2010-06-17

Edebiyata, sanata "İkindi Yağmuru"

İkindi Yağmuru dergisi yeni sayısıyla okurlarının karşısına çıktı. Yirmi dördüncü sayısını yayımlayan derginin bu nüshası önceki sayılarından aldığı güçle daha iyi.

Yazıların çeşitliliği, gündem oluşturacak seviyede hazırlanan makaleler derginin yeniden tartışılmasını, konuşulmasını sağlıyor. Edebiyat dergiciliğinin her gün biraz daha kan kaybettiği bir dönemde, sınırlı imkânlarla bıkmadan, usanmadan yoluna devam eden İkindi Yağmuru, edebiyata önemli imzalar atmaya devam ediyor. Derginin kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni İlyas Şanver'in gayreti bunu bize söyletme cesareti veriyor. Edebiyat dergiciliğinin belini büken finansman sorununu ortadan kaldıran, her sayı daha iyi olan bir dergi İkindi Yağmuru. Ümit Aktaş, Orhan Tepebaş, Mehmet Şahinkoç, İbrahim Gökburun, H. İbrahim Polat, Mustafa Uçurum, Halil Güler ve İlker Gören İkindi Yağmurunun bu sayısında şiirlerini gördüğümüz isimler.

Dergide çeviriye ayrı bir önem veriliyor. Turgay Şafak, Nima Yusiç'in "kaknüs" şiirini, Mustafa Burak Sezer W.H. Auden'in "Beaux Arts Müzesi" şiirini çevirdi. Behlül Dündar ise Joseph Joubert'in Not Defterimden seçkilerini çevirmiş. Derginin bu sayısında hikâyeleriyle Yılmaz Yılmaz, Remzi Şimşek, Nadir Aşçı ve Mustafa Bilgücü var. Derginin kurucularından Remzi Şimşek haricindeki yazarlar ilk kez hikâye yayınlıyorlar. Dergideki doyurucu yazılardan biri de Mehmet Şahinkoç'un kaleme aldığı "Sözcük, Şiirde Yaramaz" başlıklı yazı. Mehmet Şahinkoç bu yazısını seri halinde sürdürecekmiş. Mustafa Celep İkindi Yağmurundaki bir başka isim. Celep, Adem Yazıcı şiirini yazmış. Adil Varol, Ümit Aktaş'ın son romanı Rüyâ üzerine iyi bir yazı kaleme almış. Remzi Şimşek, edebiyat dergilerindeki hikâyeler üzerine yazılarına başladı. İlk yazıda Hece Öykü dergisindeki öyküleri incelemiş. Bundan sonra ki sayılarda farklı dergilerden farklı isimleri konu edeceğini öğrendik. Derginin bu sayısında İkindi Yağmuru dergisinin ilk sayısından bugüne eserleriyle varolan Ünsal Ünlü ile söyleşi yapılmış. Ünsal Ünlü'nün yeni kitabı Savaşlar Kararında üzerine gerçekleştirilen söyleşiyi Yakup Öztürk yapmış.

Savaş Güner

İletişim:
0216 553 33 73
ikindiyagmuru@gmail.com

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com