2012-06-20

'Hayal Bilgisi'dergisi 8.sayısında

Uzun bir aradan sonra 8. sayımızla devam ediyoruz yolumuza. Hayal Bilgisi 7. sayısını yayınladığı Mart 2012’den bu yana Van Erciş’te haftalık yayınlanan Erciş Bülteni’ni çıkarmaya başladı. Bunun yanı sıra Gökmen Sakin’in Otomotik Gelinler adlı şiir kitabını Hayal Bilgisi’nin 3. kitabı olarak çıkardı. Sevimli hackerler internet sitemizi hackledi. Arşivimizi yok etti. Mail kayıtlarımızı ve siteye eklediğimiz tüm yazılarımızı. İnternetin ne kadar ‘gerçek’ olduğunu bir kez daha tecrübe ettik.

Hayal Bilgisi, AŞK konusu ile oluştu 8. sayısında. ‘Modern zamanlarda aşk hala mümkün müdür?’ diye sorduk kendimize. Aşk, mümkün olmalıydı. Aşk ile mümkün olabilirdi zira mevcudat.

Aşk, insanın tanımlama çabası. Kendini tekrar eden en güzel şey. Adını Leyla koymuşuz misal, ya da Züleyha. Anne demişiz, ya da oğul. Bahar, Kur’an, ya da Allah. Aşk, izmlerin nedeni ve nihayeti. Aşk, kapitalizmin kuklası, bencilliklerin esnek kumaşı, şiirlerin yutan elemanı. Aşk, arka sayfa güzeli hayatın. Aşk, gerçek. Adı şiir, ya da taze çay kokusu, yağmur damlası, çocuk tebessümü, karınca telaşı, güvercin şükrü, anne şefkati, kurşun kalem…

Bu yüzden konumuz Aşk. Çünkü insan, birikimlerin kendisine sunduğu tanımlarla tatmin olmadıkça, yeni tanımlar getiriyor hayata. Ve zorlama tanımlar ile vazgeçmiş oluyor yaratılanın güzelliğinden. Şikâyet etmek yerine, çözüm üretmek istedik. Aşkı suçlamadık, aşktan af diledik.

Hayal Bilgisi 8. sayısında, bir ‘Aşk Şiirleri Antolojisi’ olarak çıktı karşınıza.

Her sayımızda değişiklikler yaşıyoruz. Bu genel bir yorumla olumsuz görünebilir. Ama ilk sayımızın önsözünde de belirttiğimiz gibi, biz Hayal Bilgisi’ni bir edebiyat dergisinden ibaret görmedik. Bir iyilik projesiydi Hayal Bilgisi. Bu nedenle, geçici bir heves olarak değil, estetik ve pratik olarak gönüllerimize, fikirlerimize artılar katacak şekilde sürekli olarak düzenledik bu projeyi. Dergimiz yayın hayatına daha az sayfa sayısı ile devam edecek. Ve ücretsiz olarak dağıtılacak. Yalnızca kitapçılarda 1 liradan satılacak. Ki bu da kitapçıların kazancı olacak.

İlk günkü samimiyetimizle ifade etmek istiyoruz ki, Hayal Bilgisi, en çok da bizim bencilliklerimizden uzaktır. Bu nedenle, bazı isimler yer alamayacak artık Hayal Bilgisi’nde.

Hayal Bilgisi, okuruna kendi edebiyatını dayatan edebiyat dergilerinden biri değil. Hayal Bilgisi okurunun şekillendirdiği ve edebiyat dergilerini bir zıplama tahtası olarak görmeyen yazarların kaleme aldığı bir dergi. Bu nedenle kimilerinin ‘taşra’ diye kötü niyetle etiketlediği bu dergi, ‘edebiyat satanların’ şaşkın bakışları eşliğinde, devam ediyor yoluna.

Hayal Bilgisi’nde mutlaka size hitap eden bir yazı ve yazar ile tanışacaksınız. Gelecek sayıda buluşmak üzere…

♦ Yakın zamanda Şair Abdurrahim Karakoç hayatını kaybetti. Allah’tan rahmet diliyorum. Rabbim, böylesine değerli insanlara, ölümlerinden önce hak ettikleri değeri veren bir millet kılsın bizi.

Cihat Albayrak


Bu sayıda:

Leyla Arsal, Ahmet Bozkurt, Arzu Eşbah, Atilla Yaşrin, Hatice Çay, Yusuf Bal, Mavi Tuğba Ateş, Mehmet Türkmen, Müştehir Karakaya, Hakan Kartal, Rasim Demirtaş, Selami Ay, Selma Ülger, Umut Aydın, İlknur Karanfil, Yelda Karataş, Mustafa Gökhan Tosun, Emre Gürkan Kanmaz, Çağlar Biber, Lütfi Bergen, Necip Tosun, Nurdal Durmuş, Mürsel Ferhat Sağlam, İlker Nuri Öztürk, Almıla Erdem, Hatice Çay, Gülşen Çağan, Mehdi Akan, Müzeyyen Çelik, Hakan Bilge, Esra Pak, Ayşe Ünsal, Cihat Albayrak.

İrtibat:
www.hayalbilgisi.org
editor@hayalbilgisi.org

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com