2010-04-03

"Doğudan" dergisi

doğudan dergisi Türkiye kapitalizminin son dönemini irdeledi

doğudan dergisinin “Türkiye’de Müslümanlar ve Kapitalizm” konulu 15. sayısı çıktı. Cem Somel’in sayı editörlüğünü yürüttüğü bu sayının temel hareket noktası Müslüman kimliğini öne çıkaran kişilerce yönetilen bir siyasi parti olan Adalet ve Kalkınma Partisi’nin sekiz senelik iktidarında neoliberal dönüşümün hızla ilerlemesi olmuş. Yani doğudan dergisinin son sayısında Türkiye kapitalizminin son dönemi işleniyor.

AKP elindeki tüm imkânlara rağmen neoliberal projeden taviz vermezken kimi Müslüman/muhafazakâr yazarların piyasanın işleyişi ve servet birikimi ile İslam’ın sorunu olmadığını öne sürdüğüne dikkat çeken doğudan dergisi, bu fikirlerin ortaya çıktığı koşulları ve bu çerçevede üretilen politikaların sosyal sonuçlarını irdeliyor.

Dosya bünyesinde İlhami Güler, Deniz Yıldırım, Muhammed Mert Korkmaz, Ali Ekber Doğan, Çağıl Bakacak ve Muhammed Nur Denek’in yazıları var. Konuyla ilgili bir de soruşturma yapılmış. Türkiye’de Müslümanların bir kesiminin kapitalizmi hangi saiklerle içselleştirmiş olabileceğini anlamaya çalışan bu soruşturmaya yazar Altay Ünaltay, ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca ve Vakit gazetesi yazarı Atilla Özdür katılıyor. Yine dosya konusuyla ilgili olarak İlhami Güler’in Ahmet Çiğdem ile “Kapitalizm Dönüşürken İslam ve İslamcılık” başlıklı söyleşisine yer veriliyor.

Dosya haricinde İsmail Beşikçi’nin “Kürt sorunu karşısında Türk düşün hayatı” başlıklı bir makalesi var. Bu yazıda İsmail Beşikçi Türk düşün hayatının önemli isimlerine Kürt sorununa bakışları üzerinden ciddi bir eleştiri yöneltiyor. Doğudan'ın bir önceki sayısında üzerine incelemeler yayımlanan Cemil Meriç, İdris Küçükömer, Hikmet Kıvılcımlı, Kemal Tahir ve Nurettin Topçu'nun Kürt sorunu karşısındaki tutumlarını eleştirerek başladığı yazısında Adnan Adıvar, Sencer Divitcioglu, Mümtaz Turhan, Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu gibi birçok aydının bu konudaki suskunluğunu da teşhir ediyor.

Gündem yazılarında ise Mehmet Bekaroğlu “İran savaşı yakın mı?” diye soruyor, Muhammed M. Korkmaz ise 2010 mali yılı bütçesinin ekonomi-politik analizini yapıyor.

doğudan dergisinin sonraki sayılarının dosya konuları ise “Yeni Osmanlıcılık” ve “Latin Amerika-Orta Doğu”.

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com