2013-05-10

'Yedi İklim' dergisinde...

                                

Mayıs 2013, Sayı: 278


Aylık sanat, edebiyat, kültür ve medeniyet dergisi Yedi İklim Mayıs 2013 tarihli 278. sayısıyla okurlarıyla yeniden buluşuyor. Yedi İklim okurlarının ilgisini sorulara çekiyor ve özetle şöyle diyor, açılış sayfasında:
“…..[İkinci Dünya Savaşıyla]Yıkılmış Avrupa, aydınlarıyla, siyaset adamlarıyla kendilerine ‘Avrupa’yı nasıl bütünleştirebiliriz?’ sorusunu sorarken, İslam ülkelerinin siyaset adamları ve aydınları, ‘Bu bölünmüşlükleri nasıl temellendirebiliriz?’ sorusunun peşine düştü yıllarca. Batılı aydınların kendilerine sorduğu soru, bugün onları tek devlet olmaya doğru götürürken, İslam aydınlarının kendilerine sorduğu soru ise, bizi yapay tarihlere, yapay uluslara, yapay ırklara, yapay mezheplere, yapay coğrafi bölgelerin kutsallığına götürdü.”

Yedi İklim, Mayıs sayısında üç fotoğraf taşıyor kapağına: Mehmet Ragıp Karcı, Sait Faik Abasıyanık ve Orhan Okay… Mehmet Ragıp Karcı’yla yapılmış bir söyleşi, Sait Faik öyküleri üzerine yazılmış bir inceleme-araştırma yazısı, Orhan Okay’ın son kitabı üzerine yazılmış bir değini bulunuyor.

Yedi İklim sayfalarını şiirler açıyor her zaman olduğu gibi… Bu sayının şairleri Mehmet Ragıp Karcı, Şakir Kurtulmuş, Erkan Kara, Âdem Turan, Fatma Şengil Süzer, Suat Ak, Serdar Kacır, Hacer Akıcı, Abdurrahman Danış, M. Ertuğrul Evyapar, Caner Solak, Ersin Aydın, Hünkâr Karaca, Rabia Şura Horuz ve Sümeyye Akkuş. Hemen burada, Rabia Şura Horuz’un lise onuncu sınıf, Sümeyye akkuş’un da onbirinci öğrencisi olduğunu belirtelim. Yedi İklim, öğrencilerle buluşmasının meyvelerini toplayacak gibi…

Derginin bu sayısında iki söyleşi var; iki söyleşi de kapağa taşınmış. İlk söyleşi Mehmet Ragıp Karcı’la Sergül Vural’ın yaptığı söyleşi. Görece uzun söyleşide Karcı, şiir anlayışından, türkülerden bahsediyor. İkinci söyleşi ise Yeprem Türk’ün Edebiyat Ortamı dergisinin yayın yönetmeni Mustafa Aydoğan ile yaptığı söyleşi. Bu söyleşide de yıllık ve şiir üzerine konuşmuş şairler. Yeprem Türk’ün bir de yıllık üzerine yazdığı bir değerlendirme yazısı var.

Dergiye Hasan Aycın çizgisiyle, Serap Ekizler çizgisiyle Özden Aydın da ebrusuyla katılıyor. Dergi okurları Mustafa Cemil Efenin hattalar üzerine yazdığı yazılardan uzun zamandır mahrum kaldılar. Yakın zamanda Efe’nin bu yazılarına yeniden başlayacağını ümit ediyoruz.

Derginin hikâye hanesinde ise, İsmail Demirel, Osman Koca ve İbrahim Eyibilir imzalarını görüyoruz. Demirel uzun zaman sonra yeni bir hikâye yayımlıyor. Osman Koca hikâye yazmayı bütün hızıyla sürdürüyor.


Erkan Kara, Şiirde İnsana Söz Vermek, Hüner Şencan Guguşcuk adlı denemeleriyle dergide yer alıyorlar. Ali Haydar Haksal, fakülte yıllarından hocası Orhan Okay’ın yakınlarda Dergâh Yayınlarından çıkan Kâğıt Medeniyeti adlı deneme kitabını inceliyor ve kitap üzerinden denemenin sıcaklığını bize hissettiriyor.

Osman Bayraktar öykücü incelemelerine bu ay Sait Faik’i ekliyor. Daha önce Necip Fazıl, Memduh Şevket, Ömer Seyfettin gibi yazarların öykülerini inceleyen Bayraktar, bu sayıda Sait Faik öykülerini inceliyor. Bayraktar’dan bu yazılarını kitaplaştırmasını bekliyoruz.

