2012-06-22

'Akpınar' dergisinde Cengiz Dağcı ve Asaf Hâlet Çelebi dosyaları

Mayıs-Haziran 2012, Sayı:39

Bu dolu dolu Akpınar sayısına yine şiirle başlıyoruz. İsmail Özmel, İhsan Işık, Mehmet Nuri Parmaksız, Şahin Uçar, Yahya Akengin, Bedrettin Keleştimur, Ahmet Sarı, Yusuf Bal, İlkay Coşkun, Abdurrahman Adıyan, Döndü Çetiner şiirleriyle dergimizi süslediler.

Türk dünyasının tanınmış romancılarından Cengiz Dağcı ile şair Asaf Hâlet Çelebi’yi anlatan, emek mahsulü güzel yazılarla ve ikiz bir dosya ile huzurlarınızdayız.

Kırım Türklerinden, çileli ve acılarla dolu bir hayatın dramını yaşayan Romancı Cengiz Dağcı, hem Türk dünyasının en büyük romancılarından birisidir hem de eserlerini Türkiye Türkçesi ile yazmasıyla dikkatleri üzerine çekmiş kıymetli bir yazardır. Türk Dünyası içinde 300 milyonluk bir okuyucu kitlesine ulaşmak düşüncesiyle yazmak gerektiğini belirten birçok yazar gibi Cengiz Dağcı da şemsiye dil Türkiye Türkçesi tezinin başarılı bir uygulayıcısıdır ve Varlık yayınlarından çıkan romanlarının Ziya Osman Saba tarafından ütülendiği (gözden geçirildiği) de bilinmektedir.


CENGİZ DAĞCI DOSYASINDAKİ YAZILAR:


İsa Kocakaplan “ Büyük Trajediyi Unutturmayan Kalem: Cengiz Dağcı”,
Ali İhsan Kolcu “Yurdunu Kaybeden Adam” Romanı,
Fatih Atabek “Kırım’ın Çığlığı: Cengiz Dağcı”,
İsmail Sarıkaya “Cengiz Dağcı,
Mehmet Baş “Cengiz Dağcı’nın Hayatı ve Sanatı Üzerine Bir Bakış” başlıklı yazıları ile Cengiz Dağcı’yı anlattılar.

Asaf HÂlet Çelebi’nin şiirimizde özel bir yeri vardır. O gizemli bir şiirin kapılarını aralamaya çalıştı, bazıları uzak doğu rüzgârına takıldı kaldı, bazıları kendisiyle çelişmektedir dedi. Karikatürlere konu oldu, ama halen birçok edebiyatçı, şiir sever mısralarını mırıldanmaya devam ediyor. Kunâla, Mariyya, İbrahim, Cüneyd şiirleri hemen akla gelenler. Derinlik ve tefekkürün beslediği şiir.

ASAF HÂLET ÇELEBİ DOSYASINDAKİ YAZILAR:

Murat Soyak “Asaf Hâlet Çelebi’nin Şiiri”, Ahmet Karaca “Asaf’ın Hâlet’indeki Çelebi’lik” başlıklı yazıları ile Asaf Halet Çelebi’yi anlattılar.

DİĞER YAZILAR:

Dr. Namık Aslan’ın “Bir Hatıra Defteri ve Borlu Ragıp Önen Üzerine” yazısını, İsmail Kara'nın Rıza Akdemir ile ilgili yazısını ve iki dosyadaki yazıları beğenerek okuyacağınıza inanıyorum.

Daha güzel sayılarda buluşmak dileği ile hoşça kalın, sağlıcakla kalın.

İsmail Özmel

İrtibat:
Yeni Çarşı İş Merkezi B Blok No:1/5 NİĞDE
ismailozmel@hotmail.com
0388 2131250

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com