2025-04-05

AKPINAR DERGİSİ'NİN 110. SAYISI NAMIK KEMAL ÖZEL DOSYASIYLA ÇIKTI

 Edebiyat, kültür ve sanat dünyamızın önemli yayınlarından biri olan Akpınar dergisi, Nisan-Mayıs-Haziran 2025 tarihli 110. sayısını okurlarına sundu. Bu sayı, vatan şairi Namık Kemal'e ayrılan özel bir dosya ile dikkat çekiyor.

  İsmail Özmel, Prof. Dr. İnci Enginün, Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, İsa Kocakaplan, Cenap Şahabettin, Hüseyin Siret Özsever, Reşat Nuri Güntekin gibi önemli isimlerin kaleminden Namık Kemal'in hayatı, eserleri ve edebiyatımızdaki yeri ele alınıyor.

  İsmail Özmel'in “Türkçenin Tadına Vardığım Zaman” ve “Hacılar Sokağı” adlı şiirleri, Namık Kemal'in “Vatan Şarkısı” şiiri okuyuculara duygu dolu anlar yaşatıyor.

   Abbas Sayar ve eserleri hakkında Prof. Dr. İnci Enginün'ün detaylı incelemesi; Osman Aytekin'in “Harman Zamanı” kitabına dair Murat Soyak'ın değerlendirmesi ve Reşat Nuri Güntekin'in “Tanınmayan Adam” hikâyesi, derginin zengin içeriğine katkı sağlıyor.

   Aysun Adalı'nın "Her İnsan Kendi Adasında Yaşar" başlıklı yazısı, Hüseyin Akte'nin “Çıngırak” adlı hikayesi ve Peyami Safa'nın "Şiirsiz Dünya Hayali" adlı denemesi derginin bu sayısında yer alıyor.

  Akpınar dergisi, 19. yılında da Türk edebiyatının önemli temalarını ve isimlerini sayfalarına taşımaya devam ediyor. 110. sayıda Namık Kemal'e ayrılan özel dosya, onun vatan ve hürriyet sevgisini yeniden hatırlatıyor. Edebiyat, kültür ve sanat dostlarının kitaplığında yer alması gereken bu özel sayı, okuyucularını bekliyor.


Refik Erden


5 Nisan 2025, Niğde  


DİL VE EDEBİYAT, 196

 


Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği'nin (TDED) aylık dergisi Dil ve Edebiyat'ın 196. sayısı (Nisan 2025) “Uluslararası Öğrenci” temasıyla çıktı.

Dil üzerine yazıların yer aldığı Dil ve Edebiyat’ın Nisan 2025 sayısında özgün şiirler, hikâyeler, denemeler, makaleler, inceleme yazıları, hatıralar ve eser tahlilleri var.

Dil ve Edebiyat'ın 196. sayısındaki -Nisan 2025- metinler şu şekilde sıralanıyor:

Eğitim Diplomasisi ve Gelecek -giriş yazısı- • Üzeyir İlbak

OU -şiir- • Zafer Acar

Ben Bir Ceketim -şiir- • Ercan İriş

Oğuz Uykusu -şiir- • İlhan Kurt

Körebe -şiir- • Kübra Okudan Apaydın

Çürümek Başka Bir Şey -şiir- • Ali Havan

Bir Eylül müdür Zaman? -şiir- • Bedri Mermutlu

Yarı Bulanık Yarı Net -şiir- • Hatice Atmaca

Acının İni -şiir- • İlknur Oral

Sözü Döndürerek Güzelleştirme: Akis -makale- • İsmail Güleç

Folklor Edebiyatımızda Nisan Esintileri -makale- • Ahmet Özdemir

Rapunzel’di Düşlerinin Saçları -deneme- • Hayrettin Taylan

Fikir Burçlarında Dolaşan Bir Gezgin: Cemil Meriç -portre- • Leyla Yıldız

Yönetmen Murat Pay ile “Hep Otuz Üç Yaşında” Filmi Üzerine Söyleşi • Söyleşen: Muhammed Emin Kaptan

Okumanın ve Okuryazarlığın Tarihi -inceleme- • Ayşe Kasap

Yazarın Yardımcısı: Hafıza ve Hatıra “Zangezur” Romanı Örneği -makale- • Prof.Dr. Lütviyye Asgerzade

Niteliksizliğin Normalleşmesi Sürecinde Arabeskin Katkısı -inceleme- • Ersin Yamanlı

