2008-07-02

"Edebiyat Ortamı" dergisi, yeniden !..

Her diri ses, kendi doruğunun rüzgârıyla nefes alır, nefeslenir, can bulur. Arayan insanın gövdesi evrenin gövdesinden daha iri, daha kıvrak ve daha coşkuludur. Dorukların tadı, acının, sabrın ve samimi gayretin müziği, neşesi ve kıvamından oluşur. O tada ulaşmak için kimler ne yükler yüklendiler! Bazılarının beli kırıldı. O kırılış ânının acı dolu haykırışını yine de o acıya aday olanlar duydu. Kulağına bu acının feryadı değmiş olanlara ne mutlu!
Şiirin kimsesiz kalmış sesine, yazının hışırtısına, anışın, övüşün ve ince eleyip sık dokuyuşun ipeksi örtüsüne bir tutku, bir sevinç, bir tatlı atılışla dokunmaya çalışan ellerin heyecan dolu kıvrılışını, ritmini dergimizin küçücük odasından gördük. Hep birlikte onlara baktık. Şarkılarımızın aynı hakikat tarafından bestelenmiş olduğunu bir daha gördük ve bu mucizeye inandık.
Bizler, Edebiyat Ortamı’nın kadrosunda yer alanlar, bu kadroya yürekleriyle destek olanların yüzlerindeki mutlu ışıltıya bir serinlikle karşılık verdiğimizi düşünüyoruz. Kalplerimiz karşılıklı hey hey’lediler.
Önceki iki sayımızın sayfaları arasına sakladığımız mücevherleri erbabı olanlar gördü, aldı ve zengin oldular. Böylece biz de zenginliğimize zenginlik kattık.
İnsan, ‘ummadığı kadar’ yakınına gelen güzellik karşısında panikleyiveriyor. Güzelliğin armağanı sağlam, görkemli, yeni ve apaydınlık çünkü.
Kelimenin içinde barındırdığı nefes, insana ait bir nefestir. Yoksa, onu nasıl anlar ve kendimizi nasıl ifade edebilirdik? Gökhan diyor ki, şu dilin, ağzımızdaki şu uzun et parçasının bir sesler armonisi oluşturabilmesi ne muhteşem bir şey! Evet. Basit, yalın ve istediğimiz her an elimizin altında olanın mucizevî işlevinden doğuyoruz. Ama onu başka şartlar altında ve başka bir biçimde yeniden bulduğumuzda yakınımıza kadar sokulmuş olan hakikati fark etmenin sevinciyle panikleyiveriyoruz.
Bu panikte, titreyişin ve arınışın ve yeniden yola koyuluşun sabah aydınlığı var. Özünde bu aydınlık var. Türkiye’nin iki eli arasından uçup gitmiş olanı geri çağıran, onu dünyanın merkezine davet eden düşüncenin derin sükûtu var. İki kişinin mutmain bir kalple göz göze geldiği ânın alelacele oluşturuverdiği geleceğin içinde koşan şiirin ihtişamı ve masumiyeti var.
*
Edebiyat Ortamı, geçen aylar içinde birçok mutlu anlara şahit oldu. Bu anlar da yeni projelere ve yeni heyecanlara yol açtı, açıyor, açacak. Gelecek sayılarımızda bunları duyurmaya çalışacağız. Şimdilik bizde mahfuz duruyor.
*
Bu sayımızda, bize katılan, albümümüzde yer almak isteyen yeni isimler bulacaksınız. Onların taze ve diri şiirlerini, yazılarını, öykülerini beğeneceğinizi umuyoruz.
Bu sayımızın şairleri Arif Ay, Emre Döğer, Cihat Duman, Mediha İstanbullu, Gözde Burcu Narin, Suavi Kemal Yazgıç, Âdem Turan ve Elif Ebru Okyay.
Üçüncü sayımız öykü ağırlıklı oldu. Bu sayıda, değerli bir öykücümüzü, Ethem Baran’ı söyleşi bölümümüze konuk ettik. Söyleşiyi arkadaşımız Eyüp Önder yaptı. Zevkle okuyacağınızı umuyoruz. Ethem Baran’ın hem öyküye hem de öykü-hayat ilişkisine bakışını merak edenler için iyi bir fırsat olduğunu düşünüyoruz.
Rasim Özdenören, fotoğraflıYORUM’un konuğu oldu. Gökhan Özcan’ın fotoğrafını yorumladı. Kısa ama tam bir Rasim Özdenören öyküsü.
Ayrıca, dört öykü yer alıyor. Eyüp Önder, Nuran Başaran, Kamil Yeşil ve Hüseyin Kaya’ya ait bu öyküleri de beğeneceğinizi umuyoruz.
Geçen ay kaybettiğimiz Türk dünyasının büyük romancısı Cengiz Aytmatov’u iki yazıyla anıyoruz. Salim Çonoğlu ve Erdal Çakır’ın yazılarında Aytmatov’un dünyası farklı bakış açılarıyla okurlarımızın ilgisine sunuluyor.
Erdal Çakır, sanat ve yetenek bağlamındaki yazılarını sürdürüyor. Bu sayımızda yer alan ‘Yetenek, Evrene Verilen Ödüldür” başlıklı yazısı dikkatle okunması gereken bir yazı.
Nermin Yazıcı, Orhan Alkaya’nın şiirini değerlendirdi.
Hicabi Kırlangıç, İran edebiyatından yaptığı çevirilerle dergimiz sayfalarında yer almaya devam ediyor. Bu sayımızdaki çevirisi Nîmâ Yûşic’den. Mektuplar şeklinde yazılmış poetik metinler. Bu metinlerde yeni bir sözden çok, bir şairin şiire ilişkin derinlikli bakışı var. Ayrıca ifadelerin yumuşaklığı, çevirinin güzelliği bu mektup-poetika karışımı metinleri okur için zevkli hale getiriyor.
Arif Ay’ın dergilere ilişkin değinileri ile Turan Karataş’ın kitap değinileri ise dergimizin en sıcak yazılarından.
Gelecek sayımızda buluşmak dileğiyle.

Dergi irtibat:
edebiyatortami@gmail.com
http://edebiyatortami.blogspot.com/

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com