2011-05-16

Yedi İklim, 254

Mayıs 2011

Yedi İklim, Mayıs–2011 tarihli, 254. sayısına iki dosya sığdırıyor: Üstat Necip Fazıl Kısakürek ve Mehmet Aycı dosyaları. Bu dosyaları yayınlayabilmek için birçok yazıyı gelecek aya ötelemek zorunda kaldık. Mayıs sayımız Kâmil Eşfak Berki’nin Kaside adlı şiiriyle açılıyor. Geçen sayı teknik bir hatadan dolayı şiirin bütününü yayımlayamamıştık. Bu sayı, Kaside’yi bir bütün olarak sunuyoruz. Seyfettin Ünlü çok uzun bir aradan sonra yeni bir şiiriyle Yedi İklim’de. Mayıs sayımızda yer alan diğer şairlerimiz ise, Mehmet Aycı, Habil Tecimen, Suavi Kemal Yazgıç, Erkan Kara, Abdullah İlhan, Duygu Küçüker, Mehmet Bıyıklı ve Zafer Acar.

Dosyalardan dolayı bu sayı sadece iki öyküye yer veriyoruz. Selvigül Şahin ve Nuhan Nebi Çam’dan birer güzel öykü okuyabilecek okurlarımız. Gelecek sayımızda ise Mihriban İnan Karatepe, Osman Koca, Fatma Rânâ Çerçi, Mustafa Oral, Suat Atik, Vagıf Sultanlı ve Emine Batar’ın öykülerini okunabilecek.

Hasan Aycın yine bir çizgi ile Mustafa Cemil Efe yeni bir hat ile Özden Aydın da bir ebru ile katılıyor Mayıs sayımıza. Özden Hanımın Kültür Bakanlığının açtığı yarışmada ebru dalında birincilik ödülü kazandı. Bu vesileyle, başarısından dolayı kendisini kutluyoruz. Mustafa Cemil Efe bu sayımızda yeni bir hattat ile okurların karşısında: Ömer Vasfi Efendi. Gelecek ay kendisinden bir söyleşi beklediğimizi buradan belirtelim.

İlk dosyamız Necip Fazıl Kısakürek’le ilgili. Seyfettin Ünlü şairliğinin yanında araştırmacı kimliğiyle de bilinen bir sanatçı. Bu sayımızda Seyfettin Ünlü’nün bulduğu, Üstat Necip Fazıl’a ait bir mektubu yayımlıyoruz. Mehmet Törenek, Üstat’ın Öfke ve Hiciv kitabından yola çıkarak Necip Fazıl şiirinde hiciv, taşlama ve yergi şiirlerini inceledi. Osman Bayraktar dört sayıdır süren öykücüler üzerine yazdığı yazılara bu sayıda Necip Fazıl Kısakürek’i ekledi. Bayraktar’ın bu yazılarının günümüz öyküsüne 90’lar ve 2000’lere doğru yoğunlaşmasını temenni ediyoruz.

Mehmet Aycı dosyasında 6 yazı 1 söyleşi var. Bu bakımdan dosyanın bir hayli doyurucu olduğunu söyleyebiliriz. Yedi İklim’in bu tarz dosyalarla günümüz şairlerine daha çok yer ayıracağını ve böylece şiirin nabzını tutmayı sürdüreceğini belirtelim. Ferhat Maden, Mehmet Aycı’nın biyografisini yazdı. Zafer Acar, şairle söyleşti. Dosyada yer alan diğer yazılar ise Haydar Ergülen, Yusuf Turan Günaydın, Suavi Kemal Yazgıç, Mehmet Narlı ve Zafer Acar’a ait.


Bu sayımızın tek çevirisi Mustafa Burak Sezer’e ait. Sezer, Arap Baharı Şiir Festivaline de katılan Niels Hav’dan bir şiir çeviriyor. Sezer’in çevirilerini sürdüreceğini bildirelim.

İsmail Demirel geçen sayı başladığı 2010 Dergilerinde öykü başlıklı eleştiri yazısına bu sayı devam ediyor. Bu sayıda Edep, İkindi Yağmuru ve Yumuşakge dergilerinde yer alan öyküleri inceliyor Demirel. Bu çalışmanın gelecek sayımızda da süreceğini bildirelim. İbrahim Coşkun ise yeni çıkan ve yeni okuduğu kitaplara değinmeyi sürdürüyor. Bu sayıda Birgül Oğuz’un Fasulyenin Bildiği, Mehmet Kurtoğlu’nun Bir Şehri Sevmek ve İskender Pala’nın Muhteşem Şair Muhibbi kitaplarını tanıtıyor.

Hayırlı okumalar.

Bu vesileyle buradan abone kampanyamızı da duyuralım. Yedi İklim’e bir yıl (12 sayı) abone olan okurlarımıza, 6 adet eski sayılarımızdan gönderilecektir. Derginin yıllık abone bedeli 75 liradır.

İrtibat:
0 216 399 19 14
0 216 352 49 77
yediiklim@yahoo.com
yediiklimeditor@yahoo.com

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com