Balkondan Dünyayı Selamlayan Ülke Lüksemburg -seyahat- • Ertuğrul Aydın

Orucum Bozulmamış Meğer -anlatı-anı- • Mehtap Yıldız

Rağmen -hikâye- • Cansev Ciğerim

Yekdest -hikâye- • Fatima Zehra Minaz

45 Dakika -hikâye- • Şeyda Nurdan Otabaşi

Bu Şehir -hikâye- • Alparslan Kılınç

Bir Yabancının Merhameti -hatıra- • Nermin Mirzayeva Alka

Bir Bardak Sütle -hikâye- • Gulnazym Zhaksylykova 


Nisan 2025


İletişim:


TÜRKİYE DİL VE EDEBİYAT DERNEĞİ 

Adres: Merkez Mahallesi Feshane Caddesi No:3 Eyüpsultan/İstanbul
Telefon: 0 (212) 581 61 72 / 0 530 936 75 15


2025-03-11

GÜLAYDINLIĞI EDEBİYAT, 9

Edebiyat, kültür ve sanat yolculuğunu sürdüren “Gülaydınlığı” sayfasının 9. sayısı yayımlandı.

Niğde Anadolu Haber gazetesinde her hafta yayımlanan “Gülaydınlığı” sayfası edebiyatın, sanatın, kültürün farklı yönlerine dokunan yazılarıyla hem bilgilendirici hem de düşündürücü bir seçki sunuyor.

Bu hafta “Gülaydınlığı” sayfasında;

Bekir Oğuzbaşaran, “Bir Gül Düştü” isimli şiiri ile okuyucuları selamlıyor.

Ramazan günlerine dair Yahya Kemal Beyatlı’nın “Atik-Valde’den İnen Sokakta” isimli şiiri yer alıyor.

Refik Erden, “Tarık Buğra’yı Anlatmak” başlıklı yazısıyla Türk edebiyatının büyük ustalarından Tarık Buğra’nın hayatı, eserleri ve sanat anlayışı üzerine detaylı bir inceleme sunuyor.

Ayşe Aydoğan, “Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak” filmi hakkında kaleme aldığı bir değerlendirme yazısı ile “Gülaydınlığı” sayfasında yer alıyor.

Murat Soyak’ın kaleminden, duygu ve düşünceyi harmanlayan kısa öyküler okurla buluşuyor.

“Gülaydınlığı” edebiyat sayfasında şiirler, öyküler, incelemeler ve denemeler aracılığıyla sanatın/edebiyatın farklı yönleri ustalıkla işleniyor. Okumanın, yazmanın aydınlığında buluşmak güzel. Selam ve muhabbetle…


İletişim:

dergilik@gmail.com




2025-02-27

"GÜLAYDINLIĞI" EDEBİYATIN 8. SAYISI ÇIKTI

Bu hafta "Gülaydınlığı" edebiyat sayfasında;

Mustafa Özçelik’in merhum Rıfkı Kaymaz’a ithaf ettiği “Güvercin Ağıdı” şiiri yayımlandı.
Osman Aytekin, "Çocuk Edebiyatına Bakış" başlıklı yazısı ile çocuk edebiyatının önemi, içeriği ve amacı üzerine bir değerlendirme yazısı ile yer aldı.
Furkan Dilekçi, "İlk Edebî Okumalar" başlıklı yazısı ile okuduğu ilk edebî eserleri ve okuma deneyimlerini yazdı.
Murat Soyak, "Kışa Dair" başlıklı yazısı ile kış mevsimi odağında insanın hallerini deneme tadında kaleme aldı.
Eskimeyen şiirler bölümünde bu hafta Rıza Tevfik Bölükbaşı’nın “Uçun Kuşlar” isimli şiirine yer verildi.
"Gülaydınlığı" edebiyat güzel yolculuğunu sürdürüyor. Selam ve muhabbetle…

28 Şubat 2025, Cuma
Niğde Anadolu Haber

İletişim:
dergilik@gmail.com







2025-01-13

“GÜL AYDINLIĞI” EDEBİYAT YOLCULUĞUNA BAŞLADI !

  Edebiyat, insanın ruhunun derinliklerine işaret eden, ortak acılarda ve sevinçlerde buluşturan bir sanattır. Bu yönüyle edebiyatın içinde kelimenin tam anlamıyla insan vardır. Şiirlerde, hikâyelerde, romanlarda, denemelerde insanın türlü hâllerine şahitlik ederiz.

