2008-08-05

"Haksöz" dergisi

Kur'an'ın Aydınlığına Doğru şiarıyla har ayın birinci gününde çıkan Haksöz, bu ay Ergenekon manşetiyle okuyucularıyla buluştu. Ergenekon çetesine yönelik operasyonların sistemin dokunulmazlarına dokunması açısından önemine işaret eden Haksöz, ancak sadece Ergenekon çetesinin çökertilmesiyle ülkedeki militarist baskı sürecinin sona ermeyeceği; asıl tasfiye edilmesi gerekenin militarist düzenin kendisi olduğu vurgusunu öne çıkartıyor. Bu bağlamda Rıdvan Kaya'nın komitacı-darbeci geleneğin bir halkası olarak Ergenekon'un tasfiyesinin hayırlı olmakla birlikte; yeni çeteler üretmekte zorlanmayan Kemalist ideolojinin geriletilmesi gerektiğine işaret eden yazısı ilgiyle okunabilir.
AK Parti kapatma davasının ele alındığı gündemin yanı sıra Beytullah E. Önce de kapatma davası ve Ergenekon üzerinden muhtemel olarak sunduğu "Kemalist İslam" uzlaşısına dikkat çekiyor. Derginin güncel sayfalarında Abant Platformu'nda gündem olan Kürt sorunu ile rektör atamalarıyla ilgili de yorumlara yer veriliyor.
Irak siyasetinde önemli bir güç olan Mukteda es-Sadr ve çizgisinin genel hatlarıyla değerlendirildiği bir çeviri yazıda Sadr'ın inişli-çıkışlı mücadelesi ve Irak işgali sürecindeki zikzaklı politikaları oldukça düzeyli bir şekilde ortaya konarken bir diğer çeviri yazı İslami mücadelede militan tavrı irdeliyor.
Derginin bu sayısında "Kur'an Neslinin İnşası" başlıklı bir dosyaya yer veriliyor. Seyyid Kutub'un şehadetinin 42. yıldönümü dolayısıyla sunulan dosyada Hamza Türkmen, Ahmet Kalkan, Mehmet Pamak ve Ramazan Kayan Kur'an neslini yeniden inşa etmeye yönelik açılımlarda bulunuyorlar. İlgiyle okuyacağınızı umduğumuz dosya, Kur'an nesli ifadesinin somut olarak neye tekabül ettiğine dair tespitler de içeriyor.
Seyyid Kutub üzerinden Asım Öz ise "Seyyid Kutub'un Gözüyle Amerika" ile Baudrillard'in "Amerika"sını kıyaslayarak Kutub ve Baudrillard'in gözüyle Amerika'nın nasıl göründüğünü irdeliyor.
Bahadır Kurbanoğlu, ilki geçen ay yayınlanan "Din ve Devlet İlişkileri Bağlamında Muhafazakârlık" başlıklı makalesinin ikinci bölümünü etraflıca yaptığı bir muhafazakârlık araştırmasıyla okurlara ulaştırırken; Ahmet M. Kaya da Devlet ve İslamcılık üzerine bir deneme ile dergide yer alıyor.
Haksöz'ün bu sayısında iki ay önce (Haziran 2008) Haksöz'ün 207. sayısında Kenan Alpay'ın yazdığı "Geleneksellik ve Modernizm Kıskacındaki Din İstismarını Kim, Nasıl Önleyecek?" başlıklı yazısına; İslamiyat dergisi sahibi Süleyman Bayraktar'ın cevabi yazısına da yer veriliyor.
Edebiyat ve kültür-sanat sayfalarında ise Asım Öz, geçtiğimiz günlerde vefat eden Erdem Bayazıt'ın şiirleri üzerinden bir yazı kaleme alırken Ahmet Örs de "Dar Be Gün/lük/lerimiz" adlı bir öyküyle politik gündemle edebiyatı buluşturuyor. M. Ali Aslan Kardeşlik Çağrısı'nın yeni albümü "Kızgın Yürek"i değerlendirirken; Atavi O. Erdemir şiiriyle, Ali Değirmenci ise bir deneme yazısı ile derginin bu sayısında yer alıyor.
Derginin arka kapağı ise Hizbullah'ın Siyonist İsrail'le yaptığı esir mübadelesine ayrılmış. Kapakta, Semir Kuntar, 4 Hizbullah savaşçısı ve 200 şehidin naşını Siyonistlerin elinden alan İslami Direniş'in on yıllar da geçse tutsakları unutmayıp işgal zindanlarından kurtaracağı inancını tüm dünyaya duyuran Hizbullah'ın ümmetin iftiharı olduğu vurgusu ön plana çıkartılıyor.
Derginin İçinde Yer Alan Yazılar:
Başörtüsü Düşmanı ÇetelerHaksöz
Bir Hukuk Komedisi Olarak Kapatma DavasıHaksöz
Ergenekon ve Militarizm BataklığıRıdvan Kaya
Kapatma Davası, Ergenekon ve Muhtemel "Kemalist İslam" UzlaşısıBeytullah Emrah Önce
Abant Platformu ve Kürt SorunuHaksöz
YÖK ve Rektör Atamaları; Kemalistler Seçimlerin Erdemini mi KeşfettiHaksöz
Mukteda es-Sadr Fenomeni: Irak Siyasetindeki Anahtar GüçHalil Fadl
İslami Mücadelede Militan TavırCrescent
Kur'an Neslinin İnşasıHaksöz
Söylem ve Eylem Arasında Kur'an Nesli İdealiHamza Türkmen
Önce Altyapı ve Ortak İnanç ŞartAhmet Kalkan
Kur'an Neslini İnşa Etmek Akidevi Bir SorumlulukturMehmet Pamak
Öncelikle Kur'an'la Mutabakat SağlanmalıRamazan Kayan
Radikal Eleştirinin Biçimleri: Seyyid Kutub ve Jean Baudrillard'ın 'Amerika'sıAsım Öz
Din-Devlet İlişkileri Bağlamında Muhafazarkarlık -2Bahadır Kurbanoğlu
Devlet ve İslamcılık Üzerine Bir DenemeAhmet Murat Kaya
'Din İstismarı' Davasını İstismar Etmek Kime, Ne Kazandıracak?Süleyman Bayraktar
Süleyman Bayraktar'ın Yazdıkları ve Yazmadıkları Üzerine!Kenan Alpay
Erdem Beyazıt Şiirine Genel Bir BakışAsım Öz
Dar Be Gün/lük/lerimizAhmet Örs
Kızgın YürekM. Ali Aslan
Etibe'ye MektuplarAtavi O. Erdemir
Şehirde Dokuzlu Bir Çete VardıAli Değirmenci

İrtibat:
0212 534 58 08
haksozdergisi@gmail.com

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com