Bu ay dördüncü bölümünü yayınladığımız bir şiir var. Veysel Akdoğan’ın yoğun emek harcadığı bir tercüme. Peygamber Efendimizin (sav) amcası Ebu Talip’in Kaside-i Şib’iyye’sinin dördüncü bölümünü yayımlıyoruz. Şiirin ilerleyen aylarda da süreceğini bildirelim. Akdoğan’ın klasik şiirler çevirmeyi sürdüreceğini de müjdeleyelim.

Mehmet Habil Tecimen, Şekspir okumalarını sürdürüyor. Bu sayıda Şekspir’in Otello tercümelerine örnekleriyle birlikte değiniyor. Tecimen bu yazısıyla Şekspir’e Türkiye’de giydirilen elbiseyi ve birçok sorunumuzu da gözler önüne sermiş oluyor. Tecimen’den bu tarz yazıların devam ettirmesini bekliyoruz.

Değiniler bölümü Yedi İklim renkli ve canlı bölümlerinden… Bu sayıda değiniler bölümünde, İbrahim Coşkun son dönem kültür yayıncılığımızın yüz akı Büyüyen Ay Yayınlarından çıkan yeni kitapları tanıtıyor. Şakir Kurtulmuş, Duran Boz’un editörlüğünü yaptığı Okuma Hikâyeleri adlı kitabı tanıtıyor. Nabi Çömez, yeni baskısı yapılan Kaynak Yayınları tarafından yapılan, Turan Karataş’ın Doğunun Yedinci Oğlu Sezai Karakoç adlı kitabına değiniyor. Yeprem Türk nostaljik ufuklu dergilere değiniyor. İsmail Demirel, Dergi Sayfaları Arasında başlıklı yazısında, geçtiğimiz aylarda okuduğu dergilerden Edebiyat Ortamı, Bu Ülke, Umran, Semaver Öykü, Ur’ye değiniyor. Demirel bir de okul dergisi tanıtıyor ki, bu dergi, Yedi İklim şairlerinden Gökhan Serter’in yoğun çabaları sonucu ortaya çıkan Tekirdağ İmam Hatip Ortaokulunun dergisi: Elif. Allah Elif’e hayırlı uzun ömürler versin diyoruz.

Son olarak, Yedi İklim Yayınlarından çıkan üç kitabın müjdesini verelim. Daha önce çıkacağını duyurduğumuz Şakir Kurtulmuş’un, Mehmet Özgeri’in ve Yeprem Türk’ün şiir kitapları nihayet çıktı. Okurlarımız kitaplara derginin adresinden ulaşabilirler. Bu arada hemen şunları da ekleyelim Yusuf’un Kuyusu, Şakir Kurtulmuş’un ikinci kitabı. 1958 doğumlu Kurtulmuş’un ilk kitabı Ah Güzel Bir Gün, Akabe Yayınları tarafından basılmıştı. Bu arada bu şiirin Yönelişler dergisinde yayımlandığını da hatırlatalım. Kitabın uzun zamandır baskısı yok. Kurtulmuş bu kitabıyla yeniden görücüye çıkıyor diyebiliriz. 1978 doğumlu Mehmet Özger, Muş Alpasan Üniversitesinde yardımcı doçent olarak görev yapıyor. Üniversite yılarından beri şiirlerini Yedi İklim dergisinde yayımlıyor. Muhtasar Cinnet Risalesi, Özger’in ilk şiir kitabı. Şair, daha önce de Kaknüs Yayınlarından çıkan Türk Romanında 12 Eylül adlı bir kitaba imza atmıştı. Dergimiz şiir editörü, 1979 doğumlu Yeprem Türk de ilk kitabını yayımlıyor. Önemli Olan adını taşıyan kitabıyla Yeprem Türk, şiirimiz için önemli bir çıkış oluşturacak gibi. Şairlerimizi kutluyoruz.


Haberleşme ve iletişim için adres ve telefonlar:

Yedi İklim Dergisi
Mimar Sinan Mahallesi, Evliya Hoca Sokak, No: 51/A, Üsküdar

0 216 352 49 77
0 533 310 88 83
0 535 866 65 58

İnternet sitesi:
www.yediiklimdergisi.com

E-posta:
yediiklim @ yahoo.com
yediiklimeditor @ yahoo.com

Facebook adresi:
facebook/7EDİİKLİM



Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com