2008-07-14

"Yolcu"nun 49. sayısı çıktı

Samsun'da yayınlanan Yolcu Dergisi'nin 49. sayısı çıktı. Yeni sayısıyla okuyucu karşısına dopdolu çıkan değide bir birinden güzel konular dikkat çekiyor.

49. sayısı yayınlanan Yolcu Dergisi Samsun merkezli yayınlanan bir kültür ve edebiyat dergisi. Kendilerini ‘söz dergisi’ olarak adlandıran Yolcu’nun ‘Seyir Defteri’ başlıklı giriş yazısı Ferhat Kalender’e ait. Derginin genel yayın yönetmeni de olan Kalender yazısında son dönem Türkiye tahlili yaparak ezber bozan bir sürece işaret ediyor; ‘Ezber bozan bir sürece giriyoruz. Hitler'in propaganda bakanı Goebbels'in genetiğine sahip ulufeci kalemşorların devri kapanıyor. Devletin kanını emmeyi, bu halkın parasını iç etmeyi iş edinmiş adamların beslediği 'aydın takımı'nın bağlandıkları köşelerden kustukları kaos senaryolarına bakmayın. Muhayyel tertipler organize ederek bunları gazete ve tvlerine taşıyanların biçare atraksiyonları, ülke insanının farkına varmaya başladığı irfanı karşısında bir anlam ifade etmiyor. Tepeden seyrettiği toplumun her türlü değerine karşı açıkça cephe almış, eğer uygarlık var edilecekse köklerimizin yeni bir inşa ile zamanı anlamlandırması gibi zor bir uğraşı gerektiği çizgisini beceriksizliği ve gafleti nedeniyle görmemezlikten gelip başka yerlerden uygarlık çığırtkanlığı yapan bir tip olarak pozitivizmin bekçisi konumundaki Türk aydını kendini bitirmiştir. Böylelikle bu halk önemli bir asalaktan kurtulmuş olmanın rahatlığını yaşayabilir.’

Kapağında Nuri Pakdil’in ‘Sükut suretinde çok koyu düşer ses’ sözünü kullanan derginin bu sayısındaki orta sayfa konuğu aykırı düşünceleriyle gündeme gelen yazar Bülent Akyürek. Akyürek söyleşisinde kendi yaşam öyküsünde yola çıkarak hem iç hemde toplum eleştirisi yapıyor; ‘İnsanların içini bilen yalnız Allah'tır. Öyleyse biz insanlar için davranış ve kılık kıyafet önemli. Biz zahire bakarak kimin Müslüman olup olmadığını anlayabiliriz. Adamlar bir televizyonda "Biz kaç kişiyiz?" diye sayım yapıyorlardı. Onların kaç kişi olduklarını bir gökdelene çıksam ben de sayabilirim. Mini etekli, içen, sarmaş dolaş, dekolte, keçi sakallı kişileri sayın, rakam ortaya çıkar ama bir de Müslümanları sayalım deyin? Apışır kalırsınız. Niye? Çünkü biz de herkese benziyoruz.’

Bülent Sönmez’in ‘Yakınımızdakiler’ başlıklı çalışması, dergide dikkati çeken bir deneme olarak karşımıza çıkıyor. Biz ve öteki kavramlarının irdelendiği yazıda, yakîn kelimesinin çağrıştırdığı anlamlar üzerinde duruluyor.

Yolcu’nun 49. sayısında öne çıkan isimler şöyle; Ogün Kaymak, Mehmet Aycı, Ömer İdris Akdin, Mehmet Şamil, Mustafa Uçurum, Recep Yazgan, Eyüp Akyüz, Kahraman Tazeoğlu, Yahya Kurtkaya, Zahir Ertekin, Muhammet Emre, İlhami Ulupınar, Rainer Maria Rilke, Seyyit Köse, Bülent Sönmez, Himmet Karataş, Bilal Can, M. Fatih Kutan, Esra Demirci, Emine Şimşek, Gökhan Serter, Müslim Kılıç, Bünyamin Doğruer, Babek Ahmedi, Tahsin Gülhan, Şükrü Nimet.

İrtibat:
0 362 431 59 94
yolcudergisi@hotmail.com

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com