2012-03-25

' Edebî Müdahale' dergisinin 6.sayısı çıktı

Bugün 1 Cemaziyelevvel 1433; hicri takvimi esas alan Müdahale’nin son sayısı bugün kitapçılarda.

Zalimler devrilecekler!

“Bizim dergiler” uzun süredir Şuara suresinin son ayetini kapaklarına taşımıyorlardı. Doğrusu o heyecanı özlemişiz. Müdahale bize Şuara-227’yi hatırlatıyor: “Zalimler nasıl bir inkılâpla devrileceklerini pek yakında bilecekler!”

Kadro müthiş!

Cemal Şakar, Cihan Aktaş, Yıldız Ramazanoğlu, Yunus Develi, Güray Süngü, Aykut Ertuğrul gibi tanıdık isimler var dergide. Fakat her zaman olduğu gibi, ağırlık yine genç yazarlara verilmiş.

Müdahale ve şiir?

Mustafa Ökkeş Evren; Cahit Koytak’ın “Tanrı konuşmak için sizin susmanızı bekliyor.” mısralarını başlık edindiği bir yazı yazmış ve şiir yayımlamayan Müdahale’nin aslında nasıl da şiirsever bir dergi olduğunu göstermiş bize.

Ekibin diğer şairi Salim Nacar da “Şiirde söylenmemiş söz var mı?” diye soruyor ve Zarifoğlu şiiri hakkında oldukça kıymetli sözler ediyor.

Ekibin son şairi Güven Adıgüzel de öyle bir metin yazmış ki, adeta mensur şiir:
“Lazca fizik mesela, Kürtçe matematik, Çerkezce kimya ve Süryanice biyoloji… Türkçe ezan kadar dramatik bir final…”

Söyleşiler devam ediyor…

Abdurrahman Arslan ile müthiş bir söyleşi gerçekleştirilmiş. Dikkatle okunması gereken bir metin. Modernizme dair çok önemli tespitler var. Dil ile düşünce arasındaki ilişkiye temas eden Abdurrahman Arslan “Arapça, İslam’ın ve Müslüman zihnin evidir.” demiş. “Acaba şu an ülkemizdeki Müslüman yazarların kaçı Arapça biliyor?” diye muzır bir soru geldi aklımıza!

Müslümanca bir tasavvur…

Ömer Faruk Dönmez “Bu okullardan, bu üniversitelerden mezun olmuş; bu eğitim sistemine ve onun dayatmalarına maruz kalmış; bu piyasanın popüler kültürü içerisinde şahsiyeti şekillenmiş Müslümanlar olarak dürüstçe soralım: acaba bizler ‘akleden kalplere’ sahip miyiz?” diyor ve Müslümanca bir muhayyile inşa etme yolunda, edebiyatın imkânlarına değiniyor.

Hasılıvelkelam…

Hasılıvelkelam, yine fişek gibi bir sayı olmuş. Emek verenlerin ellerine sağlık!

Fatma Ünal

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com