersin Nazif Gürdoğan, Şaban Abak, Mehmet Atilla Maraş, Mustafa Özçelik.

İlk sayısı Aralık 1976'da yayınlanan "Mavera" aylık edebiyat dergisi... Kurucu kadroda bulunan şair ve yazarlar daha önce Büyük Doğu, Diriliş ve Edebiyat gibi dergilerde yazmışlardı. Bu şair ve yazarlar, "Yedi Güzel Adam" diye Cahit Zorifoğlu'nun bir şiir kitabına ad olacaklardı. Bu yedi güzel adamın altısı şair, hikâyeci ve yazardır. Kurucu altı kişi şu isimlerden oluşmaktadır: Erdem Bayazıt, Ersin Gürdoğan, Mehmet Akif İnan, Alaeddin Özdenören, Rasim Özdenören, Cahit Zarifoğlu. Yedincisi ise yazar olmayıp ancak sözü, saatlerce konuşsa bile dinlenebilen, dönemin en önemli sohbetçisi diye bilinen Hasan Seyithanoğlu'dur.

Bu dergide, edebiyat ve medeniyet arasında sürekli bir ilgi kurulmaya çalışıldı ve bu doğrultudaki fikriyatın gelişmesi için yazılar yayımlandı. Mavera dergisi, 163 sayı (14 cilt) yayınlandıktan sonra 1990'da kapandı. Kendi sahasında uzun ömürlü bir sanat ve edebiyat dergisi olarak edebiyat tarihimizde yerini aldı.


Abdullah Birokur

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com