2011-08-27

Bir edebiyat eylemi 'ğ' dergisinde Ramazan Dikmen

Mayıs 2009’dan bu yana Türkiye’de edebiyat dergiciliğinin çehresini değiştirmeye devam eden yumuşakge, Eylül-Ekim sayısıyla okuyucusunun karşısına çıkıyor. Bu zamana kadar pek çok ilginç soruşturmayı sayfalarına taşıyan yumuşakge, ilk defa bir dosya sunuyor okuyucusuna. Dosyada; 1997 yılında, erken sayılabilecek bir yaşta vefat eden değerli öykücü Ramazan Dikmen ve onun öykücülüğü değerlendiriliyor. Bu dosyaya katkıda bulunan isimler Köksal Alver, Mihriban İnan Karatepe, İdris Ekinci, Akif Hasan Kaya ve Merve Koçak Kurt. Dosyanın sonunda bir de M. Fatih Kutan'ın hazırladığı Ramazan Dikmen bibliyografyasına yer veriliyor.

Derginin artık sabit bir parçası haline gelen tercüme bölümünde, E.T.A. Hoffmann tercümelerine devam ediliyor. Hoffmann’ın “Müziğin Büyüsü” ve “Hayal ve Gerçek” isimli öyküleri bu sayıda yer kendilerine yer buluyor. Tercüme bölümünün bir de sürpriz konuğu var. Avusturyalı çağdaş şair Gregor Fink’in yakın tarihli şiiri “Terkedilmiş Şehir”, yine bu sayıda okuyucunun takdirine sunuluyor.

İki sayıdır devam eden ve sabit olacağı anlaşılan kitap bölümünde, Cihan Aktaş’ın “Son Büyülü Günler”, Yalçın Armağan’ın “İmkânsız Özerklik – Türk Şiirinde Modernizm” ve H.Hümeyra Şahin’in ilk kitabı “Lacivert” değerlendiriliyor.

Bu sayıya şiirleriyle Ömer Faruk Demirel, Cihat Özsöz, Mehmet Talha Paşaoğlu, Murat Ekinci, Beytullah Kılıç, Ümit Aslan ve Yulun Eke; hikâyeleriyle Mihriban İnan Karatepe, Cemal Şakar ve Ertuğrul Emin Akgün’ün katkı sağlıyor.

Yeni sayısıyla kapak tasarımlarında ufak bir değişikliğe giden yumuşakge, Züleyha Sarı’nın fotoğrafıyla kapak zarafetini farklı bir boyuta taşıyor.

Yumuşakge’nin okurlarına bir başka sürprizi ise dağıtımla ilgili. Dağıtımını Kültür Dergi Dağıtım’a veren dergi, bundan böyle Türkiye genelinde D&R’larda, NT’lerde ve pek çok kitapçıda bulunabilecek.

Özlem Torun



İrtibat:
www.yumusakge.com

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com