  Edebiyatın amacı sadece güzel kelimelerden bir dünya yaratmak değil, aynı zamanda duygusal, kültürel ve zihinsel dünyalara katkıda bulunmaktır. Okurken kendimizi bulduğumuz dizeler, anlam arayışımızda bize rehber olur. Şairlerin ve yazarların kaleminden dökülenler, bir yandan geçmişin izlerini sürerken diğer yandan geleceğe dair umutları yeşertir. Kendimizi tanımak, bulmak için edebiyat vazgeçilmez bir alandır. 

  "Gül Aydınlığı" sayfamızda edebiyata, kültüre ve sanata dair yazılarımız yer alacaktır. Hayatın içindeki ayrıntılar, hakikatler, incelikler, iyilikler, güzellikler dile gelecek.

   "Gül Aydınlığı" sayfamızda edebiyatımızın klasik metinlerine işaret edildiği kadar yeni, özgün edebî metinler de yayımlanacaktır.  

  "Gül Aydınlığı” edebiyat sayfamız hayatın karmaşıklığında bir nefes, bir durak olacak. Köklü edebiyatımızın bize sunduğu aydınlığa doğru birlikte yürüyeceğiz. Emek veren, destek veren cümle dostlara selam olsun.

   “Gül Aydınlığı” edebiyat sayfalarında buluşmak dileğiyle bereketli okumalar dileriz.


Murat Soyak


10 Ocak 2025


2025-01-04

AKPINAR EDEBİYAT DERGİSİNİN 109. YÜRÜYÜŞÜ

 

  Akpınar kültür, sanat ve edebiyat dergisi, 19 yıllık yayın geçmişiyle Türk edebiyatının ve kültür sanat dünyasının önemli köşe taşlarından biri olmaya devam ediyor. 109. sayısında da zengin içerikleriyle okuyucularını edebî bir yolculuğa davet ediyor.

    Bu sayıda, tarihî derinlik ve edebiyatın incelikleri bir araya geliyor. İnci Enginün’ün “Balıkesir Gazilerinden Hatıralar” başlıklı yazısı, Millî Mücadele döneminin unutulmaz kahramanlık hikâyelerini aktarıyor. Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı'na dair etkileyici anılar, tarih meraklılarını bekliyor.

  Derginin bu sayısında Basri Gocul'un edebî kişiliği ve eserlerine adanan özel bir söyleşi yer alıyor. İsmail Özmel ve Murat Soyak’ın keyifli sohbeti, Türk edebiyatına kazandırılmış önemli bir destan olan "Türk Millî Destanı Oğuzlama"yı ve Basri Gocul’un sanatsal mirasını detaylı bir şekilde ele alıyor.

  Şiir sevenler içinse bu sayıda Bekir Oğuzbaşaran’ın “Hüzün Gazeli”, İsmail Özmel’in “Hastanede Bir Gün” ve “Dört Mevsim Ankara” şiirleri, Murat Soyak’ın “Yazgı” şiiri, Nurullah Özdemir’in “Ayrılık” ve “Issız Adam” şiirleri, İsmail Emre Özer’in “Aşkın Düşleri”şiiri, Cemal Karsavran’ın “Düşlere mi Kalır Hep Mutluluk” şiiri, Hamdi Oruç’un "Anne Resimleri" isimli şiiri yer alıyor. Her biri duygu dolu mısralarıyla edebi derinlik sunuyor. İzzet Irmak ve Şakir Musalli hikayeleri ile derginin bu sayısında yer alıyorlar. Adil İzci, dilin doğru ve etkili kullanımına dair yazılarına bu sayıda da devam ediyor. İsmail Sarıkaya’nın kaleme aldığı Necip Fazıl Kısakürek’in edebî ve fikrî yönünü analiz eden kapsamlı bir inceleme yazısı şairin değerini, büyüklüğünü bir kez daha gözler önüne seriyor.

    Akpınar edebiyat dergisinin bu sayısı yalnızca bir edebiyat şöleni sunmakla kalmıyor; aynı zamanda geçmişten günümüze kültürel zenginliklerimizin taşıyıcısı olma görevini de başarıyla yerine getiriyor.

   Akpınar edebiyat dergisi 109. sayısıyla güzel yürüyüşünü sürdürüyor. İyi okumalar dileriz.


Abdullah Birokur

 

Aralık 2024