
Dosyada yer alan seperatörler ise Mustafa Cemil Efe’ye ait. Efe’ye bir başlık açmak durumundayız. Hat sanatıyla meşgul olan Efe, Yedi İklim’de son birkaç aydır modern hat örnekleri sunmanın yanında, hattatların hayatlarıyla ilgili de kısa anekdotlar sunuyor okuyucuya. Bu anlamda derginin medeniyet saç ayağının da işlev görmeye başladığını söyleyebiliriz. Efe bu sayıda Necmeddin Okyay’ı tanıtmış, hatırlatmış okuyuculara.
Derginin ilk bölümü şiirler ve öykülerden oluşuyor. İkinci bölüm yukarda andığımız Ömer Erdem dosyasından oluşurken, son bölüm ilk iki bölüm kadar önemli imzalara yer veren Yeni Okumalar-Değiniler bölümünden oluşuyor.
Ahmet Mercan, Hüseyin Alemdar, Ahmet Tokiş, Hacer Akıcı, Ali Karan, Serap Aslı Araklı bu sayıda şiirlerine yer verilen şairler. Hasan Aycın, Ömer Say, Banu Kaba, Osman Koca da bu sayının öykücüleri. Uzun zamandır hemen her sayıda bir çeviri metin yayınlayan dergi bu geleneğini bu sayıda sürdürerek C.Bokowski’den bir şiiri okurlarına sunmuş. Çeviri Habil Tecimen’e ait. Hasan Aycın’nın bu sayıda da bir çizgisi olduğu hatırlatmadan geçmeyelim.
Derginin son bölümü her zaman olduğu gibi yeni okumalar-değiniler ayrılmış. Fakat 242.sayının bu bölümü gayet dolu ve uzun tutulmuş. Bölümün ilk yazısı Yasin Doğru’ya ait. Doğru, Arif Ay yönetiminde yayın hayatına başlayan Edep dergisine değinmiş. Derginin aynı zamanda şiir editörü olan Zafer Acar ise üç yazıyla katkıda bulunmuş bu bölüme. İlk yazıda Hece dergisine, ikinci yazıda Üç Nokta dergisine yöneltirken dikkat ve eleştirilerini, son yazıda Yakup Kiyat’ın bir internet sitesinde şiirleri hakkında yazdığı yazıdan yola çıkarak şiirlerinin reklâmcılar tarafından apartıldığı düşüncesine katıldığını söylüyor. Derginin iki genç öykücüsü İsmail Demirel ve Yunus Emre Özsaray da bu bölümde öykü kitaplarına değinmişler. Bir Kitap Bir Balta, Rüyalarının Kızı, Sâlik Yola Çıkınca, Şebek Romanı, Her Şey Hakkında Bir Öykü iki genç öykücünün değindiği kitaplar olarak gözümüze çarpıyor.
Yedi İklim’in, edebî kamudaki eleştiri yokluğu konusunda yöneltilen eleştirilere cevap verir nitelikte metinler yayınlaması, dergiyi okunur kılan en önemli özelliğidir diyebiliriz. Bu sayı da bu durumdan yeteri kadar nasibini almış. İyi okumalar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder