2010-01-02

"Ay Vakti" dergisi

Ay Vakti 111-112. Sayı: Önce Değer

Önce değer diye başlamış Ay Vakti ön sözünde. İnsanlığın hırslarıyla mahvettiği doğa ve yine hırslarıyla mahvettiği kendi öz varlığı duruyor karşımızda. Can çekişiyor tarih, tekerrür etmekten yorulmuş encamıyla. Ve cevap veriyor Şeref Akbaba ‘Dar Kapıdan Geçerken’de; ibret alınsaydı olmazdı… Olmazdı diyor. Ardından ekliyor, hakikatin değişmez adresinin sorularımıza cevap vereceğini.

“Ceza” ile Naz Ferniba masal tadında bir öykü sunarken, “İnsanlığın Serencamı” ile Üzeyir Süğümlü, hikâye ediyor insanlığı kendi deyimiyle. Sayının diğer öyküleri; Talip Çukurlu; “Bir Hat’ıra” ve Samet Kara; “Aynadaki Yara”.

Ahmet Sezgin, “Kar Renkli Çocukluğum” isimli denemesiyle bir çocuğun güncesinden kaçamaklar sunuyor bize. Buzlu camların arkasından izledigimiz ilk kar heyecanımızı dillendiriyor. Sonrasında Necmettin Evci; “Düşünce Çıkmazı, Düşünce Yokluğu” geliyor.

Bülent Gündoğan , ‘Sanal İsitila’yla hatırlatıyor; telefon, televizyon, internet gibi hızla yayılan ve bizi yutan sanal felaketin farkına bile varmadığımızı. Yanı başından Celal Tosun sesleniyor; ‘seni bekliyorum aşk!
Bütün zamanların, bütün mevcudatın diliyle yalvarıyorum O’na.
Bana aşkından bir zerre ihsan etmesi umuduyla…’
Şiir tadında bir deneme; “Yokluk-Yakarışlar” okurlarını bekliyor.

Araştırma başlığı altında; “Mevlevîlik” ile Hüseyin Güllüce, Mevlevî tarikatında süregelen mürşitlik ve halifelik şeceresi hakkında doyurucu bilgiler verirken, Bayram Gündoğdu; ‘Azerbaycan’da M. Akif Hayranı Bir Şair: Bahtiyar Vahabzade’yi konu alıyor.

Şiiri de unutmamak lazım; Bahaettin Karakoç; Sevgilim Kıskansa da, Mehmet Atilla Maraş; Kül, A.Vahap Akbaş; Savaş Çocuğu, Yavuz Ertürk; Erken Gelir Haberler, Talip Işık; Esenlik Muştusu ve Rasim Demirtaş; İkinci Bahar-Ruh Kadehi okumalarınız arasında bize tatlı bir soluk aldırıyor.

Söyleşi kısmında, Mustafa Uğurlu’nun konuğu; Hattat Yusuf Bilen…

Sinema kategorisini dolduran isim ise, “Kameranın İsyanı ya da Fransız Yeni Dalga Sineması” ile Abdullah Ömer Yavuz ‘meselenin özü şiirin isyanı gibi Yeni Dalga Sineması da isyandır, isyandadır’ Diyor.

Kitap bölümünde, ‘Şairlerin Gazze’si tanıtılıyor Uğur Mantu tarafından ve Umberto Eco üzerine keyifli bir yazı, Mehmet Erikli’nin kaleminden bizi bekliyor.

Ve Şiraze; Saklı Mektuplar LIII…

Keyifli okumalar.

www.ayvakti.net
ayvakti@gmail.com

Yasemin Başpınar

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com