2013-01-11

Hayat, edebiyat dergisi 'Mahalle Mektebi'


İki ayda bir yayınlanan Mahalle Mektebi ocak ayında 9. sayısını çıkardı.
Hayat ve edebiyat alt başlığıyla okurlarına seslenen dergi, hayata ve edebiyata dair yazılarıyla yayın hayatını sürdürüyor. 
Dergide şiirleri Vural Kaya / Mustafa Köneçoğlu, öyküleri Abdullah Harmancı / İsmail Özen, denemeleri ise Ulvi Kubilay Dündar / Köksal Alver seçiyor.
Derginin ağırlığını genç kalemler oluşturuyor.
Yedinci sayı ile birlikte tasarımını değiştiren dergi daha dinamik bir görüntüyle okurlarının karşısına çıkıyor. Şiir, öykü, deneme, sinema, gezi, kitap yazılarıyla bütün okurlara seslenen Mahalle Mektebi, daha fazla okura ulaşmayı hedefliyor.
Bu sayıda Ertuğrul Rast; Akif Kuruçay’la şiirden şehirlere uzanan  derinlikli bir söyleşi gerçekleştirdi.Şiirlerde; Akif Kuruçay, Ertuğrul Rast, Rıdvan Ünal, Afrâ Kutluğ Benli,Özgür İren Bayram, Mücahit Ocakden, Vildan Yüce, Vasfettin Yağız, Selami Ay, İlhan Kayhan, Mustafa Demir, Tayyib Atmaca, Mücahid Dündar ve Ali Bektaş yer alırken çeviri alanında bir evren oluşturuldu.
İbrahim Demirci çevirisiyle Nizar Kabbânî; İbrahim Kunt çevirisiyle Furûğ Ferruhzad yer alıyor. Öykülerde iseCihan Aktaş, İsmail Özen, Yılmaz Yılmaz, Numan Altuğ Öksüz, Muhammet Manap, Müzeyyen Çelik, Emine Terzi ve çevirilerde Nurullah Koltaş ve Turgut Koç; James Joyce ile Mihail Nuayma çevirisiyle dergiyi zenginleştiren isimler.
Murat Ak, Muammer Ulutürk, Köksal Alver, Fatih Kap, Ali Akar, Ahmet Taşğın, Hasan Arslan, Ümit Savaş Taşkesen, Gürkan Gülcemal, İsmail Özen, İsmail Detseli denemeleriyle yer alırken Bekir Şahin Bulgaristan’da bir kitap sevdalısı ve koleksiyoner Akif Atakan'ı ve kültürel mirasımızı derginin sayfalarına taşıyor.
Seyyâh-ı Hayrân Ziyâ Çelebi ''yola koyulana gün ışımıştır' 'düsturuyla Dersaadetten Osmanlı’nın kurulduğu coğrafyaya uzanarak kadim dilde yazılarını devam ettirirken Ahmet Aksoy “Uzun Hikaye'' üzerinden Osman Sınavı irdeliyor.
Tuna Akçay'ın fotoğrafları ve Mahmut Arlı'nın kendine has çizgisiyle dergi görsel olarak zenginleştirilmiş.

Birinci yılını geride bırakan dergi, ciddiyetle ve sorumluluk bilinciyle nitelikli eserler vermeye devam ediyor.

Mahalle Mektebi’ni okurlar Eskişehir’de İnsancıl Sahhaf, Adımlar Kitabevi, Yediler Kitabevi; Konya’da Hüner, Çizgi, Bosna Enes, Endülüs kitabevlerinden; Batman’da Bilge Kitabevi’nden; Adana’da Şadırvan Kitabevi’nden; Bursa’da Gaye, Seriyye, Uludağ, Bkm, Asa kitabevlerinden; Rize’de Önce Kitabevi’nden; İstanbul’da Mephisto Taksim, Mephisto Kadıköy, Ağaç, İnkılap, Simurg ve Semerkand kitabevlerinden ve Kadıköy ve Üsküdar İskele gazete bayilerinden; Ankara’da İmge, Kurtuba, İhtiyar, Turhan kitabevlerinden; Kayseri’de Akabe Kitabevinden; Gaziantep’te Yaşar Cevizli gazete bayiinden; İzmir’de Yakın Kitabevi’nden; Malatya’da Fidan Kitabevi’nden ve Denizli’de Hicret Kitabevi’nden temin edebilirler.


Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com