2008-07-25

"Kardeş Kalemler" dergisinden Cengiz Aytmatov anısına özel sayı


Kardeş Kalemler Dergisi, Türk dünyasının ortak sesi olmaya devam ediyor. Kardeş Kalemler, Türk Dünyasının büyük kaybı Cengiz Aytmatov anısına hazırladığı özel sayıyla okuyucularının huzurunda.
Ali Akbaş’ın “Kırıldı Altın Kalemim” şiirinde zamanların ve mekânların bütünleştiğini görüyoruz. Bu şiirle, Beyaz Gemi’ye binerek Törekul’un ve Nagima’nın ruhlarına kavuşan Cengiz Aytmatov’un hâl tercümesi gözlerimizin önünden film şeridi gibi geçiyor.
Ünlü Kazak şairi ve Aytmatov’un yakın dostlarından Muhtar Şahanov’un “İki Cengiz ve Mankurtluk Derdi” şiirinde şöhretin zirvesine kılıçla çıkan Cengiz hanla, kalemiyle dünyayı fetheden Cengiz Aytmatov şairin keskin üslubuyla karşımızda.
İmdat Avşar’ın “Cengiz Aytmatov’a Ağıt”ında tarihi yeniden yaşıyor, Manas’ı, Törekul’u, Nayman Ana’nın hayallerini gözlerimizde canlandırıyor, bozkırdaki rüzgârı kulaklarımızda duyuyoruz.
Fazıl Ahmet Bahadır’ın “Vedâ” şiiri Kırgız elinin matemine ortak oluyor. KKTC’nden Mustafa Aslan bir dörtlükle bu acı habere düşürdüğü tarih de bu sayıda Gülzura Cumakunova’nın “Al Oğlunu Koynuna, Toprak Ana”, Bilge Ercilesun’un “Sanatkârın Sezgisi” yazılarında Aytmatovun sanatı, sanatçı kişiliği ve eserleri hakkında bilgiler veriyor.
Cengiz Aytmatov’un kızkardeşi Roza Aytmatova’nın “Tarihin Ak Sayfaları” kitabından “Çontaş Toplu Mezarı Nasıl Bulundu?” yazısıyla 1937’de yapılan Kızıl Kırgın’ı birinci kaynaktan öğreniyoruz. Yine aynı kitaptan yapılan çeviri de Aytmatov’un şeceresi hakkında ayrıntılı bilgiler sunuyor.
Aytmatov’un Kırgız yazarları ile son sohbeti de bu sayıda yer alan ilginç yazılar arasında yer alıyor.
Oraz Yağmur, “Aytmatov-Yeni Çağın Mevlânâsı” yazısıyla Türkmenistan’dan sesleniyor. Yazarın Aytmatov’la alakalı ilginç hatırası bu yazıda anlatılıyor.
Cengiz Aytmatov Vakfı Başkanı Abdıldacan Akmataliyev’in “Aytmatov Uzayı-İnsan ve Âlem” incelemesi Halit Aşlar’ın çevirisiyle karşımızda.
Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Deliömeroğlu’nun “Edebiyatın İmparotoru Son Seferine Yürüdü”,Kırgızistan Yazarlar Birliği Başkanı Omor Sultanov’un “Aytmatov Fenomeni”, Kazakistan Yazarlar Birliği Başkanı Nurlan Orazaliyev “Elveda Dünyanın Ulu Sanatkârı”, Kırım-Tatar Yazarlar Birliği Başkanı Şakir Selim “Dünya Edebiyatının Büyük Kaybı”, Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı Anar’ın “Onunla Biz de Gurur Duyuyoruz” yazılarında, Aytmatov’a Türk dünyasında, duyulan sevgi anlatılıyor.
Özbekistan’dan Tahir Kahhar’ın yazısında Özbek’in Cengiz’ini görüyoruz. Aytmatov’un Türk dünyası için ortak bir değer olduğunu bu yazıda daha iyi anlıyoruz.
Muharrem Sevil’in “Asrımın Eseriyim, Asrımın Esiriyim” incelemesinde, Aytmatov’un son romanı Ebedî Gelin hakkında bize bilgiler sunuyor.
Kazak aydını Oljas Süleymanov taziye dilekleri ve değerlendirmeleri, Abiş Kekilbayev’in Cengiz Aytmatov’la yıllar önce yaşadığı bir anısı, Kardeş Kalemlerin bu sayısında okuyucularla paylaşılıyor. Filolog Oğulmaya Semizade Saparova “Ebediyetten Ebediyete” yazısıyla İran Türkmensahrası’ndan sesleniyor.
Lütfü Şehsuvaroğlu’nun “Tanrı Dağlarından Kopan Çığ” incelemesi; Muhtar Şahanov’un değerlendirmeleri ve taziye dilekleri “Ulu Ömür Sahibi”; Bedrettin Keleştimur’un “Elazığ’ı Türk Halkının Manevî Azığı Görmek!” yazıları dikkat çekiyor.
Mirzahalim Karimov’un “Aytmatov’un Didarına Hayran Olmak” yazısında bir Tacik aydınının Aytmatov hakkındaki hislerini ve onun eserleri hakkındaki değerlendirmelerini okuyoruz. Zarılbek Moldo İsaoğlu, Süyünbay Eraliyev, Abdıldacan Akmataliyev gibi Kırgız münevverlerinin görüşleri Cengiz Aytmatov özel sayısında.
Saida Burhanidinova’nın “Aytmatov’u Dünyaya Tanıtan Aşk Hikâyesi” incelemesinde, Cemile hakkındaki değerlendirmeleri okuyoruz.
Aytmatov’un edebiyat hayatında önemli yeri olan Muhtar Avezov’un “Yolun Açık Olsun” yazısıyla Louis Aragon’un “Dünyanın Aşkı Anlatan En Güzel Hikâyesi” incelemesi Kardeş Kalemlerin bu sayısında okuyucuya sunuluyor.
Cengiz Aytmatov, onun eserleri, ailesi, edebî kişiliği, onun hakkında Türk dünyası aydınlarının değerlendirmeleri, dünyanın çeşitli ülkelerinde onun hakkında yapılan ilginç tespitler Kardeş Kalemlerin bu sayısında.
İrtibat:
İdare Yeri: Ceyhun Atıf Kansu Cad. 52/2 Balgat AnkaraTel: +90 312 287 80 43Faks:+90 312287 90 73

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com