2008-05-29

“Hayat Ağacı” dergisi

Türkiye’nin önemli şehir dergilerinden olan “Hayat Ağacı” 10. sayısına ulaşmış bulunuyor. “Sivas’ın şehir kültürü dergisi” sloganıyla çıkan ve her sayısında, Sivas eksenli bir kültür ziyafeti sunan Hayat Ağacı, 10. sayısında da okurlarına; kapağı, dosyaları ve fotoğraflarıyla âdeta bir şölen yaşatıyor. 10. sayıyı elinize aldığınızda, şehrin kar hâlini gösteren ve bir Sivas kışının sıcacık bir ânını yakalayan bir kapak karşılıyor sizi. Ve hepsi titizlikle hazırlanmış, çok değerli yazıları, resimleri ve grafikleri içeren sayfalar birbirini izliyor.

“İki Köprü Arasında Bin Yıllık Semt: Çayırağzı” başlıklı dosya, Sivas’ın bu en eski semtine; tarihi, kültürel ve aktuel bir bakış yöneltiyor. Bir Fotoğrafın Anatomisi köşesinde Halûk Çağdaş, 1934 yılına ait, Belediye Meclisi üyelerini toplu halde gösteren bir fotoğrafı teşrih masasına yatırıyor. Prof. Haşim Karpuz imzasını taşıyan “Anadolu Selçuklu Yapılarında Çift Başlı Kartal” adlı araştırma, değişik çift başlı kartal figürleriyle zenginleştirilmiş. Berat Demirci’nin, “Şe nin İki Gözü İki Çeşme” yazısı, âdeta Türkçe’nin ne kadar zarif bir dil olduğunu isbatlıyor. Tekin Şener imzasıyla yayınlanan, “Dr. Hilmi Çolakoğlu” yazısı, Sivas’ın yetiştirdiği bu önemli şahsiyeti, çok orijinal belge ve fotoğrafların eşliğinde tanıtıyor. A. Turan Alkan’ın, Talat Alkan fotoğraflarına yaptığı okumalardan oluşan, “Şehrin Kar Hali – 32” başlıklı dosya, en çok okunanlar listesinin başında. Yücel Mutlu’nun hazırladığı, “Dârûrreha Kütüphanesi” bu asırlık irfan yuvasına arşivden belgeler ışığında bakılıyor. Müfit Günay’ın “Kavak Yelleri” isimli denemesi ise, okuru 60’lı yıllara doğru nostaljik bir yolculuğa çıkarıyor. Nostaljinin buram buram estiği dosyalar ard arda… Kadir Üredi’nin kaleminden, “Otuz İki Kısım Tekmili Birden, Sivas’ın Sinemalı Günleri” ve onu tamamlayan, “Bir Sinema Emekçisi Recep Karslı” röportajı. Siyah beyaz günlerin Sivas’ta nasıl yaşandığı anlatılıyor ve sanki tekrar yaşanıyor bu dosyalarda. “Sivas’tan Yükselen Güneş Mevlana Şemseddin- i Sivasî” ve “Hepimizin Pir Sultan’ı” başlıklı dosyalar, dikkatleri Sivas’tan ses veren bu yüce kişilere yöneltiyor. 10. sayıda bunların dışında Müjgân Üçer, Yener Okatan, Hüseyin Kaya, Mustafa Birinci’nin de değerli yazıları yer alıyor.

“Hayat Ağacı” dergisinin 10. sayısı burada anlatılanlardan daha fazlasını içeriyor. Sayfalarını çevirmeye başladığınız da, “bir şehrin kültürü”; insanıyla, geleneğiyle, sanatıyla, sözüyle önünüze seriliyor.

Bilgi ve irtibat:
Tel : 0346- 223 53 56 / 223 22 11
Faks : 0346-223 32 12
E-mail : bilgi@hayatagacidergisi.com
Web : www.hayatagacidergisi.com

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com