2010-04-03

"Türk Edebiyatı" dergisi

Sevgili Türk Edebiyatı okuyucuları,

Geçen sayımızdaki biyografi dosyamız büyük ilgi gördü. Aslında hayal ettiğimiz zenginlikte bir dosya hazırlayamadığımızı itiraf ederim. Bu aya erteleseydik, Prof. Dr. M. Orhan Okay’la yaptığımız röportaj, dosyayı daha da zenginleştirmiş olacaktı. Evet, elinizdeki sayıda okuyacağınız ilk metin, hocamızla yeni yayımlanan Bir Hülya Adamının Romanı adlı Ahmet Hamdi Tanpınar biyografisi vesilesiyle gerçekleştirilen bir röportaj... Hoca, herkesçe bilinen akademik titizliğinden zerrece taviz vermeksizin deneme tadında ve üslûbunda bir biyografi yazmış. Tanpınar tutkunlarının yıllardır dört gözle beklediği bu nefis biyografiyi bütün okuyucularımıza tavsiye ediyoruz.

Peyami Safa üzerine yaptığı çalışmalardan tanıdığınız Prof. Dr. Mehmet Tekin de Orhan Okay Hoca’nın Balat adlı kitabını değerlendirdi. Hoca, İstanbul 2010 Ajansı’nın desteğiyle yayımlanan “İstanbulum” dizisindeki kırk kitaptan biri olan bu kitapta, çocukluğunu, ilk gençliğini yaşadığı Balat ve çevresini anlatıyor.

Bahtiyar Aslan’ın Kemal Tahir hakkındaki yazısının ilginizi çekeceğini tahmin ediyorum. Bildiğiniz gibi, 2010, büyük romancının doğumunun 100. yılı.

Yazı Kurulu üyelerimizden Dr. Nuri Sağlam’ın bir yazısıyla başlayan tartışma da devam ediyor. Sırat-ı Müstakim ve Sebilürreşad’da ateşli yazıları yayımlanan Mehmed Fahreddin adlı yazarın Mehmed Âkif’ten başkası olmadığını, hatta Sultan Abdülhamid için yazılan hal’ fetvasının onun kaleminden çıktığını iddia eden Sağlam’a, Sırat-ı Müstakim üzerine önemli bir çalışması bulunan Dr. Suat Mertoğlu’ndan itiraz gelmişti. Şubat sayımızda Sağlam’ın bu itiraza cevabını okudunuz. Mertoğlu da, okuyacağınız yazıda, Meşihat Arşivi’ndeki kayıtlara dayanarak Mehmed Fahreddin’in gerçek bir şahsiyet olduğunu iddia ediyor.

Bu türden akademik tartışmaların -nezaket sınırları içinde kaldığı takdirde- çok faydalı olduğuna, yeni yeni bilgilerin ortaya çıkmasını sağladığına inanıyoruz.

III. Selim, hiç şüphesiz, yakın tarihimizin en önemli hükümdarlarından biridir ve devleti yeniden yapılandırma yolunda çok önemli adımlar atmıştır. Ölümünün 200. yılı olan 2008’de çeşitli toplantılarla anılan bu önemli padişahın ve döneminin bütün yönleriyle anlatıldığı bir kitap için dört yıl önce hazırlıklara başlayan Dr. Coşkun Yılmaz, “III. Selim/İki Asrın Dönemecinde İstanbul” adlı projesini İstanbul 2010 Ajansı’nın desteğiyle ancak bu yıl hayata geçirebildi. M. Selim Gökçe, sadece muhtevasıyla değil, görsel malzemesiyle de göz dolduran bu kitap hakkında Coşkun Yılmaz’a bazı sorular yöneltti. Bugünlerde II. Mahmud için kolları sıvayan Coşkun Yılmaz’ın cevaplarını beğeneceksiniz.

Diğer yazılara gelince: Altan Deliorman “Uzun Bir Ömrün Kısa Özeti” başlıklı yazısında, geçen ay vefat eden yakın dostu Reha Oğuz Türkkan’la ilgili hatıralarını anlatıyor. Bu yazı gelecek sayıda devam edecek. Prof. Dr. Kâzım Yetiş, Necip Fâzıl’ın yegâne İstanbul şiiri olan “Canım İstanbul”u tahlil etti. Zafer Acar, geçen sayıda ilk bölümüne yer verdiğimiz eleştiri konulu yazısının ikinci bölümünde yine dikkate değer görüşler ileri sürüyor. Oktay Eser ise, Jacques Derrida’nın “yapıbozucu” okuma metodunun çeviriye nasıl yansıdığı üzerinde duruyor.

“Resimli Türk Edebiyatı” sayfasında, Türk Edebiyatı Vakfı’nda yıllardır aksatılmadan devam ettirilen Çarşamba Sohbetleri’nin geçmişine küçük bir pencere açtık. Muhtemelen 1970’lerin sonu... Vakfın Cağaloğlu’nda, eski Yeşilay binasındaki merkezinde Cemil Meriç konuşuyor. Yanında eski öğrencisi Ahmet Kabaklı var. Fotoğrafı kim çekmişse, dinleyicilerden sadece ikisini kareye sığdırabilmiş. Arkadan gördüğümüz bu dinleyicilerden biri, Prof. Dr. Ayhan Songar... Üç büyüğümüzü de rahmetle anıyoruz.

Bu sayıda üç de hikâyecimiz var: Ayşe Göktürk Tunceroğlu, Sevgül Yılmaz ve Güzide Ertürk... Bana sorarsanız, Türk Edebiyatı dergisinde hanım hikâyeciler hâkimiyetlerini ilan etmiş görünüyorlar. Şairlerimiz hep erkek: Mustafa Ruhi Şirin, Ercan Yılmaz, İbrahim Tenekeci, İsmail Aykanat, Gürsel Bektaş, Cafer Keklikçi, Nadir Aşçı, Mehmet Aycı, Kalender Yıldız, Suavi Kemal Yazgıç, Esin Ardıç, Ali Osman Dönmez, Nazım Payam... Eski sayılara göre, bu sayıda çok fazla şiire yer verdiğimizi fark etmiş olmalısınız. “Dünya Şiirinden” sayfasında da E. E. Cummings’in “Eğer” adlı şiirini Özgür Çavuşoğlu’nun Türkçesinden okuyacaksınız. Kırkambar’ımız her zaman olduğu gibi dopdolu.Daha güzel sayılarda buluşmak üzere hoşça kalınız.

Muhabbetle, efendim.

Beşir Ayvazoğlu

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com