2012-07-01

'Edebiyat Ortamı' dergisinin 27. sayısı

Temmuz-Ağustos 2012

Türkiye, yeni bir gelecek inşası içinde görünüyor. Dünya yeni bir şekil alıyor çünkü. Türkiye’nin de bundan payını alması kaçınılmaz görünüyor.

Ortadoğu, dünyanın şekil vericisi olma rolünü yeniden üstlenmiş durumda. Asıl rolünü. Ortadoğu, kaderler ağının merkezi, subaşı. Pınara hasret duyan insanlık, suyun gerçek sesini ve muhteşem berraklığını yeniden keşfetmenin eşiğinde. Ortadoğu’nun sesine kulak kesilmiş bekliyor.

Bir peygamberin diğer peygamberi işaret ettiği ama aynı zamanda eşi görülmemiş trajedilerin yaşandığı bu topraklar yeni buluşmalara ve yeni doğumlara doğru ilerliyor. İnsanlık bir seçim arifesinde olduğunun bilincinde olur ve bu seçimde doğru ışığa giderse bir çıkış yolu bulma ihtimali var. Aksi takdirde karanlık herkesi boğabilir.

Ortadoğu, yeni doğumların sadece bir ayağı. Diğer ayak ve denge unsuru ise Afrika kıtası. Gözyaşının en çok nerelerde aktığına bakmak lazım. Açlığın ve sefaletin, trajedinin ve ıstırabın bu topraklara –Ortadoğu’ya ve Afrika’ya- merhamet yağdırdığını hatırlamakta fayda var. İnsanın ve insanlığın hesabı, bütün hesapların asıl sahibi tarafından yeniden düzenleniyor ve düzenlenecek. Körleşen gözlerin, katılaşan kalplerin, haddini aşan hırsların, unutan bilinçlerin hesabının görüleceğinden umut kesmemek gerekiyor. Yeter ki biz, kendi tanımlarımızı yerli yerine oturtalım.

Herkes yeni yerini kabullenecek. Oraya doğru gidiyoruz. Bu yeni yerde bizi bekleyen şey, bizim umduklarımız olmayabilir. Bu yeni yerdeki varlığımız, yaratıcının merhametini ne kadar celp edebilmişsek o merhametin çizdiği portremiz kadar olacak. Yani neyi istediğimizden çok nasıl istediğimizin ve bu diriliş sürecine gönül kapılarımızı ne kadar açtığımızın hesabı ve ödülüyle karşılaşacağız. Çünkü Allah hiç kimseye özel muamele yapmaz. Sadece gayrete, samimiyete ve kendine yakınlığa bakar.

*

Elimizdeki ip
Boynumuza takalım diye değil,
Safları kaybetmeyelim diyedir.

Pencereyi aç.
Yorgunluğu üzerinden at.
Gayretin ve samimiyetin sesinin seni kuşatmasına izin ver.
Gönül ışığını yak.
Güneşin ayak izlerini takip et.

*
İyi okumalar.

M.A.

Edebiyat Ortamı Öykü Yıllığı 2012 , dergimizin 27. sayısının eki olarak 1 Temmuz'da okurlarıyla buluşacak.

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com