2011-02-07

'Türk Ede­bi­ya­tı' dergisinde Ahmet Kabaklı dosyası

Türk Ede­bi­ya­tı Ce­mi­ye­ti, Türk Ede­bi­ya­tı Vak­fı ve Türk Ede­bi­ya­tı der­gi­si­nin ku­ru­cu­su olan aziz ho­ca­mız Ah­met Ka­bak­lı’yı tam on yıl ön­ce, 8 Şu­bat 2001 ta­ri­hin­de kay­bet­miş­tik. Bu ve­si­ley­le der­gi­mi­zin Şu­bat 2011 ta­rih­li sa­yı­sın­da onu an­lat­ma­yı bir ve­fa bor­cu ad­det­tik.

Şu­bat 2011’in bi­zim için özel bir an­la­mı da­ha var: İs­tan­bul İl Özel İda­re­si ta­ra­fın­dan res­to­re et­ti­ri­len ve İs­tan­bul 2010 Ajan­sı’nın kat­kı­la­rıy­la tef­riş edi­len va­kıf bi­na­mı­zın, ya­ni Sul­ta­nah­met’te­ki ta­ri­hî Cev­ri Kal­fa Sıb­yan Mek­te­bi’nin res­mî açı­lı­şı ya­pı­la­cak. Türk Ede­bi­ya­tı Vak­fı’nın önü­müz­de­ki gün­ler­de ne­zih bir me­kân ola­rak kül­tür ha­ya­tı­mı­za da­ha önem­li kat­kı­lar­da bu­lun­du­ğu­nu gö­re­cek­si­niz.

Özel sa­yı­mız, Al­tan De­li­or­man’ın ya­kın dos­tu Ah­met Ka­bak­lı hak­kın­da ar­ka­da­şı­mız Yu­suf Ço­pur’a an­lat­tık­la­rıy­la baş­lı­yor. Bu sa­yı­nın ikin­ci rö­por­ta­jı­nı ise Prof. Dr. Nev­zat Yal­çın­taş’la ger­çek­leş­tir­dik. Yal­çın­taş Ho­ca, Ay­şe Ak­dağ’a çok ya­kın­dan ta­nı­dı­ğı ve “yıl­dız şah­si­yet” di­ye ta­rif et­ti­ği Ka­bak­lı Ho­ca’yla il­gi­li ha­tı­ra ve gö­rüş­le­ri­ni an­lat­tı.

Ga­ze­te­ci ve ya­zar dos­tu­muz Av­ni Öz­gü­rel, özel sa­yı­mı­za “Por­tre­ler Ga­le­ri­si” ad­lı bel­ge­sel se­ri­sin­de ge­çen yıl TRT Ha­ber’de ya­yım­la­nan Ah­met Ka­bak­lı bel­ge­se­li­nin met­niy­le kat­kı­da bu­lun­du. Prof. Dr. Ya­vuz Ak­pı­nar, Ho­ca’nın Türk dün­ya­sı­na gös­ter­di­ği il­gi­den söz eder­ken, Se­vinç Ço­kum, onun­la na­sıl ta­nış­tı­ğı­nı an­lat­tı. Se­vinç Ha­nım’ın sı­ca­cık ya­zı­sın­da­ki şu cüm­le­ye dik­ka­ti­ni­zi çe­ke­rim: “Bir gün te­le­fon çal­dı, ara­yan Ka­bak­lı Ho­ca’ydı. Çok iç­ten ve can­lı bir ko­nuş­ma... Te­va­zu, gün­gör­müş­lük, tak­dir, ke­li­me seç­me ti­tiz­li­ği, Av­ru­pa­lı in­san­la­rın ne­za­ke­ti, hep­si var.”

Fat­ma Ka­ra­bı­yık Bar­ba­ro­soğ­lu da, hi­kâ­ye ta­dın­da­ki ya­zı­sın­da bü­yük­ba­ba­sı­nın hay­ran ol­du­ğu Ka­bak­lı Ho­ca’yı ta­nı­mak için ağa­be­yi ile bir­lik­te Türk Ede­bi­ya­tı Vak­fı’na na­sıl git­ti­ği­ni ve geç kal­dık­la­rı için ev­de onun se­la­mı sa­ye­sin­de azar­lan­mak­tan na­sıl kur­tul­du­ğu­nu an­lat­tı.

Bel­kıs İb­ra­him­hak­kı­oğ­lu’nun “Ho­ca’nın Li­man­la­rı” baş­lık­lı ya­zı­sın­da an­lat­tı­ğı­na gö­re, Ka­bak­lı Ho­ca, si­ya­sî or­ta­mın ya­rat­tı­ğı stres­ten kül­tü­re sı­ğı­na­rak kur­tu­lur, sa­de­ce ken­di kül­tür de­ğer­le­ri­mi­zin de­ğil, in­san­lı­ğın or­tak me­de­ni­yet eser­le­ri­nin kar­şı­sın­da da bü­yük he­ye­can du­yar­dı.

