2011-04-24

Bursa'da Edebiyat Günleri Başlıyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Edebiyat Günleri, bu yıl 14. kez edebiyatseverlerle buluşacak. 14. Bursa Edebiyat Günleri edebiyatımızın ve kültür sanat hayatımızın ünlü isimlerinin katılımıyla gerçekleşecek.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Edebiyat Günleri, bu yıl 14. kez edebiyatseverlerle buluşacak.

Her yıl bir tema ve bir ana başlık altında icra edilen Edebiyat Günleri’nin bu yılki teması “Şehir, Şiir ve İnşa” başlığını taşıyor. 29-30 Nisan 2011 günleri Tayyare Kültür Merkezi’nde düzenlenecek olan 14. Bursa Edebiyat Günleri’nin ana başlığı ise Mehmet Âkif’in Bursa için yazdığı “Bülbül” şirinin bir dizesinden ilham alınarak “Bülbülün Zümrüt Tahtında Edebiyat” şeklinde belirlendi.

14. Bursa Edebiyat Günleri, beş oturumluk bir sempozyum ile bir şiir şöleni şeklinde uygulanacak.

Bursa Edebiyat Günlerinin Amaçları

Ulusal ve evrensel platformlarda önemli bir konumu bulunan Bursa’nın, bu niteliği kazanmasında edebiyatın güçlü bir etkisi olmuştur. Bursa Edebiyat Günlerinin en önemli amacı, bu güçlü etkiyi, edebî, kültürel ve bilimsel platformlarla devam ettirmektir.

Etkinliğin bir diğer amacı, Bursa’nın Türk ve Dünya edebiyatındaki yerini belirlemek, bu arada halkın edebî ve kültürel birikimini artırmaktır. Böylece hem “Bursalılık” kültürü pekiştirilecek, hem de evrensellik bilincinin gelişimine katkıda bulunulacaktır.

Bursa Edebiyat Günleri edebiyatımızın geçmişiyle bugünü arasında olduğu kadar Türk edebiyatının uluslararası edebiyat ile karşılaştırılmasını da gündeme getirecektir.

“Şehir, Şiir ve İnşa”

14. Bursa Edebiyat Günleri’nin “Şehir, Şiir ve İnşa” temasını taşıması oldukça önemlidir. Bu çok yönlü tematik yaklaşımla şu hususların oluşumu planlanmıştır:

Edebiyatın yapısı ile mimarî yapılar arasında ilişkiler kurarak, bu iki medeniyet unsurunun şehir kültürü açısından taşıdıkları hayatî önem belirlenecektir. Edebî eserlerin oluşumunu hazırlayan kişisel ve toplumsal faktörler metinler üzerinde araştırılarak yeni eserlerin oluşturulmasına zemin hazırlanacaktır. Edebî eserin “imar” etmesiyle mimarî eserin “edebî” oluşumlar yaratması üzerinde durularak, nitelikli bir toplumsal hayat sürecinin yaşanmasına katkı sağlanacaktır.

Etkinlik Kitapla Taçlanacak…

14. Bursa Edebiyat Günleri bir kitapla taçlanacak. Gerek sempozyum bölümünde sunulacak bildiriler, gerekse “Bülbülün Zümrüt Tahtında Şiir Şöleni” başlıklı şiir akşamında şairler tarafından okunacak şiirler bir kitapta toplanacak. Böylece, bu etkinlikle ortaya konulan veriler kültür, sanat, edebiyat ve bilim dünyasının hizmetine sunulmuş olacak.

Ünlü Edebiyatçılar…

14. Bursa Edebiyat Günleri edebiyatımızın ve kültür sanat hayatımızın ünlü isimlerinin katılımıyla gerçekleşecek. Bu isimler arasında Bahaettin Karakoç, Prof. Dr. Nurullah Genç, Prof. Dr. Muhammet Nur Doğan, D. Mehmet Doğan, Metin Önal Mengüşoğlu, Arif Ay, Mustafa Özçelik, Doç. Dr. Mehmet Narlı, Safiyüddin Erhan, Berat Demirci, Yıldız Ramazanoğlu, A. Vahap Akbaş, Ümit Aktaş, Sibel Eraslan, Yaşar Bedri Özdemir, İhsan Deniz, Tayyib Atmaca, Mehmet Şeker, İbrahim Eryiğit, Cevat Akkanat, Murat Soyak, Hüseyin Kaya, Reşit Güngör Kalkan, Bünyamin Yılmaz, Ahmet Örs, Asım Öz, Mustafa Muharrem, Mustafa Baki Efe, Yunus Emre Altuntaş, Mehmet Doğan gibi şair, yazar ve akademisyenler yer alıyor.



Yer: Tayyare Kültür Merkezi / 220 88 47

Bilgi İçin : 253 26 46

www.bursakultur.com

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com