2013-07-11

Mahalle Mektebi, 12


Mahalle Mektebi 12. sayısı ile ikinci yılını tamamlıyor, 'hayat ve edebiyat' dergisi olma yolunda yürürken bunu her sayısıyla daha da pekiştiriyor. 12. sayısında güzel bir kapak fotoğrafı ile çıkan Mahalle Mektebi, Ece Ayhan’ın “geçer sokaktan bakışsız bir kedi kara” dizesine selam yolluyor.

Dergi Bülent Keçeli'nin Allah'ın adamı isimli şiiri ile başlıyor. "Sen şimdi şehrin adamı olmayı deniyorsun / Hem şehrin adamı hem Allah’ın adamı" diyen Keçeli modern insanın hakikatle münasebetine temas ediyor, aynı zamanda Ertuğrul Rast’ın Keçeli ile söyleşisi de derginin sayfaları arasında. Bu sayının diğer şairleri: Ertuğrul Rast, Nazmi Cihan Beken, Betül Aydın, Tevfik Hatipoğlu, Nergihan Yeşilyurt, Ömer Avcı, Mustafa Demir, Afra Kutluğ Benli, A. Çağrı Bayındırlı, Dursun Göksu, Ömer Korkmaz, İsmail Söylemez, Ayşegül Öztürk ve Orhan Bademci. Mektep genç ve dinamik şair kadrosuyla şiir yolunda önemli işler yapıyor.

Çeviri edebiyatının Mahalle Mektebi’nde önemli bir yeri var: Ahmad Khalil'in tercümesi ile Muhammed el-Mâğut'un  "Gölge ve Güneş",  İbrahim Kunt'un tercümesi ile Muhammed Rıza Şefîî Kedkenî'nin "Varlık Zamanı",  Gül Çiğdem'in tercümesi ile Francis Combes’in "Arap Devrimleri" ve Ali Bektaş'ın tercüme ve düzenlemesi ile Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin "La ilahe illallah" redifli gazeli 12. sayıda yerini almış, okunmayı bekliyor.

Mahalle Mektebi’nin diğer bir özelliği hem öyküye hem şiire eşit önem vermesi. İlk öykü Mehmet Kahraman'ın “Beni Öldürme”si. Öykü, Kahraman öyküsünün temel dinamiklerini tüm sakinliğiyle birlikte çarpıcı bir dille ortaya koyuyor. Kişinin içsel çekişmeleri geçmişe dönük muharebeyi andıran muhasebe diyalogları ile zenginleşen öyküde modern insan kendini bulacaktır.
           
Ahmet Sarı "Yastığımın Altında Bıçak Sertliği" ile çocukça büyümeyi gözler önüne seriyor. Numan Altuğ Öksüz, "İnşallah bu öyküyü yayımlatacak bir yer bulurum" diyerek bitirdiği öyküsünde günümüz öyküsünün eksiklerini dile getiriyor. Genç yazar Hüsniye Uludağ, iki öyküsü ile öykücülüğünün geleceği için ümit vaad ediyor. İlker Aslan’ın "Oruç" isimli öyküsü tam zamanında dergideki yerini almış. Hüzeyme Yeşim Koçak "Solucan Meselesi", Elif Nihan Akbaş  "Ruhun Perdeleri", Fatma Akkubak "Ayna", Safiye Gölbaşı "Değirmen", Faruk Yazar "Masanın Üstünde Bir Kurşun", Fatih Turanalp "Düşağacı", Cahit Suci "Üçüncü Sıra ve Kırmızı Gül" bu sayının diğer öyküleri. Ayrıca bu sayıda Turgut Koç tercümesi ile Hişam Mutavi'nin "1+1=Noktasız Soru İşareti" isimli çeviri öyküsü yer alıyor.

Bu sayıda dergilerde pek rastlanılmayan bir tür ile Vefa Taşdelen'in aforizmalarına yer verilmiş, dikkat çeken bir çalışma olmuş. Hasan Arslan  "Bir İp Bulmalıyım" derken aslında Rasim Özdenören'in dediği gibi ipin ucunu gösteriyor okuyucuya. Ali Akar yazısında “Süleyman Kıssa”sını işliyor. Dergideki diğer denemeler Aziz Karakuş, İsmail Detseli, Ali Akar, Muammer Ulutürk, Harun Sönmez, İbrahim Kunt ve Hasan Karataş’a ait.

Kitap yazılarında ise Abdullah Harmancı bu sayıda Tomris Uyar'ı anlatıyor. Gökçe Özder "Ötekileştirme ve Temsil Sorunu Odağında Şarkiyatçilik" başlığıyla Edward W. Said'in “Şarkiyatçılık” kitabını incelerken,  İsmail Özen, Aykut Ertuğrul'un “Mümkün Hikayelerin En İyisi” kitabı üzerine notlarını paylaşıyor. Ahmet Aksoy, Musa Mert'in "Ne Dedimse Kendime" isimli kitabını tanıtıyor.
           
Fatih Dere, Akira Kurosawa'nın  Ikiru (Yaşamak-1952) filmini yorumlarken,  Ahmet Aksoy “Güle Güle, Takva ve Adem’in Trenleri” filmleri üzerinden Türk sinemasında paradigmanın değişimi konusunu tartışmaya açıyor.

Ertuğrul Rast’ın köşe haline getirdiği “OrtadaKarışık” bölümünde B Planı (sayı 3) ve Sompla Ka (sayı  1) dergilerini, Hayriye Ünal’ın son kitabı “Aşk Ebediyyen Değişir”i ve Muzaffer Tayyip Uslu’nun “Şimdilik”ini görüyoruz.
           
Son olarak dergide İkbal Şenol'un, Filistinli bir gençle yaptığı söyleşi var, Filistinli genç hepimize sesleniyor: "Gençliğimden bugüne kadar hep Mescid-i Aksa’yı uzaktan seyretmek zorunda kaldım. Bütün diğer arkadaşlarım gibi. Ben Kudüs’e bugüne kadar üç defa gidebildim. Bunu düşünebiliyor musunuz? Kudüs’e, Mescidi Aksa’ya bu kadar yakın olup gidememek."       


Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com