2012-10-12

Şiirin Hece Taşları ve Edebiyat Akşamları başlıyor

Etkinlikleriyle sadece Bursa'da değil, ulusalda öncü kurum haline gelen Bursa Kültür AŞ. yeni sezonu açıyor...

KÜLTÜR A.Ş' DEN YENİ KÜLTÜREL FAALİYETLER

Düzenlediği etkinlikler ve yayınladığı kitaplarla sadece Bursa’da değil, ulusal platformda da öncü bir kurum haline gelen Bursa Kültür A. Ş., yeni sezona farklı kültür sanat faaliyetleriyle giriyor.

Farklı etkinliklerle Bursalıların ilgi ve beğenisini kazanan Bursa Kültür A.Ş.’nin yeni hamleleri arasında özellikle önümüzdeki günlerde başlayacak olan edebiyat ağırlıklı iki etkinlik dikkat çekiyor. Bu etkinlikler, şair ve yazar Metin Önal Mengüşoğlu tarafından sunulacak olan Hece Taşları programı ile şair ve eğitimci Cevat Akkanat’ın hazırlayacağı Edebiyat Akşamları programıdır.

Şiirin Hece Taşları

Düşünce adamı, şair ve yazar Metin Önal Mengüşoğlu’nun hazırlayıp sunacağı Hece Taşları programı her ayın ikinci haftasında Çarşamba günleri akşamı saat 19.30’da düzenlenecek. Heykel bölgesindeki İbrahim Paşa Kültür Merkezi (Mahkeme Hamamı)’nde icra edilecek olan program, adını Yunus Emre’nin bir şiirinden almış:

“Yûnus der ki, gör takdîrin işleri,
Dökülmüştür kirpikleri, kaşları,
Başları ucunda hece taşları,
Ne söylerler, ne bir haber verirler!..”

Hece Taşları etkinliği ile sanatı,  kişiliği ve eserleriyle Türk Edebiyatı’nı etkilemiş, pek çok şair, yazar ve sanatçının yetişmesine vesile olmuş; kendine özgü yeni bir poetika oluşturmuş ve bugün hayatta olmayan, edebiyatımızda belirli bir mihenk taşı olarak yer almış şairlerimizin çeşitli yönleriyle tanıtılması amaçlanmış.

Hece Taşları programı içinde Yunus Emre, Mehmet Akif, Necip Fazıl, Nazım Hikmet, Sezai Karakoç gibi şairlerin yanı sıra Klasik Halk ve Divan şiirlerinin önemli temsilcileri de yer alacak.

Hece Taşları’nın ilk programı ise 17 Ekim Çarşamba akşamı icra edilecek. İlk programda Metin Önal Mengüşoğlu’nun konusunu Yunus Emre oluşturuyor: “Yunus Emre: Türkçenin Sütdişleri”…

Edebiyat Akşamları yeniden…

İbrahim Paşa Kültür Merkezi (Mahkeme Hamamı)’nde icra edilecek ikinci program Edebiyat Akşamları adını taşıyor. Bursalıların yabancısı olmadığı Edebiyat Akşamları etkinliği, birkaç yıl aradan sonra yeniden düzenleniyor.

Cevat Akkanat’ın sunacağı Edebiyat Akşamları programı her ayın son haftası Çarşamba günü akşamı saat 19.30’da yapılacak. İlk program ise Star Gazetesi yazarlarından Ahmet Kekeç ile 31 Ekim 2012 tarihinde gerçekleştirilecek…

İbrahim Paşa Kültür Merkezi’ni tanıyalım…

İbrahim Paşa Hamamı olarak da bilinen Mahkeme Hamamı, Bursa’nın şehir merkezi olan Heykel’de Bursa Anadolu Kız Lisesi yanında bulunuyor.

Vakfiyesinden öğrenildiğine göre; Çandarlı İbrahim Paşa’nın oğlu İbrahim Paşa tarafından 1421 tarihinde yaptırılmıştır.

Eser Osmanlı mimarisindeki çifte hamam grubundan olup, kubbeli mekânlarının yanı sıra iç içe eyvanlar da uygulanmıştır.

Taş ve tuğladan yapılmış olan hamam, vakıf kayıtlarından öğrenildiğine göre 1490, 1593 yıllarında onarılmıştır.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi ve kültürel mirasın ayağa kaldırılması projeleri kapsamında restore edilerek geçtiğimiz ay tekrar şehre kazandırılan tarihi Mahkeme Hamamı’nın büyük bir bölümü kültür merkezi olarak işlevselleştirilmiştir.

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com