2011-11-05

'Mahalle Mektebi' hayat ve edebiyat dergisinin 2. sayısı çıktı

Kasım-Aralık 2011

Gerçek İle Hayal Arasında

Hayatın akışından sıyrılıp gerçeğin kendisiyle yüzleşiyoruz.Gerçek ile hayal arasında bir an duraksıyoruz. Allah, Allahu Ekber nidaları toz duman içinde kayboluyor. Derin bir sükûtun ve bekleyişin sonunda inşaallah sözleri dudaklarımızdan dökülüyor; inşaallah. İnşaallah sağ ve salim çıkarlar. Ellerimizle inşa ettiğimiz binalar çökerken, kardeşlik, insanlık diriliyor, hikmet hayat buluyor. Deprem çadırından bir ağabeyimizin sözleri zihnimde dönüp duruyor: “Âdemoğlu zalim, âdemoğlu mazlum!” diyor, “Nefsi var, kan dökücü, zalim; öleceği anı bilmeden, öleceğini biliyor, mazlum!” diyor ve devam ediyor: “Bir insan, sözü üç şekilde söylemeli: Birincisi dilden, ikincisi gönülden, üçüncüsü can u gönülden.” Biz de can u gönülden milletimize sabır, ölenlere Cenab-ı Hak’tan rahmet diliyoruz.

Milletimizin ve tüm İslam âleminin kurban bayramını da tebrik ediyoruz.

Arif Burun, Mehmet Uğurlu, Vural Kaya, Sümeyye Şeker, Suavi Kemal Yazgıç, Burhan Sakallı, Ayşe Büşra Erkeç, Rabia Boran bu sayımıza şiirleriyle katılıyor.

Hüzeyme Yeşim Koçak, Muammer Ulutürk, Mahmut Sami Aldur, Hasan Arslan, Ali Akar, Aziz Karakuş, Fatma Ünal, Mürşide Kübra Doğan, İslam Doğan denemeleriyle aramızdalar.

Sanatta Usûl - Vüsûl İlişkisi isimli yazısıyla Fatih Özkafa hat sanatına ışık tutarken; Murat Ak, Fuzuli’nin olur redifli gazelinin matla beytini şerh eden bir yazısıyla aramızda. Televizyon üzerine yapmış olduğu çalışmalarıyla tanıdığımız Sedat Cereci Kapitalizmin Kutsal Kaftanı isimli yazısında televizyon hayat ve toplum ilişkisini masaya yatırıyor. Ülkemin Araplarına Dört Mevsim Bahar yazısında Atilla Yaramış ülkemizdeki Arap halkı ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulunurken Nurettin Özel Kazakistan Almaata’dan, Tanrı Dağı’nın eteklerinden çağrıda bulunuyor.

İnternet çağında unutulmaya yüz tutmuş çocukluğumuzun oyunlarını Osman Bozdemir anlattı.

Mehmet Kahraman, Mustafa Bilgücü, Mehmet Uğraş, Müzeyyen Çelik, Ercan Harmancı ve Pakize Erbay bu sayımızın öykücüleri.

Hacıkaymak Mahallesi’nin kuruluşu esnasında emeği geçen ve görüşleri alınması gereken Ali Akdeniz’le hoş bir sohbet gerçekleştiriyor Ali Işık. İlk sayımızda kadim dilde Konya’nın tarihi ve manevi özelliklerini anlatan Seyyah-ı Hayran Ziya Çelebi bu sayımızda âdet ve ananelerden söz ediyor. Zeliha Üstün, Halil Cibran’ın Ermiş’ine dikkatimizi çekmeye çalışıyor.

Murat Göçer’in Gassan Kenefani’den bir hikâye ve Hacer Totan’ın Ahmed Şamlu’dan bir şiir çevirisini okuyacaksınız.

M. Akif Kuruçay Işık Yanar ile Şemsiye Tamircisi üzerinden roman, hakikat, yabancılık ve mekân ilişkisi üzerine konuştu. Alişan Demirci Nassima Chabane (Nesime Şaban) ve sanatını anlatıyor bize. Hayrullah Efendi’nin “Avrupa Seyahatnamesi” kitabından hareketle Osmanlı Türkçesini okurken yapılan hatalara dikkat çekiyor İbrahim Demirci.

Son olarak çizgi bölümümüzde Zafer Karakuş yer alıyor.


U.Kubilay Dündar


İrtibat:

0332 3425282
0532 7427513
dergi@mahallemektebi.net
ulvikubilaydundar@mahallemektebi.net
Yeni Matbacılar Sitesi
Yayın Cad. No:63
Karatay/KONYA

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com