2013-01-31

'Vuslat' dergisinde şehit ve şehadet


Vuslat Dergisi 140. sayısında, “Şehid ve Şehadet” konusunu gündeme getirmekte. Şehadetin önemi, şehidlerin özellikleri, kimin uğrunda ölmek, Kur’an’da şehadet ve şehid hayatlarından kesitler Vuslat Dergisi Şubat sayısında…


Şubat Ayı Şehadet Ayı

Türkiyeli Müslümanlar yıllardır, Şubat ayını Şehadet ayı olarak ilan etmişlerdir. Şubat ayında, şehidlikle, şehadetle ilgili programlar düzenlenir. Şehidlerimiz rahmetle yâd edilir. Bu vesileyle O aziz şehidlerin davalarının yalnız olmadığı mesajı verilir.

Tarihe baktığımızda, İslam ümmeti İslam davası uğruna bugüne kadar birçok şehid vermiştir. Bir davaya inanmak o davanın uğruna canını dahi ortaya koymakla paraleldir. Dava demek bir nevi can demektir. Dolaysıyla İslam davası çok büyüktür, büyük fedakârlıklar ister. Senden bütün yaşamını ister. Şehidlik, tarihimizden bize bir mirastır.  Şehid olmak şahid olmaktır. Şehid olmak bir sonraki nesillere ışık olmaktır. İslam uğruna şehid olmak isteyenler, tarihteki şehidlerin hayatına bakarak feyz almaları ve kendi hayatlarını o hayatlara göre yönlendirmeleri gerekir.

Şubat ayını şehadet ayı olarak, önemli kılan o ayda birçok müslümanın şehid olması ve özelikle de İslam dünyasında; âlim, düşünür, kanaat önderlerinin, İslam düşmanları tarafından şehid edilmesidir.  Şubat ayı içerisinde şehid edilen müslümanları şöyle sıralayabiliriz; Hasan El-Benna, Metin Yüksel, Melik el Şahbaz (Malcolm x), Abbas Musavi, İmad Muğniye… Ayrıca bu tarihte toplu katliamlar oldu; Hama Katliamı, El Halil katliamı ve Şeyh Said Hareketin Başlangıcı da bu tarihe denk gelmektedir.

Şehadet Karanlığın Üstünü Aydınlan Nur

Şehadet karanlığın üstünü aydınlatan bir nurdur. Şehid varlığını Allah’ın varlığına armağan eden mücahid! Şehadet, Allah’ın bir ikramıdır. O ikramdan herkes istifade edemez. Şehid gibi yaşamayana şehadet nasip olmaz. Yukarıda ismini zikrettiğimiz değerli şahsiyetlerin hayatları mücadeleleri incelendiğinde; hayatları, yaşamları, düşünceleri şehadet kapısına açılan bir ufuk kapısı olduğu görülecektir.

Şehid Metin Yüksel

Türkiyeli büyük âlim rahmetli Molla Sadrettin Yüksel hocanın oğlu, Şehid Metin Yüksel hayatayken yakın çevresine şöyle söylediği söylenmekte: “Ben 30 yaşına varmadan şehid olurum. Eğer ben şehid olursam, mutlaka benim cenazemi iki gün üç gün bekletin.  Benim cenazemi de İslam davasına kulanın” demekteydi.  Metin Yüksel 21 yıllık ömrüne İslam Davası için birçok eylem sığdırdı.  Örnek ve önder bir şahsiyet oldu.

Şehid Hasan el Benna

Yine Şehid Hasan el Benna arkadaşlarıyla birlikte Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nı kurarken şöyle ahitleştiği söylenmekte: “Sadece İslam Davası için yaşamaya ve yine onun için ölmeye yemin ederek aralarında ahitleştiler, Allah’a ve birbirlerine söz verdiler.”   Hasan el Benna kısa hayatına büyük bir hayat inşa etti. Hayatının baharında ebedi kurtuluş imzasını attı ve büyük bir uyanış başlattı.

Dergiden Diğer Konu Başlıkları

Muhammed İslamoğlu, “Allah Yolunda Şehadet” isimli makalesinde, İnsanın yaratılış gayesine uygun olan gaye; Allah yolunda cihad etmek olduğu tespitinde bulunuyor.

Prof. Dr. Ahmet Lütfi Kazancı, “Hz. Peygamber Döneminde Şehadet” araştırma yazısında Hz. Peygamber döneminde şehadetten örnekler vererek şehadetin önemi üzerinde durmakta.

Mehmet Kamil, “Şahidlik, Şehadet ve Şehidi Anlamak” makalesinde şehidlerin düşüncelerinden yola çıkarak şehadet psikolojisini hatırlatmakta.

Hüseyin Kerim Ece, “Kur’an’da Şehâdet Kavramı” inceleme yazısında şehadet kavramını ele almakta.

Ayşe Şimşek, “Bir Şehadet Aşığı: Şehid Bilal Yaldızcı” yazısıyla şehid Bilal’in hayatından kesitler sunmakta.

Dergi hakkında detaylı bilgi için: 
(0216) 612 78 22 

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com