2011-08-03

Bir Kıta Açlıktan Ölüyor…


Haftalık olarak yayımlanan Gerçek Hayat dergisi 562. sayısında Afrika’da yaşanan açlığı kapağa çekerek “BİR KITA AÇLIKTAN ÖLÜYOR” diyor.

BİR KITA AÇLIKTAN ÖLÜYOR – OSMAN ATALAY
Dünya kamuoyu Afrika boynuzunda oluşan ölümcül kuraklık ve kıtlığın 11 milyon insanın hayatını etkileyeceğini konuşuyor. Şu an Somali, Kenya ve Etiyopya’da son 60 yılın en kurak mevsimi yaşanıyor. Kuraklık Cibuti ve Uganda’nın kuzey bölgelerinde de hissediliyor.

Bu hafta dikkat çeken diğer başlıklar ise şöyle:

BATIDA ASIL TEHDİT NEO-LİBERAZİMDİR – ATAKAN YAVUZ
Atakan Yavuz, Cambridge Üniversite öğretim üyesi Tarık Berkawi’nin english.aljazeera.net de yayımlanan yazısını çevirdi. “Breivik taktik olarak şüphesiz bu işi iyi düşündü. Birçok mücahidden farklı olarak kendisi gibi silahlı bir orduyla karşılaşacak cesareti yoktu. Ve inançları için diğerlerinin hayatı kadar kendi hayatını feda edecek cesareti de yoktu. Yine de duruşmasında bir tür askeri üniforma ile çalım satmak istedi. İyi biçilmiş üniforması, kültürel farklılıktan iğrenmesi, ırksal saflık arzusu faşist mistisizmin yekpare parçalarıdır. Faşizmin rasyonel olmayan unsurları ona tam da duygusal ve dolayısıyla politik gücü veriyor.”

TERÖRLE ÖZEL MÜCADELE – İSMAİL USLU
Terörle mücadelede yeni arayışlara giren hükümet, yabancı olmadığımız bir konuyu masaya yatırdı: İç güvenlikte tüm yetkilerin Özel Harekât Başkanlığı’na verilmesi. Eğer bu çalışma hayata geçirilirse, terörle mücadelede asker geri plana alınacak ve özel eğitilmiş polis ve jandarma daha aktif bir rol alacak.

TUTMAYAN OYUN – A.KADİR BÜYÜKBİNGÖL
Sosyal paylaşım sitelerinde birileri, düzmece haberlerle halkı galeyana getirmeye çalıştı. “Kahveler basılmış, insanlar linç edilmiş, büyük bir miting yapılacak, toplanıyorlar, tedbirinizi alın” türünden haberlere, fısıltı gazetesi de eklenince, ortaya gerçekle ilgisi bulunmayan bir görüntü çıkarıldı

HAUTE COUTURE ELBİSEYLE POZ VEREN EDEBİYATÇI – MERVE AKBAŞ
Standart okurun, yeni çıkan kitaplara göz atmak, incelemek için bir kitapçıya gitmesine gerek yok artık. Çünkü onlar metrolarda, otobüs duraklarında, billboardlarda, televizyon ekranlarında, internette, gazetelerde ve sinemalarda yer alıyor. Her caddede birkaç kitap afişi ya da yazarların boy fotoğrafını görüyoruz. Murathan Mungan, Canan Tan, Orhan Pamuk ve Elif Şafak reklamı seven, kitaplarını artık bir tüketim malzemesi olarak pazarlayan yazarlarımızın başında geliyor.

RAMAZAN VAKİTLERİN DEFİNESİDİR – ADEM ÖZKÖSE
Adem Özköse, Ramazan söyleşilerinin ilkini Osman Nuri Topbaş Hocaefendi ile yaptı.

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com