2012-03-30

Adana'dan ses veren 'Başkalarının Hayatı'

Mart-Nisan 2012, 6.Sayı

İtikatte elitist, Amelde Popülist Şiir ve Edebiyat Dergisi şu sözlerle açılıyor: “Siyasi şiirle bir yere gelinebilir mi? Son yıllarda yazılan şiirin gidişatı bir yere gelinebileceğini gösteriyor. Ancak önemli olan bu şiirle bir yere gelinip gelinemeyeceğinden ziyade gelinen yerin bize Türkiye’nin varlığı ve devamı adına bir kararlılık sağlayıp sağlamayacağıdır. Siyasi şiiri, Türk Şiiri’nin standartlarını yükseltecek bir eğilim olarak görmek bizi şiirin siyaset üstü bir yöntem ve hakikat olduğu gerçeğine götürür.” Derginin Siyasi şiire inancı kesinleşmiş durumda. Dergideki şiirler de bu inancı pekiştiriyor.

Salim Nacar “Hesap Geldiğinde Biz Çoktan Dağılmıştık” şiirinde kendi şiir anlayışından yola çıkarak eleştirel bir metin ortaya koyuyor.

ve kanım böylece keskinleşti, alınyazım da

kaptırmadım sevgilimin gülüşündeki tek imlayı

kurttan kuzu olduran resmiyet yasasına

annemin köşe yastıklarına biriktirdiği zamanı

anlasın diye yatırmadım düşmanın tasasına

şimdi göğsümde çürüyen bir şamanla

onu çevreleyen halifenin kavgası var

ağızlarına geleni eskitiyorlar, dünyayı soldurmak için

o çürüyen şaman, benim göğsümdeki ezcadır

ve ben göğsümü yarıp attım, eski günlerin köprüsünden

halifenin şehrine kaçtım. artık kokusu çıkmadan yazgımın

el ele vereyim, bir dümen altı gemide

kalbimi müjdeleyen bir zafer edineyim.

İslam Sanatı adlı şahaser kitabın yazarı Titus Burckhardt hakkında William Stoddart’un yazdığı ve K. Özkan Dağ’ın çevirdiği bir biyografik deneme de yer alıyor dergide.

Derginin artık kemikleşen şair kadrosu şu isimlerden oluşuyor. Murat Çelik, Alptuğ Topaktaş, Alkan Kılıç, Talip Nacar, Tevfik Hatipoğlu. Osman Sifil’in kaleme aldığı Dergilerde Hayat bölümünde Habis ve Hayal Bilgisi dergileri eleştirilmiş. Dergi ortamının nabzını tutan bu tarz sayfaların muhtelif dergilerde artış göstermesi sevindirici bir gelişme.

Derginin tek öyküsü daha önceki sayılarda Kafka, Prous gibi yazarlar hakkında yazdığı denemelerle karşımıza çıkan Mehmet Gül’den geliyor: “İhtimal Kapıları”.

Her sayıda bir sinema yazısı yayımlamayı adet haline getiren Başkalarının Hayatı dergisinin bu ay ki yönetmen konuğu, geçtiğimiz aylarda yitirdiğimiz Ömer Lütfi Akad. Güven Adıgüzel’in kalema aldığı metin “Gökyüzüne Gerekçeli Açıklama Vizörün Ruhu: Lütfi Ömer Akad” gibi affili bir başlık taşıyor. Malumata boğmadan, estetiği ıskalamadan, filmler arasında bir geziye çıkarıyor Adıgüzel bizi.

Salim Nacar “2000 Sonrası Türk Şiirinde Üslup Arayışları” adlı poetik-eleştirel yazısında Enaniyet ve Palavra kavramlarından yola çıkarak Günümüz Türk Şiiri için bir çerçeve çizmeye çalışıyor.

Derginin Yazı İşleri Sorumlusu Ahmet Özdemir ilk sayıdan beri kaleme aldığı medya-iktidar merkezli eleştiri yazılarına devam ediyor. Bu kez ilginç bir başlık seçmiş Özdemir yazısına: “Salt Aklın Elştirisiyle Olmaz Bu İşler / Duygusal Olanın İktidarına Doğru”. Türkiye’nin siyaseten evrildiği tarafla ilgili ilgi çekici tespitler barındırıyor yazı.

Arka kapakta ise Akif İçin Şiir/Yapım ismini taşıyan bir şiir var. İçinde Akif’ten parçalar taşıyan deneysel bir şiir.

Adana’dan ses veren Başkalarının Hayatı’nın belki son sayısı olabilir bu sayı. Ama bu bir yorgunluk ya da pes etme belirtisi değil muhakkak. Dergi dağıtım aşamasında ciddi sorunlar yaşadı. Bunların aşıldığı daha oylumlu, daha güzel bir dergi için sadece bir başlangıç olabilir bu durum. Mevlam ne eylerse güzel eyler, bekleyip göreceğiz.

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com