2012-07-11

Nar Tanesi Şiirler

Çocuk ve şiir, birbirine en çok yakışan iki kavram. Çocuk, en güzel şiirdir.Ve en güzel şiir, bir çocuğun yüreğine dokunan şiirdir. Bu yüzden çocukla şiir hep bir arada olmalı.

Çocuklarımıza güzel şiirler söylemeli, okutmalı, yazdırmalı ki onların şiir gibi güzel varlıkları ışıldasın. Güzel şiirlerle çocuk yüzleri daha şen… Güzel şiirlerle çocuk gönülleri daha coşkulu… Güzel şiirlerle çocuk bakışları daha pırıl pırıl... Güzel şiirlerle çocuğun dünyasını keşfe çıkalım. Şiir gibi renkli, heyecan dolu ışıl ışıl bir çocuk dünyası kuralım...

Zambak Yayınları çocuklar için seçilmiş şiirlerden oluşan bir kitap yayımladı. Nar Tanesi Şiirler adıyla yayımlanan kitap, 1929 doğumlu Hasan Latif Sarıyüce ile başlıyor, 1990 doğumlu Yusuf Türkoğlu ile devam ediyor.

Kitapta şiirleriyle yer alan diğer şairler: Cahit Zarifoğlu, Yusuf Dursun, Rıfkı Kaymaz, A. Vahap Akbaş, Mustafa Ruhi Şirin, Bestami Yazgan, Gökhan Akçiçek, İsmail Karakurt, M. Said Türoğlu, Mevlana İdris, Mustafa Ökkeş Evren, Mehmet Ali Özkan, Mehmet Azim, Mustafa Oğuz, Musa Güner, Murat Soyak, İbrahim Türkhan, Mustafa Baki Efe, Hüdayi Can, Mustafa Uçurum, Selami Şimşek, Vural Kaya, Çağrı Gürel.

Günümüz çocuk şiiri hakkında sağlıklı bilgiler elde etmeyi sağlayacak bir kitap Nar Tanesi Şiirler. Kitapta yer alan şiirler sadece çocuk şiirlerinden oluşuyor. Konuyla ilgili olarak Mustafa Oğuz önsözde şunları söylüyor: “Çocuklar için şiir yazdığını sanan, şiirlerinde "çocuk" kelimesini kullanan şairler, aslında çocuk şiiri yazamamaktadır. Bu kitapta bu tarz şiirler yer almıyor. Buna özellikle dikkat etmeye çalıştık.

Bu kitapta sadece çocuksu bir eda ile çocuğun diliyle şiir yazan şairlerin şiirleri yer alıyor. Bu anlayış doğrultusunda şiir yazan çok şair olmadığından kitapta sayıca az şair yer alıyor. Bu şairlerin şiirleri hakkında bilgi edinilmesi için de şiir sayısını fazla tutmaya çalıştık.

Şunu da özellikle belirtmeliyim ki bu kitapta çocuk şiiri yazan bütün şairleri bir araya toplamak gibi bir amaç yoktur. Öyle olsaydı daha çok şairden şiir almamız gerekirdi. Asıl amaç, çocuklara onların dilinden yazılmış seçme şiirlerden oluşan bir demet sunmaktır.”

Özet olarak Nar Tanesi Şiirler, çocuğun evreninde şiir tadını almaya çağırıyor okurlarını.

Nar Tanesi Şiirler
Çocuklar İçin Seçilmiş Şiirler
Hazırlayan: Mustafa Oğuz
Zambak Yayınları

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com