2009-06-13

54. Sayısında "Yolcu" dergisi

















54. Sayısında Yolcu;
“ EKMEĞE VE ALINTERİNE ANDOLSUN!”


Yaz aylarının bunaltıcı rehavetine serin bir nefes gibi geldi Yolcu. Yeni sayısında Endülüs merkezli yazıların dikkat çektiği dergi, yayın yönetmeni Ferhat Kalender’in kaleme aldığı Seyir Defteri ile başlıyor her zamanki gibi. İnsanlık tarihindeki büyük bunalımlar ve çöküşler üzerinde duran Kalender, özellikle son yıllarda ülkemizde yaşanan savrulmalara dikkat çekiyor; “ İktidarın/gücün/ şöhretin ve paranın sarsıcı sarhoşluğu, içerisindeki demir eli gizleyen kadife eldiven gibi bizleri okşuyor. Yaşadığımız zaman, bu modern dünya, insanlığımızı etiketleyerek, içeriksizleştiriyor. Gittikçe küçülen ve köksüzleşen bir hayat tarzı bu. Kimliğimizi oluşturan bütün değerler tüketim denilen arsız salgının önünde anlamını kaybetmekte.” Ferhat Kalender, her yazısında olduğu gibi ‘hiçbir şey yapamıyorsan farkında ol ve uyar!’ kabilinde mesajlar veriyor okuyanına. Arka kapağı ünlü Endülüslü şair ve tiyatro yazarı Garcia Lorca’nın ‘Atlının Türküsü’ süslüyor. Derginin ilk şiiri de Endülüs’ü anlatıyor Mehmet Aycı kaleminden. Uzun süre yolcu sayfalarında göremediğimiz Sadık Yalsızuçanlar ‘ Uzun’un Kısa Hikayesi’ başlıklı yazısında naif yazın insanı Mehmet Uzun’u üzerinden doğunun bilgelik ve irfan mektebine değiniyor. Endülüs üzerine E. İbrahim “ Endülüs Aşkımız ve Acımız”, Müştehir Karakaya “ Endülüs’ün Kara Yazgısına Dipnot”, Mustafa Özçelik “ Endülüs’ten Anadolu’ya”, Ömer İdris Akdin “Özgürlüğün Yitik Sancağı”, başlıklarıyla içten ve hüzünlü yazılar kaleme almışlar.

Derginin özel bölümlerinden biri olan orta sayfa söyleşisinde İbrahim TÖKEL’in içerikleri birer makale konusu olabilecek sorularına Bejan Matur tarafından biraz da aceleye getirilmiş cevaplar veriliyor. Kanımca bu sorular okunmaya değer! Yolcu’nun ilginç köşelerinden biri olan ‘Dipnot’ bölümünde aktarıldığına göre kadim dostlardan Faruk Bozgöz’ün Ortadoğu’nun yaşayan şair ve öykücüleri üzerine yapacağı çalışmalar her sayıda derginin sayfalarında yer alacak. Bunlardan ilki Yemen’in yaşayan en büyük şairi Abdulaziz Salih el- Makalıh. Tercüme edilmiş esaslı bir şiiri ve yaşam öyküsüyle 54. sayıda.

Dergi birkaç sayıdır yayınlanan şiir sayısında oldukça seçici davranmaya çalıyor. 54’de seçilen şiirlere baktığımızda belli bir ritmin yakalandığını gözlemleyebiliriz. Yahya Kurtkaya’dan ‘Uzun Tırnaklar’, Suavi Kemal Yazgıç’tan ‘ Hat ve Had’, Uygur Orhan’dan ‘ Cam Altında Çizikler’, Halil İbrahim Özbay’dan ‘ Karanlıkta Kalan’, Fatma Esti’den ‘İyi Adamlar Gidince’ derginin şiirleri olarak karşımıza çıkıyor.

Yolcu’nun Yenilgi adlı sayfasında daha çok hırçın, bağımsız ve biraz da melankolik bir tarzı benimseyen gençler, önümüzdeki sayılarda bu sayfayı iki sayfa haline getireceklerini ve bir ekip olarak dergi içerisinde dergi formatında yayın yapacaklarını duyuruyorlar. Dört sayıdır Yakın tarihle hesaplaşma üzerine yazılar kaleme alan ve özellikle 12 Eylül dönemi ve sonrasını inceleyen Selçuk Küpçük, yeni yazısında o dönemde yapılan idamların ve idam edilen gençlerin öykülerini içeren trajik öykülere devam ediyor. Uzun süredir kayıp olan ve Asimetrik yazılar başlıklı köşesiyle tadı damağımızda yazılar kaleme alan Alaattin Keykubat, ‘Salkım Hanımın Taneleri’ filmindeki ‘Durmuş’ tiplemesi üzerinden günümüzü değerlendiriyor.

Bu sayısında oldukça dolu bir içerikle okur karşısına çıkan dergide okunası deneme ve öykü sahipleri şöyle sıralanabilir; Ogün Kaymak, Bülent Sönmez , Eyüp Akyüz, Mustafa Uçurum, Faik Öcal, Eda Aktaş, Selami Ay, Yavuz Albayrak, Seyit Köse, Hasan Akçay, Fatıma Zeyra Merinos, Gül Çiğdem ve Ümran Yaka.

Son olarak Yolcu Dergisi’nin www.yolcudergisi.com adresinden yayın yapan sitesinin yenilendiğini ve tüm eski sayıların pdf formatında indirilebileceğini duyuralım.

Feriha Nur Tekin

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com