2013-02-18

‘TYB Akademi’ dergisinde Türkiye’nin Düşüncesi


7.sayTürkiye Yazarlar Birliği tarafından 4 ayda bir yayınlanan hakemli dil, edebiyat ve sosyal bilimler dergisi TYB Akademi 3. yayın dönemine Türkiye’nin Düşüncesi başlıklı sayı ile merhaba dedi. Geçen üç yıl boyunca akademik çevrelerde dikkatleri üzerine çeken, yayınladığı Gazalî, Evliya Çelebi, Said Halim Paşa, Çağdaş İslâm Düşüncesi, Ahmet Hamdi Tanpınar, Balkan Savaşları’nın 100. Yılında Büyük Göç ve Muhaceret Edebiyatı başlıklı sayılarla literatüre önemli katkılarda bulunan TYB Akademi Dergisi 7. sayısında yaşayan düşünce adamları çerçevesinde Türk düşüncesinin çağdaş durumunun fotoğrafını çekiyor.
Sunuş yazısında TYB Akademi’nin yaşayan düşünce adamları çerçevesinde Türk düşüncesini değerlendirme uğraşının zor bir işe girişmek olduğunu söyleyen TYB Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı D. Mehmet Doğan Türkiye’de akademinin, edebiyatın, düşünceyle iştigal edenlerin geçmişten bugüne gelmekte zorlandıklarının altını çizerek “Günümüzü yazmak zordur. Henüz hüküm verilmemiş bir dönem yaşanmaktadır. Öne çıkarılanların gelecekte önemli sayılacağı henüz belirsiz olduğu gibi dikkatten uzak kalanların mühim sayılma ihtimali de her zaman mümkündür. Bazıları için yazma macerası devam ettiği için verilen hükümler erken sayılabilir, bazıları için de günün aktüalitesinden ötürü aceleye getirilmiş bulunabilir” cümleleriyle ortaya konan sayının imkân ve risklerine dikkat çekiyor.
Türkiye’nin düşüncesi başlıklı sayıda yayınlanan makaleler ve yazarları şöyle:
Geleneğin “Diriliş”i: Bir Fikir Adamı Olarak Sezai Karakoç / Murat Erol
Müslüman ve İslâmcı Bir Aydın: Ali Bulaç: / Seven Erdoğan
Düşünmek ve Bir Başka Yere Gitmek: İsmet Özel’in Dairesel Tekâmülü / Alper Gürkan
Ömer Faruk Akün’ün Edebiyat Tarihçiliği / Yakup Öztürk
Kurtuluş Kayalı’dan Türk İnsanını / Toplumunu, Sosyolojisini, Aydınını ve Siyasî Hayatını Yeniden Okumak / Yıldız Akpolat
Pozitivizme Hasım, Pos-pozitivizme Hısım: Bir Mütercim Olarak Hüsamettin Arslan Hakkında Bazı Tespitler / Asım Öz
Bu sayının tartışma yazısını Prof. Dr. Yasin Aktay kaleme aldı. Aktay’ın entelektüel ve cemaat ilişkisini değerlendirdiği makalesi günümüzde yaşanan bazı gelişmelerin de daha iyi anlaşılabilmesine katkı sağlıyor.
Türkiye’nin Düşüncesi başlıklı sayı için mülâkat ise Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı ile gerçekleştirildi. Mülâkatta Kurtuluş Kayalı Türk düşüncesinin yaklaşık 200 yıllık serüveninin resmini çizerken son derece ilginç ve ufuk açıcı tespitlerde bulunuyor.
Genel Yayın Yönetmeni Öner Buçukcu ise derginin bu sayısına ilişkin çerçevenin nasıl oluşturulduğuna dair uzun bir not kaleme aldı. Aslında edebiyat tarihçiliği-edebiyat eleştirmenliğinden ütopyalara, kimlik taleplerinden kurtuluşu geleneğin kurtarıcılığında arayanlara çok geniş spektrumlu bir fotoğraf çekmeyi amaçladıklarını ifade eden Buçukcu mayıs ayında yayınlanacak Türkiye’de Tarih Yazımı ve Yaşayan Tarihçiler başlıklı dosya ile bu sayıda yayınlanan metinlerin çok daha sağlıklı bir yere oturtulabileceğini ifade ediyor.
TYB Akademi Dergisi önümüzdeki haftadan itibaren bütün NT mağazalarında satışa sunulmuş olacak. Ayrıca yeni yayın dönemine girilmesi dolayısıyla başlatılan abone kampanyası da devam ediyor. Abone kampanyası hakkında detaylı bilgi almak için veya kampanyaya katılmak için TYB Genel Merkezi ile irtibata geçilebilir.
İrtibat:
TYB Genel Merkez: Sümer 1 Sok. No: 11 Kızılay / Ankara
Tel: 0312 / 232 0571-72

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com