2009-04-23

İkindi Yağmuru’nda

İlyas Şanver'in genel yayın yönetmenliğini yaptığı iki aylık kültür, edebiyat ve kitap dergisi İkindi Yağmuru 19. (Mart-Nisan 2009) sayısıyla okuruna merhaba dedi. Dergi, usta şair Sedat Umran'ın Ölümle Kolkola şiiriyle açılıyor. Edebiyatımızın en yaşlı şairi olan ustaya 'eyvallah' diyoruz.

Arkasından, İkibin Kuşağı'nın en önemli şairi Cafer Keklikçi'nin Cool isimli şiiri geliyor. Keklikçi, savunduğu "sosyal gerçekçi şiir" tezinin örneğini vermiş Cool'la. Cool "zamanı bırakıyorum pencerelerden/ ceketini alıp gitmesin diye huzurumuz" dizeleriyle başlıyor. Öfkeli, ironik ve meydan okuyan şu dizelerle devam ediyor; "bazılarınız bana keyif veriyor çok eğlencelisiniz / isterseniz biraz göbek atın olmadı kaş çatın daha da olmazsa / daha da olmazsa nedir ulan sizlerden çektiğim / nedir ulan bu fren yapıp durmanız körü körüne". Şiir; "kim anlar bir sokağın anladığı kadar benden / kimse anlamaz beyefendi biraz sakin olun" final dizeleriyle sona eriyor. Keklikçi bir konuşmasında, "Türk şiirinde öfke arttı" demişti, bu şiir bu yargısını doğruluyor. Ünsal Ünlü'nün Onmaz Meseller Firarisi şiiri yalın, beş dizelik kıtalardan oluşmuş temiz bir şiir. Kendini okutuyor. Said Ercan'ın Gel ki Beklemek Olsun isimli şiiri sadelik ve şairin kökenini göstermesi bakımından dikkate değer.

Çetin Şahin'in yayıncılık üzerine yazdığı deneme sorunlu bir bakış açısına sahip. Şahin'e biraz daha dikkatli olmasını temenni ediyoruz. Bir yayınevinin kötü örneklerini gösterip onlarca iyi örneğini görmemek bir nevi 'körlük' oluyor. Türkiye'de yayıncılık zaten zor bir alandır, bunu göz önünde bulundurması gerekiyor. Gereklidir diye düşünüyoruz.

Söyleşi kısmında ise bu sayıda; Türk edebiyatının en önemli (alanında tek de diyebiliriz) monografi yazarı Beşir Ayvazoğlu ile yapılan söyleşi "dilimiz" açısından büyük önem arz etmektedir. Mutlaka okunması gerek bir söyleşi. Ayvazoğlu bir yerde şöyle diyor; "Dilinizi geliştireceksiniz, yeni gelişmeleri anında karşılayabilecek bir dil zenginliğine sahip olacaksınız yoksa işgal edilirsiniz. Bizim dünyaya sunabilecek o kadar büyük, zengin bir kültürümüz var ki. Ama bu kültürü küreselleşmenin bize sunduğu araçlarla küreselleştirmenin yollarını bulacaksınız. Yani küreselleşmeye karşı yapılacak şey, kendi kültürümüzün şifrelerini çözüp ruhuna nüfuz etmek suretiyle çağın diline aktararak küreselleşmek. Başka çare yok." Katılmamamız mümkün değil.

Azerbaycan'ın büyük şairi Bahtiyar Vahabzade hakkında Prof. Dr. Nurullah Çetin adeta bir kahramanlık öyküsü kaleme almış. Çetin, Vahabzade'nin şiirlerini inceleseydi daha 'yararlı' bir yazı olurdu. Söz konusu yazı akademisyen bir kalemden beklenemeyecek kadar 'avamî'dir. Yer yer şiirlerinden örnek gösterse de Vahabzade'nin şiirine bakış açısının kalkış noktası sorunludur. İdeolojik bakış, çoğu zaman gerçeği perdelemektedir. Çetin, fazla ideolojik vurgusuyla Vahabzade şiirinin 'ne olduğunu' bize (okura) aktaramamıştır. Ama yine de, dergide dikkatimizi çeken en önemli yazılardan birisidir.

İsmet Özel'in geçtiğimiz yıl aralık ayında yayımlanan Of Not Being A Jev-İlaveler ve Vaat Edilmiş Bir Şiir isimli kitabından hareketle Özel şiirine bakan Ünsal Ünlü'nün yerinde tespitleri var. Ünlü'nün eleştirel denemesi İsmet Özel'in artısı ve eksisini açıkça belirtmesinden dolayı mutlaka okunup değerlendirilmesi gereken bir yazıdır. Ünlü yazısını şöyle bitiriyor; "İçsel ve dışsal ses döngüsü şiirinin önemli bir unsuru olarak hep var oldu Özel'de. Ancak, bu son kitabındaki şiirlerinde bu ses birbirine çarpıp dağılarak zayıflamıştır. Alıştığımız o gür ses o kadar büyüktü ki, zayıfladığı hemen fark ediliyor." Tespitlerine katılıyoruz. Yakup Öztürk'ün arkadaşlarıyla Güneydoğu'ya yaptıkları geziyi anlatan yazısı kısa, vurucu ve tatlı bir metin olarak dikkatimizi çekiyor. İkindi Yağmuru dergisinin içeriğini böyle tek tek anlatırsak yazımız çok uzayacak. Kısacası; içi dolu dolu bir dergi İkindi Yağmuru. Yalnız, bu sayının kapağı pek hoş olmamış. Bir edebiyat dergisi kapağı, parti broşürü kapağı gibi Türk bayrağı konularak yapılmamalı. Dergi ekibi bu eleştirilerimizi dikkate alır mı bilemeyiz ama kapak estetik olmamış. Şık değil yani. Siz bu kapağa aldanmayın, önceki sayılarda çok hoştu kapağı. Bu seferlik böyle. İçine bakalım, içeriğine... İkindi Yağmuru alıp okumamız ve kütüphanemize koymamız gereken bir dergi.

İrtibat:
(216) 553 33 73

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com