2009-06-23

Yeni bir dergi: "Edebiyat Konağı"

Tomurcuk derdine düşen birkaç insan ve sana kapılarını araladıkları bir ‘Edebiyat Konağı’

Merhaba Sevgili Okur…

Hoş geldin. En içten selamlarla, nazik hatırın sual ederiz. ‘Neylersin, ne keyiftesin, ne fikirdesin?’ Bu konakta amatör ruhların samimi heyecanlarına şahit olacaksın. Hazır mısın?

Öyleyse ben kendimi tanıtayım önce sana. Kalbin derinliklerinden süzülen, hayata ve insana dair her ne varsa seninle paylaşmak istedik ve yazmaya karşı kendini tutamayanları biraz daha teşvik ve yüreklendirme düşüncesiyle bu ‘Edebiyat Konağı’nı kurduk.

‘Tomurcuk derdinde olmayan ağaç odundur’ sözü bize ilham oldu. Biz de ümit tomurcuklarına ilham olmak, arkamızda değerli bir eser bırakmak ve gözlerimizde kaybolmaya başlayan hayat ışığını canlandırmak için harekete geçtik. Biliyoruz ki, bizimkisi deryada katre bile değil. Hz. İbrahim’in atıldığı ateşe ağzında bir damla suyla giden serçe misali… Ama olsun. En azından yolumuz belli…

Biz biliyoruz ki birikim, kabiliyet ve disiplin işidir yazmak. İşte bu yüzden yazmak insanı olgunlaştırır. Bu duygu ve düşüncelerle seni de yazmaya karşı teşvik etmek için öncelikle senden gelecek eserlere yer vermeye çalışacağız. Zira bu dergi senin dergin olacak ve senden gelen eserlerle şekillenecek.

Hayatın monotonluğundan, iş-ev-okul-dershane arası gidiş gelişlerde ‘boş zaman’(!)larla kısıtlanmış sanat faaliyetlerini gerçek bir tutkuya dönüştürebilmek için bütün zorluklara birlikte göğüs gereceğiz. ‘Karanlığa küfretmektense bir ışık da sen yak!’ diyor ve seni de aramızda görmek istiyoruz. Biliyoruz ki ‘Bir mum diğer mumu tutuşturmakla ışığından bir şey kaybetmez.’ Ne dersin?

Hislerin konuştuğu yerde çok defa akıl ve mantık susar; susmasa bile en azından hissiyata tâbi olurmuş… Okurken belki fazla hisli yazılarla karşılaşacaksın. Sürçü lisan etti isek affola, amatör ruhların heyecanına verile…

Biz bu ‘Edebiyat Konağı’nı inşa ederek öncelikle kendi düşünce tembelliğimize ve hafıza hamallığımıza meydan okuyoruz. Kendi halimizde, kendi yağında kavrulan ve tamamen gönüllülük esasına dayalı bir ekibiz. Zaten edebiyat da gönül işi değil midir? Biz yol üzerinde bir konak olarak Türkiye’ye sesimizi duyurmak istiyoruz ve Türkiye için yola çıkıyoruz. Bu konaktan içeri girdiğine göre ilgili birisin. İstersen sen de katkıda bulunabilirsin.

Hedefimiz yapıcı olmak ve yıkıcılıktan mümkün olduğunca uzak durmak, bütün gücümüzle insana hizmet etmek, yeri ve zamanı geldiğinde de Türkiye’mizin sesini dünyaya duyurmaktır. Bu sebeple de ticari kaygılardan uzak, tamamıyla gönüllülük esasına dayalı bir aileyle çalışıyoruz. Bu bahçede yetişen fidanlar ilerde edebiyatın farklı bahçelerinde tomurcuklar açsın istiyoruz.

Bilirsin, böyle sıkıntılı bir dönemde dergi çıkarmak gerçekten zordur. Fakat birkaç yıl sonra bu olanlar unutulacak ve geriye yine bu ülkenin kültürü, sanatı ve edebiyatı kalacak. Bir ülkenin kalkınmışlık düzeyine edebiyat alanında verdiği eserlere bakarak çok rahat karar verilebilir. Ayrıca yazı yazma kabiliyeti kültür, teknoloji ve medeniyet açısından en çok ihtiyaç duyulan kabiliyetlerdendir. (Faigley vd., 1981)

Edebiyat onunla hemhal olmayanlar için bir çeşit toplumsal hayattan ve sorumluluktan kaçma gibi görülebilir. Ancak bu yolun yolcuları bilirler ki bir toplumun geleceğini şekillendiren edebiyattır. Toplumsal birçok gelişme önce edebiyatta yer bulmuş ve toplumu ona hazırlamıştır.

Sana hakkımda daha fazla şey anlatabilirdim şüphesiz, ama bunu kendin keşfetmeni istiyorum. Etrafındaki karmaşadan uzakta, kendi sesini duyabileceğin, farklı heyecanlara şahit olacağın bir ‘edebiyat konağı’ seni bekliyor. ‘Kitapların ciddiyetinden, gazetelerin sorumsuzluğundan’ uzakta genç düşüncelerin taze, sıcak ve samimi mesajıyla seni baş başa bırakıyorum.

Sesinin suya düşen damlalar gibi konağımızda ve gönüllerde yer bulması temennisiyle…

Ahmet Salih SARIKAYA

Bu Sayıdakiler:

Rainer Maria Rilke…06 / Büşra Arslanyürek

Ayrılık…12 / Fedai SEVİNÇ

ELENORA’ya…14 / Ahmet Salih SARIKAYA

O Kız…16 / Ela Nur REYHANLIOĞLU

Veda İzdüşümleri…17 / Ahmet Sefa SAYAR

Peyami SAFA…44 / Mine EŞLİK

Sorusuz Cevaplar…15 / Nazlı GÜRKAŞ

Babamı Kaçıran Tayyareler…19 / Fahri DÖNGELLİ

Bir Sevdadır Yazmak…20 / Berat KÜÇÜK

Ağaç…22 / Okan AKSOY

Edeb’den Edebiyata…23 / Recep ÖZKUL

Sıkışmış Kalbim…24 / Feyza Nur ALPARSLAN

HAYATTA iMZANIZ OLSUN…25 / Kağan AKSOY

Garip Saray’ım…26 / Ekrem ALTUNYA

… 27 / Efe Tanrıöver

Gece’ye Veda…28 / Tuğrul Semerciler

Gecede Yalnızlık….29 / Merve Hekimoğlu

Ecce Homo…30 / Çev: Edebiyat Konağı

Vapur ve İnsan…31 / Ekrem ALTUNYA

Merhaba eski dostum…32 / Akın ÖZKAN

Apaçık…46 / Esray KARAKAYA

Kelimeler ve İnsanlar…37 / Burcu YAŞAR

Peyami Safa…38 / Mine EŞLİK

Muzlu Tarçınlı Süt…42 / Burcu YAŞAR

Sahil Sahnesi…44 — / Uğur SAĞLAM

Yaşlı Adam…46 — / İhsan SeYLAN

Zamanla Birlikte…47 – / Okan AKSOY

Sus!…48 — / Ferhat ÇAKIRÖZ

Rüya…49 — / Osman Emir Şenel

Çocukluğuma Verin!…50 — / Sinem ÖZ

Bir şehir Uykusunda Seni Düşlüyor…51 / Akın ÖZKAN



İrtibat:
www.edebiyatkonagi.net
bilgi@edebiyatkonagi.net

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com