2011-10-18

'Yedi İklim' dergisinin 259.sayısı

Yedi İklim, 259, Ekim 2011

Yedi İklim sanat edebiyat kültür medeniyet dergisi Ekim 2011 tarihli 259. sayısıyla yeniden merhaba diyor okurlarına.

Yedi İklim Cevdet Karal’ın şiirleriyle açıyor sayfalarını. Karal sekiz şiirle katılıyor bu sayımıza. Bu sayımızın sürprizi Ali Haydar Haksal’ın şiiri. Öykücülüğüyle edebiyat tarihindeki yerini alan Haksal’ın şairliği de biliniyordu. Fakat Haksal herhangi bir şiir yayınlamamıştı. Haksal’ın ilk şiirini yayınlıyoruz: Hani. İlerleyen sayılarımızda Haksal’dan şiirler okumayı ümit ediyoruz. Bu sayımızın diğer şairleri ise Habil Tecimen, Nurettin Durman, Yeprem Türk, Kadir Tanır, Fatma Şengil Süzer, Ümit Zeynep Kayabaş, Mustafa Ergin Kılıç ve Abdullah İlhan.

Ekim sayımızda dört öyküye yer veriyoruz. Ali Haydar Haksal, Recep Seyhan, Mustafa Oral ve Ebru Ak’tan birer öykü okuyabilecek okurlarımız. Recep Seyhan, Mavera öykücülerinden. Zarifoğlu’nun Okuyucularla köşesinden Mavera sayfalarına taşıdığı bir isim. Uzun zaman sonra kendisinden öyküler okumak bizi memnun etti. Öykülerinin devamını bekliyoruz.

Dergimizin bu sayısına, her sayıda olduğu gibi Hasan Aycın bir çizgi ile, Mustafa Cemil Efe bir hat ile, Özden Aydın da bir ebru ile katılıyor. Arkadaşımız Mustafa Cemil Efe, söyleşilerini sürdürüyor. Bu ayki söyleşiyi hattat Gülşen Yıldız ile gerçekleştirmiş. Bu arada kapaktaki hattın da Gülşen Hanım’a ait olduğunu bildirelim.

Dergimizin inceleme eleştiri metinlerinin de yoğunluklu yer aldığı okurların gözünden kaçmayacaktır. Bu ayki sayımızda da bu tarz metinlere yer veriyoruz. Ali Haydar Haksal’ın geçen aydan süren Kazancakis ile ilgili yazısı bu ay sona eriyor. Osman Bayraktar, geçtiğimiz aylarda yayınlanan Münire Kevser Baş’ın Sezai Karakoç Şiirinde Metafizik Vurgu kitabını inceliyor. Yüksel Kanar, Abbasi Devrimi, Bağdat ve Beytü’l-Hikme adlı yazısıyla tarihimizin bir dönemini incelikle ele alıyor. Yazının gelecek sayımızda da süreceğini bildirelim. Elmas Şahin Adalet Ağaoğlu’nun bir eserinden yola çıkarak Tarihin Söyleyemediklerini Edebiyat Söyler diyor. Recep Seyhan Augsburg Notları’nın altıncısıyla bu sayımızda.

Bu sayımızda üç çevirimiz var: İkisi Batı edebiyatından ve şiir diğeri Arap edebiyatından ve tiyatro. Robert Frost ve Theophile Guatier sayfalarımızda kendilerine yer bulan yabancılar. Frost’un şiirini Mustafa Burak Sezer, Guatier’in şiirini ise Habil Tecimen çevirdi dilimize. Son çevirimiz Tevfik el-Hakim’den. Türkiyede daha çok trendeki Derviş adlı irrasyonel tiyatro eseriyle tanınan el-Hakim’den daha önce Veysel Akkaya’nın tercüme ettiği Yemek adlı uzunca bir irrasyonel tiyatroyu yayınlamıştık. Bu sayımızda ise Mahkeme adlı ironi dolu okurken bu kadar da olmaz dedirten fakat diktatörlüğün bulunduğu her yerde kendine yaşam alanı bulabilecek enfes tiyatroyu İsmail Cebeci’nin nefis Türkçesiyle yayınlıyoruz.

Son bölümümüz okumalar ve değinilerde ise İbrahim Coşkun’un değinileri var. Coşkun, Mana Yayıncılık’a; Enes’in Günlüğü, Bir Kitap Bir Balta ve Sezai Karakoç Şiirinde Metafizik Vurgu adlı kitaplara; Ahmet Sait Akçay ve Eleştiri Tahtası adlı köşesine; Türk Edebiyatı dergisinin Ramazan özel sayısına değiniyor, dikkat çekiyor.

Daha güzel sayılarda bulabilmek ümidiyle hayırlı okumalar…


Yeni abonelerimize, kargo ücretini karşılamaları şartıyla, aboneliklerinin ilk sayısıyla birlikte, eski sayılarımızdan 24 adedi ücretsiz gönderilecektir.



İrtibat:

yediiklim@yahoo.com
yediiklimeditor@yahoo.com
0 216 399 19 14
0 216 352 49 77

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com