Prof. Dr. Ha­ya­ti De­ve­li, Ho­ca’nın Tür­ki­ye’yi Yo­ğu­ran­lar ad­lı ki­ta­bın­dan söz et­ti­ği ya­zı­sın­da, “Da­ha li­se bi­rin­ci sı­nıf öğ­ren­ci­si iken, içi­me bir to­hum gi­bi dü­şen Tür­ko­log ol­ma, Türk di­li­ni ve ede­bi­ya­tı­nı öğ­ren­me aş­kı­nı kök­leş­ti­ren, ge­liş­ti­ren ve bü­yü­ten kay­nak onun Türk Ede­bi­ya­tı isim­li ese­ri idi. Bu ki­ta­bı al­mış, ya­tı­lı oku­du­ğum li­se­de­ki do­la­ba yer­leş­tir­miş (…), Er­zu­rum ile Uşak ara­sın­da her yol­cu­lu­ğum­da ba­vu­lum­da ta­şı­mış­tım.” di­yor.

Ha­ya­ti De­ve­li’yi o ka­dar et­ki­le­yen Türk Ede­bi­ya­tı, der­gi­mi­ze uzun yıl­lar emek ver­miş bir ar­ka­da­şı­mız olan Dr. Meh­di Er­gü­zel ta­ra­fın­dan de­ğer­len­di­ril­di. Ana­ya­sa Mah­ke­me­si es­ki üye­le­rin­den Prof. Dr. Sa­cit Ada­lı, ya­kın­dan ta­nı­dı­ğı Ka­bak­lı Ho­ca’nın şah­si­yet özel­lik­le­ri­ni, Ya­vuz Bü­lent Bâ­ki­ler ise onun han­gi şart­lar­da ye­tiş­ti­ği­ni ve ver­di­ği mü­ca­de­le­nin ni­çin bir çe­şit “kah­ra­man­lık” ol­du­ğu­nu an­lat­tı. Si­bel Eras­lan, Ka­bak­lı Ho­ca’yı, “ço­cuk ve genç­le­ri bir sev­gi ha­re­siy­le ya­nı­na to­par­la­ya­rak, ha­fı­za sağ­la­ma­sı için uğ­raş ve­ren bir De­de Kor­kut” ola­rak tas­vir edi­yor.

Prof. Sa­im Sa­ka­oğ­lu, Ka­bak­lı Ho­ca ile il­gi­li ha­tı­ra­la­rı­nı an­lat­tık­tan son­ra onun halk ede­bi­ya­tı araş­tır­ma­la­rı­na yap­tı­ğı kat­kı­dan, Prof. Dr. Ah­met Bi­can Er­ci­la­sun da Türk­çe­ye, Türk kül­tür ve ede­bi­ya­tı­na hiz­met­le­rin­den söz edi­yor. Os­man F. Sert­ka­ya’nın ya­zı­sın­da ise, 1980’ler­de Ho­ca’nın ön­cü­lü­ğün­de Tür­cü­man ga­ze­te­sin­de ger­çek­leş­ti­ri­len “Ya­şa­yan Türk­çe­miz” kam­pan­ya­sı­nın na­sıl baş­la­dı­ğı­na da­ir önem­li bil­gi­ler var. Azer­bay­can­lı ya­zar Sa­bir Rüs­tem­han­lı ve Ay­la Ağa­be­güm’ün ya­zı­la­rı­nı da il­giy­le oku­ya­ca­ğı­nız­dan emi­nim.

Türk Ede­bi­ya­tı Vak­fı Baş­ka­nı Ser­vet Ka­bak­lı ise, am­ca­sı­na yaz­dı­ğı duy­gu­lu “ari­za”da, on yıl­da ne­ler ya­pıl­dı­ğı­nı, vak­fın ve der­gi­nin gel­di­ği nok­ta­yı an­la­tı­yor.

Özel sa­yı­mı­zın şi­ir­le­ri­ne ge­lin­ce: As­lın­da çok iyi bir şa­ir olan, an­cak çe­şitli se­bep­ler­le şi­i­re de­vam ede­me­yen Ho­ca’nın dört şi­i­ri­ni ve Ömer Hay­yam’dan ter­cü­me et­ti­ği iki ru­bai­yi oku­ya­cak­sı­nız. Ya­vuz Bü­lent Bâ­ki­ler, Ser­hat Ka­bak­lı ve halk şa­i­ri İb­ra­him Gü­leç, Ka­bak­lı Ho­ca’ya it­haf et­tik­le­ri şi­ir­ler­le bu sa­yı­mı­za kat­kı­da bu­lun­du­lar. Ho­ca’nın ai­le al­bü­mün­den se­çil­miş fo­toğ­raf­la­rın yer al­dı­ğı bö­lü­mün de il­gi­ni­zi çe­ke­ce­ği­ni tah­min edi­yo­rum.

Kır­kam­bar’ımız her za­man ol­du­ğu gi­bi dop­do­lu.

Bu ve­si­ley­le Ah­met Ka­bak­lı Ho­ca’yı rah­met ve min­net­le anı­yo­ruz.

Da­ha gü­zel sa­yı­lar­da bu­luş­mak üze­re hoş­ça ka­lı­nız.

Mu­hab­bet­le, efen­dim.

Beşir Ayvazoğlu

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com